Καλούσης Χαράλαμπος: “Η ζωγραφική είναι μια ζωντανή παρουσία που σου προσφέρει θαυμασμό, έκπληξη, ικανοποίηση”

60x70cm βιβλιοθήκη λάδι σε λινο μουσαμά

“Με γοητεύει πολύ η χαρακτική γιατί θεωρώ ότι είναι στο ίδιο πλαίσιο με τη ζωγραφική και έχει τις ίδιες ανάγκες του σχεδίου, του τόνου και του χρώματος”

Τι είναι η ζωγραφική για εσάς; μια μορφή προσωπικής έκφρασης; ανάγκη για δημιουργία; επικοινωνία; ή κάτι άλλο; Η ζωγραφική για εμένα είναι τρόπος έκφρασης μιας και από μικρός είχα όνειρο να γίνω ζωγράφος. Από τα παιδικά μου χρόνια ξεκίνησε το ταξίδι της ζωγραφικής και μεγαλώνοντας ένιωθα όλο και περισσότερο την ανάγκη να εκφραζομαι μέσα από τα έργα μου και χρόνο με τον χρόνο να βελτιώνομαι χρωματικά, σχεδιαστικά και τονικά. Η ανάγκη το να γράψεις την ζωή όπως την βλέπεις εσύ, μαθαίνοντας από τους μεγάλους δασκάλους της δυτικής τέχνης που πάντα θαύμαζα. Η επικοινωνία του έργου με το κοινό έρχεται μετέπειτα με την έκθεσή του.

30x40cm λάδι σε καρτολινο αυτοπροσωπογραφία
Σύνθεση 40x50cm λάδι σε λινο μουσαμά

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικός; Τοποθετώ τον εαυτό μου στην ομάδα των ζωγράφων της ζωγραφικής παράστασης που αναζητούν το αυστηρό σχέδιο, τόνο και χρώμα. Ειναι πολύ σημαντικό για τον καθένα ξεχωριστά να βρει ανθρώπους με το ίδιο πνεύμα και να τον καθοδηγούν σύμφωνα με τα πιστεύω του. Είμαι πολύ τυχερός σε αυτό το θέμα γιατί έχω δίπλα μου ανθρώπους που με στηρίζουν και σέβομαι την άποψή τους.

35×50 cm
λάδι σε λινό μουσαμά
Ο δισκοβόλος του Μύρωνα
2020

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός; Πηγές έμπνευσης είναι τα ερεθίσματα που δέχεται ο καθένας μας ξεχωριστά αποτυπώνοντας τα με διαφορετικό τρόπο. Είναι η καθημερινότητα μας και πιστεύω πως όλοι μας έχουμε κάνει ένα πορτρέτο, μια νεκρή φύση ή ένα τοπίο. Έτσι και εγώ τις ίδιες εικόνες έχω που αντλώ τα θέματα μου, όπου κάθε φορά είναι κάτι καινούργιο.

35x60cm σύνθεση με βιβλία λάδι σε λινο μουσαμά

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα; Σίγουρα είναι πολλοί. Ιδιαίτερη προσωπικότητα βρίσκω στο πρόσωπο του Van Gogh που όλοι λατρεύουμε. Δες σας κρύβω πως έχω κλάψει με τα γράμματα που έστελνε στον αδερφό του Τεο. Αν και ο ζωγραφικος χαρακτήρας μας (όσον αφορά την τεχνική) διαφέρει, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί του τις αγωνίες του σαν ζωγράφος και τον τρόπο που έβλεπε τα πράγματα.

60x70cm λάδι σε λινο μουσαμά

Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός της ζωγραφικής; Με γοητεύει πολύ η χαρακτική γιατί θεωρώ ότι είναι στο ίδιο πλαίσιο με την ζωγραφική και έχει τις ίδιες ανάγκες του σχεδίου του τόνου και του χρώματος. Ενώ στην γλυπτική πέρα από το σχέδιο πρέπει να έχεις υπόψιν σου και τις τρεις διαστάσεις και ιδιαίτερα την πλαστικότητα της μορφής.

40x50cm ο αδερφός μου Βύρων λάδι σε λινο μουσαμά

Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά; Με γοητεύει η ζωγραφική από τον 17ο αιώνα την εποχή του Μπαροκ μέχρι και τον 20ο με τον Ιμπρεσιονισμο. Θα επέλεγα ξανά την ζωγραφική και πιστεύω πως θα εκφράζομουν με τον ίδιο ζωγραφικό λόγο.

40x50cm ο φίλος Άκης λάδι σε λινό μουσαμά

Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του; Η σχέση του δημιουργού με το έργο ξεκινά από την σκέψη μεχρι τη υλοποίηση του. Ειναι μια ζωντανή σχέση του ζωγράφου του έργου και της φύσης. Μια πάλη που άλλοτε κερδίζεις και άλλοτε χάνεις. Κερδίζεις όταν καταφέρεις να ισορροπήσεις τα βασικά στοιχεία μιας σύνθεσης σε αρμονία και άλλοτε χάνεις μη κατανοοντας στην ουσία αυτό που έχεις απέναντι σου. Θεωρώ ότι η ζωγραφική είναι μια ζωντανή παρουσία που σου προσφέρει θαυμασμό, έκπληξη, ικανοποίηση κ.α.

35x50cm σύνθεση λάδι σε μουσαμά

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Σίγουρα να πάρω το πτυχίο μου με θέμα τις βιβλιοθήκες και να εξελιχθω ζωγραφικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

35x50cm Καρυές Αγίου όρους λάδι σε μουσαμά
35x50cm Μονή Κουτλουμουσίου Καρυές Αγίου όρους λάδι σε μουσαμά

Βιογραφικό.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Θεσσαλονίκη όπου και κατοικώ. Διατηρώ το εργαστήριο μου στην Άνω Τούμπα. Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής τα πήρα από το εργαστήρι της Ταρσης Τζενανίδου από το 1996 μέχρι και το 2003/4 όπου συμμετείχα σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις και έχοντας και μια ατομική στην Άφυτο Χαλκιδικής. Σχέδιο και προετοιμασία για την σχολή καλών τεχνών της Θεσσαλονίκης στο εργαστήρι του Σάββα Πουρσανίδη το 2012/13. Για δύο μήνες στο Άγιο όρος μαζί με τον ζωγράφο Κωνσταντίνο Κερεστετζη την περίοδο του Μαρτίου-Μαιου 2018. Συμμετοχή στην έκθεση πορτρέτων του Κωνσταντίνου Κερεστετζη στην Chalkos Gallery το 2019. Έργα μου βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.