Κίρσικκα Σουστιέλ: “Στην εποχή μας που η τεχνολογία και η επιστήμη προχωράει με ταχεία βήματα, η τέχνη γίνεται ακόμη πιο σημαντική είτε ως αντίβαρο ή σε συνδυασμό με την τεχνολογία”

Συμμετέχετε στην έκθεση 3e (Element-Environment-Energy) την οποία εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε η εικαστικός Γεωργία Τρούλη υπό την διοργάνωση της Restart Cultural Tourism Art Platforrm.

Πώς νιώθετε για αυτήν την εμπειρία και τι σημαίνει για εσάς το τρίπτυχο element environment energy στην τέχνη, στη ζωή στον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας, το περιβάλλον και τον κόσμο; Element-Environment-Energy, στοιχεία που εκφράζουν πλήρως τη Σαντορίνη, νησί – ηφαίστειο. Φαντάζομαι την ανεξέλεγκτη έκρηξη, τη δύναμη, την αλλαγή και τη δημιουργία. Μας διδάσκει πόσο λίγα μπορει να κάνει ο άνθρωπος ενάντια στη φύση και παράλληλα πόσο πρέπει να προστατεύουμε το περιβάλλον απο ακραία φαινόμενα.

Ποιο είναι το πρόταγμα της τέχνης, του κάθε καλλιτέχνη ξεχωριστά αλλά και του καλλιτέχνη σε συλλογικές δράσεις στη σημερινή εποχή όπου τα γεγονότα είναι έντονα, οι εξελίξεις είναι γρήγορες και συμπυκνωμένες τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο όπου τα σημεία, τα συμβάντα παράγουν σκέψεις, αντιδράσεις, ιστορία καθώς και νέα μοτίβα ζωής και δράσης; Μέσω της τέχνης ο άνθρωπος εκφράζει τα συναισθήματα, τις εμπειρίες, τη ζωή. Επηρεάζει τον κόσμο, τον εμπνέει, μεταφέρει ιδέες και αξίες και δείχνει τον τρόπο πως αντιλαμβανόμαστε τον περίγυρό μας. Στην εποχή μας που η τεχνολογία και η επιστήμη προχωράει με ταχεία βήματα, η τέχνη γίνεται ακόμα πιο σημαντική είτε ως αντίβαρο ή σε συνδυασμό με την τεχνολογία. Θα μας αποδεσμεύσει την σκέψη απο τα τετράγωνα και τα νούμερα.

H Restart Contemporary Art platform συνδυάζει στις δράσεις της τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Πώς βλέπετε εσείς τον συγκερασμό Τέχνης-Τουρισμού-Περιβάλλοντος; Η Σαντορίνη είναι το πιο τουριστικό νησί της Ελλάδος και ίσως και στον κόσμο. Με την πλατφόρμα Restart μπορεί ο επισκέπτης να πάρει μια γεύση εκτός απο το γοητευτικό ηλιοβασίλεμα και τα αρχαία ευρήματα και μια μικρή ιδέα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Ίσως αυτό να γίνει ένας σκοπός στο επόμενο ταξίδι του.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Να συνεχίζω να εργάζομαι και να ψάχνω καινούργιους τρόπους έκφρασης και ίσως να προσφέρω κάποια έμπνευση στη σκέψη του θεατή.

BIOGRAPHY
I was born in Finland.
Studied Textile Technology in England.
Lived since 1981 in Greece.
Worked in production, design and sales of garments from 1981-2019.
I am self taught painter and visual artist.
I have participated in exhibitions both in Greece and abroad.