Κατερίνα Πολυζωίδη Μαυρολέων «Summer Vibes»

Spetses Gallery Akroproro

Εγκαίνια 8 Ιουλίου

Διάρκεια ως τις 31 Ιουλίου

Έντονη καλοκαιρινή διάθεση έχει η νέα ατομική έκθεση της Κατερίνας Πολυζωίδη Μαυρολέων, που με τον εύγλωττο τίτλο «Summer Vibes»  εγκαινιάζεται στην γκαλερί Ακρόπρωρο, στις 8 Ιουλίου.

Η καταξιωμένη ζωγράφος μας κατακλύζει με χρώματα, σε μια ζωντανή παλέτα, που μεταφέρει εικόνες από την ομορφιά του Σπετσιώτικου τοπίου, ανασύρει στοιχεία από την βυθό της θάλασσας, αιχμαλωτίζει τα νησιώτικα αρώματα και αναδεικνύει την  ατμόσφαιρα του νησιού.  

Το έργο της πάλλεται. Η αμεσότητα της έκφρασης απογειώνει τις αισθήσεις του αποδέκτη του έργου. Η Κατερίνα Πολυζωίδη Μαυρολέων, εμπνέεται από το περιβάλλον και το υπερβαίνει, ξεπερνώντας μαγικά τα όρια της αφήγησης και της αναπαράστασης.

Το γαλάζιο της θάλασσας και το γαλανό του ουρανού είναι το φυσικό φόντο των έργων της ζωγράφου, που καταθέτει έναν αληθινό ύμνο στο νησί των Σπετσών, αλλά και γενικότερα στο ελληνικό τοπίο.  

Όπως σημειώνει στο κείμενο της που συνοδεύει την έκθεση η Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια Εκθέσεων, Σωτηροπούλου Χριστίνα:

«Αντικρύζοντας τα έργα της έκθεσης  Summer Vibes, το θυμικό κατακλύζεται από τη γλυκιά νοσταλγία των αναμνήσεων των καλοκαιρινών διακοπών στα ελληνικά νησιά. Η δημιουργός τους, Κατερίνα Πολυζωίδη-Μαυρολέων, επικαλούμενη εικόνες από το συλλογικό ασυνείδητο, επιστρατεύει τη ζωγραφική για να ενεργοποιήσει τις αισθήσεις, να απογειώσει την διάθεση και να μας παρασύρει στην ονειροπόληση. Έτσι,  το  μπλε της θάλασσας και του ουρανού, του μόνου χρώματος το οποίο, σύμφωνα με τον Dufy, διατηρεί  το χαρακτήρα του αμετάβλητο, κυριαρχεί. Δίπλα του παρατίθενται, μέσω της διάστικτης παρουσίας τους σε καίρια σημεία της ζωγραφικής επιφάνειας, το κόκκινο και το κίτρινο,  συνθέτοντας μια  τονική συχνότητα που προσιδιάζει την αρμονία μουσικών συνθέσεων. 

Με τον τρόπο αυτό, ο έντονος κολορισμός που χαρακτηρίζει αυτές τις συνθέσεις, όχι μόνο δεν επιβαρύνει αλλά, αντιθέτως, απογειώνει την αμεσότητα  της φρέσκιας πινελιάς της Κατερίνας Πολυζωίδη Μαυρολέων. Το αποτέλεσμα είναι μια εικαστική πανδαισία με τη μορφή  ανάλαφρων συνθέσεων που φέρνουν στο νου την  ξενοιασιά παλιών καρτ ποστάλ. Είτε απεικονίζονται σκηνές από τη Ρεγκάτα, είτε παραθαλάσσια τοπία ή ακόμη και αρχιτεκτονικά τοπόσημα των Σπετσών, όπως το Ποσειδώνιο, στο έργο της το εφήμερο κατακτά το διηνεκές, αναπαράγοντας στιγμιότυπα που έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από τη χρονικότητα της συγκεκριμένης στιγμής ή του συγκεκριμένου τόπου. Αποκτώντας την διάσταση του διαχρονικού, η εικόνα του εδώ και του τώρα, του παρόντος, λειτουργεί ταυτοχρόνως και ως εικόνα του παντοτινού, υπερβαίνοντας πλέον τα στενά όρια της σύμβασης της αφηγηματικότητας της αναπαράστασης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, στα έργα της έκθεσης Summer vibes, οι σκηνές της ειδυλλιακής καλοκαιρινής ζωής να μην εξαντλούνται στην αναπαραγωγή ενός αδιέξοδου ηδονισμού  αλλά να προβάλλουν ως πρόταση μιας νέας στάσης ζωής, μιας ζωής γεμάτης θετικότητα, αισιοδοξία και φως. Μια ζωή που είναι στο χέρι μας να την κατακτήσουμε!».

Κατερίνα Πολυζωίδη Μαυρολέων: «Summer Vibes»

Εγκαίνια έκθεσης: 8 Ιουλίου 2023, 21:00.

Διάρκεια έκθεσης: 8-31 Ιουλίου 2023.

Γκαλερί Ακρόπρωρο: Παλαιό Λιμάνι Σπετσών, τηλ. 2298 072643.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: καθημερινά, 19:00-1:00, ή πρωινές ώρες, κατόπιν ραντεβού.