Ισμήνη Μίχα: “Η τέχνη προσφέρει Ελευθερία έκφρασης, προκαλεί συναισθήματα, σε ταξιδεύει…”

“Τα έργα μου είναι παραστατικά και τις περισσότερες φορές σε ένα φανταστικό περιβάλλον.”

Το πολιτιστικό site http://www.polismagazino.gr σε συνεργασία με την mta-art στηρίζει τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες με τη συνέντευξή τους.

Αυτή την εποχή που ο πλανήτης δοκιμάζεται σε όλα τα επίπεδα αποφασίσαμε να αναδείξουμε τα προβλήματα. Να δείξουμε τρόπους πλανητικής ενσυναίσθησης. Ενωθήκαμε ζωγράφοι για να αντισταθούμε, να εμποδίσουμε την ανθρώπινη αλαζονεία να κατακτήσει τον κόσμο και να στείλουμε αισιόδοξα μηνύματα μέσα από την τέχνη μας. Την ερμηνεία από τη μεριά των ζωγράφων, θα τη δείτε στις 19 του Δεκέμβρη, στον πολυχώρο του Εικαστικού Εργαστηρίου MTA-ART (Ιωνίας 39, Νέα Σμύρνη). Ένα προσωπικό στοίχημα του καθενός, με τον κόσμο των συναισθημάτων.
Διάρκεια έκθεσης: 19 – 26 Δεκέμβρη 2020
Ώρες λειτουργίας: 10:00 πμ – 8:00 μμ

Πώς και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Η ζωγραφική και το διάβασμα ήταν το πάθος μου από μικρό παιδάκι. Αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτήν όταν, εμβαθύνοντας στα μυστικά της τέχνης διαπίστωσα ότι είναι μέσον έκφρασης συναισθημάτων, δημιούργημα φαντασίας αλλά και παρατήρησης του κόσμου γύρω μου. Η τέχνη προσφέρει Ελευθερία έκφρασης, προκαλεί συναισθήματα σε ταξιδεύει…

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Αυτή είναι απάντηση που μπορούν να δώσουν μόνο οι ειδικοί. Εγώ το μόνο που μπορώ τι να πω είναι ότι τα έργα μου είναι παραστατικά και τις περισσότερες φορές σε ένα φανταστικό περιβάλλον.

Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας; Είναι τα μηνύματα που παίρνω από ό,τι συμβαίνει γύρω μου, περασμένα μέσα από το δικό μου προσωπικό φίλτρο ανάλυσης και ερμηνείας. Αυτό που λειτουργεί καθοριστικά για τη μεταφορά της εικόνας στον καμβά. Το σύνολο των αποφάσεων που παίρνω για να απεικονίσω αυτό που έχω στο μυαλό μου καταθέτοντας κομμάτια του εαυτού μου. Επηρεάζομαι από τα πάντα γύρω μου σε συνδυασμό με αυτά που έχω μέσα μου εκφράζοντάς τα με χρώματα.

Υπάρχουν προσωπικότητες οι άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Όλοι οι μεγάλοι ζωγράφοι με επηρέασαν αλλά ειδικά αυτοί της Αναγέννησης, γιατί εκτός από τα αριστουργήματα που μας άφησαν συνέβαλαν στην αναδιαμόρφωση αναδημιουργία και στις αλλαγές σε όλο το πολιτιστικό γίγνεσθαι μετά τα σκοτεινά χρόνια του μεσαίωνα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Όλη η ζωή ενός καλλιτέχνη είναι μία πρόκληση. Η τέχνη βλέπει τον κόσμο μέσα από ένα πολυπρισματικό φάσμα. Αυτό σημαίνει εξ ορισμού ότι αντιστρατεύεται σε κάθε μορφή αυταρχισμού και δίνει έμφαση στη διαφορετικότητα και εναλλακτική θέση των πραγμάτων. Ειδικά στην εποχή μας ο φασισμός δεν αποτελεί ιδεολογία αλλά νοοτροπία ζωής. Η τέχνη καλείται να αναλάβει μία υψηλή αποστολή: να αναδείξει αυτές τις ντροπιαστικές συμπεριφορές για την ανθρωπότητα και να κάνει αισθητικές παρεμβάσεις μέσα από το έργο της για την αξία της ανθρώπινης ύπαρξης. Να αφυπνίσει και να ασκήσει επιρροή στην κοινή γνώμη. Αυτό ονειρεύομαι να κάνω και εγώ μέσα από τα έργα μου.

Πόσο αποδεκτή είναι η τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Η Ελλάδα από αρχαιοτάτων χρόνων αποτελεί πολιτιστικό σταυροδρόμι. Αυτή την εποχή τα χρώματα έχουν θολώσει και έχουν γκριζάρει. Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις όπως αυτή της πανδημίας πολύς κόσμος μπορεί να θεωρεί πολυτέλεια την τέχνη, αλλά η τέχνη ανά τους αιώνες απευθύνεται στην ψυχή και στο πνεύμα του ανθρώπου. Τον ενισχύει και τον θωρακίζει ψυχολογικά και διανοητικά και πάνω από όλα υποδεικνύει δρόμους και μονοπάτια για αυτεπίγνωση. Αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την υπέρβαση κάθε εμποδίου. Διαχρονικά δεν έχει υπάρξει αλλαγή και εξέλιξη στο συλλογικό βίο-κοινωνικό, πολιτιστικό, ιδεολογικό και επιστημονικό, την οποία να μην έχει επηρεάσει ή καθορίσει η τέχνη. Η ανασχοληση με αυτήν είναι βαθύτατα φιλοσοφική, αφού ταυτίζεται με τον ίδιο τον άνθρωπο τη ζωή και τον πολιτισμό.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Η δημιουργία φυσικά. Ονειρεύομαι να συμβάλω ενάντια σε ένα σύστημα που θέλει να περάσει και να δημιουργήσει μία κοινωνία ελεγχόμενη.  Να δείξω όχι μόνο αυτό που έχω μέσα μου αλλά και ότι θα πρέπει ο κόσμος να είναι πολύχρωμος χαρούμενος και όχι μουντός και φοβερός.