Ιωάννης Σπυρόπουλος: “μπορεί και αναπάντεχα κάτι να με επιρρεασει και να μου δώσει αυτη την εμπνευση που αναζητώ”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Από πολύ μικρή ηλικία θυμάμαι να πειραματίζομαι με καθε λογης υλικα που περνούσαν τυχαία από τα χέρια μου… Ήταν ενας σιωπηλος τρόπος εκτονωσης.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Φυσικά και γίνεται καποιος. Γεννιωμαστε όλοι ίδιοι. Αδεια δοχεία πού με το περασμα του χρόνου γεμίζουμε με εμπειρίες και συναισθήματα που μας επιτρέπουν να δημιουργούμε και να αποτυπωνουμε ολα αυτά τα στοιχεία σε οποιαδήποτε επιφάνεια σαν παρατηρητές που είμαστε… Μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το στάδιο φυσικά ότι κι αν κάνουμε είναι ενας αναγκαστικος πειραματισμός…

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Πάρα πολλές είναι η αλήθεια, μα περισσότερο η ανάγκη.

Η ανάγκη για την έκθεση τών συναισθηματων μου από κάθε τι που με επιρρεασε πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια με οποιοδηποτε υλικο έτσι ώστε πέρα απο την εγωιστική μου εκτονωση πού θα βιωσω, να εκτεθω και να αξιολογηθω ….

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Ναι αφου οι ιδέες ειναι πολλές, πάρα πολλές καθημερινά που περνάνε από το μυαλό μου .. Άλλες μένουν και άλλες θαμπωνουν, σβήνουν και χάνονται.

Καποια στιγμή ομως σε τυχαίο χρόνο λόγω καταστάσεων και συγκιριων αναζοπειρωνουν και τότε είναι η στιγμή πού δημιουργω.

Φυσικα μπορεί και αναπάντεχα κάτι να με επιρρεασει και να μου δώσει αυτη την εμπνευση που αναζητώ πολύ εντονα που να υποχρεωνομαι να δημιουργήσω επί τόπου χωρίς σκέψη… Αυθόρμητα.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Εσωστρεφής γενικότερα μα και εξωστρεφής συγκεκριμένα. Επικριτικος, ωμός, θρασης μα και ευγενικος, μινιμαλιστης και συμβολιστης ειναι μερικά από τα στοιχεία που με χαρακτηρίζουν ως καλλιτέχνη.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Ελπίζω να καταφερω να εξελιχθω με το πέρασμα του χρόνου εσωτερικά και εξωτερικά, ποιοτικά, μα περισσότερο ουσιαστικά έτσι ώστε να καταφέρω να προσφερω με την τέχνη μου αλλά και την διδασκαλία μου.

Βιογραφικό

Λοιπόν η ιστορία έχει ως εξής:

Γεννηθηκα στην Αθήνα στεις 08/11/86 και μεγάλωσα στα Πατήσια.

Απο μικρός πειραματιζομουν με καθε λογής υλικό που περνούσε από τα χέρια μου μιας και σαν φυσιολάτρης και εσωστρεφής ειχα ανάγκη να βρω και αλλους τροπους εκτονωσης και εκφρασης.

Στο γυμνάσιο λοιπον πια αποφάσισα να παω σε ενα εργαστήριο τεχνών στον ταύρο και απο κει και πέρα προχώρησα.

Το 2004 τελείωσα το τεχνικό λύκειο 4ο ΤΕΕ αθηνων στο τμημα της γραφιστικής.

Παραλληλα ολοκληρωσα 2 ειδικοτητες preproduction και production στο τμημα 3d animation της ιδιωτικής σχολής intergrafics στα Εξάρχεια καθως και παρακολουθησα μαθημα στο ιδιωτικό εργαστήριο του Κώστα Αρχανιωτη.

Εκεινο το διάστημα μιας και με ταλαιπωρουσαν διαφορα προβλήματα υγείας και δεν μπορουσα να παρακολουθησω κάποια αλλα τμήματα που με ενδιέφεραν αποφάσισα να ολοκληρωσω τεις στρατιωτικές μου υποχρεωσεις οι οποιες ολοκληρωθηκαν το 2006.

Έπειτα παρακολούθησα 1 εξαμηνο στο τμημα ζωγραφικής της ιδιωτικής σχολής Ακτο με αξιόλογους καθηγητες.

Το 2008 παρακολούθησα σεμινάρια ζωγραφικής και μικτων τεχνικων στο κολλέγιο Deere στην Αγία Παρασκευή με καθηγητή τον Κώστα Λαζαρίδη με τον οποίο συνεχισα μαθημα στο προσωπικό του εργαστήριο.

Το 2009 καταφερα να εισαχθω στην καλων τεχνών της Φλώρινας και να ολοκληρωσω τεις σπουδές μου με μια μικρή καθυστέρηση μιας και ενα τροχαίο με ταλαιπωρησε πολύ.

Ηδη ειχα αρχίσει να εχω τεις πρώτες μου επαφές σαν δασκαλος εικαστικων μιας και εκανα ιδιαίτερα.

Ολα αυτα τα χρόνια συμμετειχα σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις απο λύκειο κιόλας με πιο αξιόλογες το 2011 στην ArtAthina με την εικαστικη ομάδα Εν-Φλω με μεσω την χαρακτική και το 2012 στο συμπόσιο γλυπτικής της Αιανης Κοζανης σαν γλύπτης.

Η πιο πρόσφατη συμμετοχή σε ομαδικη έκθεση ηταν το 2017 στο Θησείο και έπειτα στο Κερατσίνι με το Εικαστικό Επιμελητήριο Αθηνών σαν γλύπτης.

Τωρα ετοιμάζω μια σειρά Γλυπτων έργων για την πρώτη ατομικη μου παρουσιαση. Να αναφερω οτι η θεματική μου κινειται γυρω απο την φιγουρα κυριολεκτικα και μεταφορικά με εμφαση στην κίνηση την εξωτερικη μα και τη ροη της εσωτερικότητας.

Οι εικαστικές γλώσσες πολλές με κυριες εν τέλει τον μινιμαλισμό και τον συμβολισμό.

Στη γλυπτική τα κύρια υλικα πού χρησιμοποιω ειναι: πηλος, γύψος, μάρμαρο και κάθε τι που θα με βοηθήσει για την αρματουρα.

Στη ζωγραφική με κάθε τι. Ευχομαι όλοι να καταφέρουν να βρουν οποιαδήποτε μέσο τούς εκφράζει ετσι ώστε περα απο το να ειναι ευτυχισμένοι να μπορέσουν και να προσφέρουν οτιδήποτε με οποιοδήποτε τροπο.