Θωμάς Μπερτόλης: “Μέσα από την καλλιτεχνική μου ματιά, μέσα από την ψυχή μου, οραματίζομαι αδιάκοπα, νέους ορίζοντες”

“Η μεγαλύτερη πρόκλησή μου είναι να έχω τη δύναμη και την έμπνευση να δημιουργώ, αυτό, που σε κάθε περίοδο της ζωής μου και της καλλιτεχνικής διαδρομής μου, με αγγίζει και με εμπνέει.

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με την γλυπτική; Μετά από αρκετά χρόνια μαθητείας σε διάφορα εργαστήρια κεραμικής (1994-2007) άρχισα να ασχολούμαι αποκλειστικά με τη γλυπτική με υλικό μου τον πηλό υψηλών θερμοκρασιών.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Αντλώ την έμπνευσή μου από τα πρωτόγονα αγνά και αυθόρμητα συναισθήματα των πρώτων ανθρώπων. Από την Αρχαία Ελλάδα της εποχής του Χαλκού του Κυκλαδικού, Μινωικού Μυκηναϊκού πολιτισμού, ακόμα και από τους πολιτισμούς της Αφρικής και της Νοτίου Αμερικής

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Από τις αλληγορίες που κρύβονται στους μύθους και τα σύμβολα, από την απλότητα και την αθωότητα όσο και από τη μαγεία και το μυστήριο της φύσης.
Η φύση από μόνη της αποτελεί πηγή έμπνευσης και διδασκαλίας.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Εκτός από τους πρωτόγονους καλλιτέχνες, θαυμάζω και μελετώ τους Πικάσο, Ντυμπυφφε Μιρο και τους σουρεαλιστές. Από πολύ νωρίς η ίδια μου η μητέρα, η οποία είναι ζωγράφος, μου εμφύσησε τις ανησυχίες και την ευαισθησία για τη δημιουργικότητα και τη μεγαλοσύνη της Τέχνης.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας σαν καλλιτέχνης; Να έχω την δύναμη και την έμπνευση να δημιουργώ, αυτό, που σε κάθε περίοδο της ζωής μου και της καλλιτεχνικής διαδρομής μου, με αγγίζει και με εμπνέει.

Πόσο αποδεκτή είναι η τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Η τέχνη είναι αρκετά αποδεκτή από το ευρύτερο κοινό σήμερα. Στο δημόσιο χώρο, όπως κι αν αυτός εννοείται, πρέπει να δίνονται περισσότερες ευκαιρίες και εναύσματα στους νέους καλλιτέχνες, να παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους. Έτσι παράγονται νέες ιδέες και προοπτικές για το καλό της ιδίας της Τέχνης.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Συνήθως δεν κάνω σχέδια. Κάθε καινούργια μέρα έχει τις δικές της προκλήσεις και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τις αδράξουμε.
Όμως, μέσα από την καλλιτεχνική μου ματιά, μέσα από την ψυχή μου, οραματίζομαι αδιάκοπα, νέους ορίζοντες.