ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΡΟΤΑΡΙΑΝΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ – “ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΑΙΑΣ” ΚΑΙ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (1956)

Ιδιαίτερη τιμή για την Σαλαμίνα , το Διεθνές Ρόταρυ και την Ελλάδα η αδελφοποίηση του Ροταριανού ομίλου της Σαλαμίνας με τον Ιστορικό όμιλο Αμμοχώστου της Κύπρου μετά την αδελφοποίηση με τον Ρ.Ο. Σανταντέρτης Ισπανίας , βάζοντας τα πρώτα θεμέλια για Παγκόσμιες συνεργασίες προς όφελος της κοινωνίας και της ανθρωπότητας.
Τη Παρασκευή 5 Οκτώβριου 2018 στην Ιστορική Σαλαμίναμέσα σε πανηγυρικό και συγκινησιακό κλίμα, αδελφοποιήθηκε στο κτήμα “Λεό” ο Ροταριανός Όμιλος Σαλαμίνας – Βασιλεύς Αίας με τον Ιστορικό Ροταριανό Ομίλου της Αμμοχώστου της Κύπρου (1954) έχοντας διακριθείμε ανώτατες τιμητικές διακρίσειςαπό τον Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό οργανισμό του Ροταρυ.
Τα μέλη του Ρ.Ο. της Αμμοχώστουεπισκέφθηκαν το όμορφο νησί της Σαλαμίνας από τη Πέμπτη 4 Οκτωβρίου και ξεναγήθηκαν από τον ιδρυτικό Πρόεδρο Κυριάκο Μαριδάκη σε όλα αξιοθέατα οπως το Λαογραφικό και Ναυτικό μουσείο το ιστορικό μοναστήρι της Φανερωμένης με τη θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου και τους αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής όπως της Αρχαίας Σαλαμίνας και του Τύμβου των Σαλαμινομαχων που αποτελούν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας ενώ ο Πρόεδρος του Ομίλου της Αμμπώστου Γιώργος Σεβέρης όπως και η Ροταριανή σύμβουλος εκ μέρους του Δήμου Αμμοχώστου κ. Σίλλεια Χατζηχαμπή Χαπίπη μετα την ομιλία τηςκατέθεσαν στέφανο στο Τύμβο των Σαλαμινομαχων συμμετέχοντας και τιμώντας τις εορταστικές εκδηλώσεις «ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ» του Δήμου για την επέτειο της Ναυμαχίας ενώ την ίδια ημέρα παρακολούθησαν μαζί με όλα τα μέλη το επετειακό δρώμενο της Ναυμαχίας με την τριήρης Ολυμπιάς που διοργάνωσε ο Δήμος Σαλαμίνας και το Πολεμικό Ναυτικό.
Στην συγκινησιακή του ομιλία του ο Πρόεδρος του Ρ.Ο. της Αμμοχώστου Γιώργος Σεβέρης αφού πρώτα ευχαρίστησε τονΡ.Ο. Σαλαμίνας – Βασιλεύς Αίας για τη θερμή φιλοξενία του, ανέφερε ότι οι Κύπριοι συνάδελφοι προσβλέπουν σε μια δυνατή φιλία με τους Σαλαμίνιους ροταριανούς και δεσμεύονται να προωθήσουν από κοινού τη συναδέλφωση, τη συνεργασία σε επαγγελματικά και πολιτιστικά πλαίσια και την υλοποίηση των αρχών του υπηρετείν μέσω του Ρόταρυ, με την ανάληψη κοινωφελών έργων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών , βάζοντας τα πρώτα θεμέλια για κοινή διεθνή χορηγία.
Στην ομιλία του ο πρωτεργάτης της προσπάθειας αυτής όπως και πολλών άλλων προβάλλοντας τη Σαλαμίνα και τη Ελλάδα Ιδρυτικός Πρόεδρος τ.Β.Διοικητής και υπεύθυνος της διακρατικής επιτροπής της Περιφέρειας 2470 Ελλάδος και Ισραήλ Κυριάκος Μαριδάκης βάζοντας ψηλά τον πήχη αποφασισμένος έδωσε το μήνυμα ότι η Ιστορική αδελφοποίηση θα έχει συνέχεια με σκοπό την έναρξη ενόςδιεθνούς έργου προσφέροντας ακόμα και τον ίδιο μας τον εαυτό προς τη κοινωνία και τη ανθρωπότητα. 
Την εκδήλωση τιμησαν και χαιρέτησαν ο Υπ. Διοικητής της Περιφέρειας 2470 Γεώργιος Μαύρος , η Υπουργός Τουρισμού κ.Κουντουρά , ο π.Πρόεδρος της Ν.Δ. Τομεάρχης Ναυτιλίας Βουλευτής ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης και η Ροταριανή Δημ.Σύμβουλος τους Δήμου της Αμμοχώστου κ. Σίλεια Χατζηχαμπη-Χαπίπη. 
Παρευρέθηκαν και τίμησαν την εκδήλωση Πρόεδροι και αξιωματούχοι των ομίλωνΠειραιά Ανατολή , Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή , Αθήνα- Παγκράτι, Φιλοθέη, Μαρούσι, Καλλιθέας, Νίκαιας Λυκαβηττού, Διονύσου , Μαραθώνα- Νέα Μάκρη, Κηφισιάς- Πολιτεία και Βουλιαγμένης, 14 Κύπριοι Ροταριανοί μέλη και π.Β. Διοικητες , ο β. Διοικητής κ. Άγγελος Καρμανιώλας ο Αντιδήμαρχος Φυλής κ. Σπύρος Μπρέμπος, η Πολιτευτής κ. Ευγενία Μπαρμπαγιάνη, ο Πρόεδρος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου τ.Πρέσβης κ. Ιωάννης Τζέν, ο Επιχειρηματίας κ. ΔημήτρηςΦανουργάκης μέλος του βιοτεχνικούΕπιμελητήριου Πειραιά , ο Εκδότης της Liberty press κ. Διονύσης Πολίτης , ο επιχειρηματίας κ. Michael Rockefeller, φίλοι του Ρόταρυεκπρόσωποι της Ναυτιλίας και του εμπορίου.
Επιμέλεια – Φωτογραφική κάλυψη-Τηλεοπτική παραγωγήκ. Χάρης Εργατίδης.