Άντα Τσιροπούλου: “Σαν καλλιτέχνης αντλώ δύναμη από τη φαντασία μου και ψάχνω πάντα να βρω τον εαυτό μου μέσα από τις δημιουργίες μου”

“Συνεχίζω να δημιουργώ τους δικούς μου κόσμους μέσα από τις καθημερινές μου εμπνεύσεις ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον.”

Πώς και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου κάθε στιγμή και παντού είχα στο χέρι μου διάφορα υλικά ζωγραφικής και αντί να παίζω με παιχνίδια σχεδίαζα διάφορα θέματα άλλες φορές με μολυβί κι άλλες φορές με χρώματα. Τελειώνοντας το Λύκειο άρχισα να ασχολούμαι πιο ειδικά με το σχέδιο στο Φροντιστήριο του ζωγράφου και καθηγητή Βλαχόπουλου Βρασίδα όπου έμαθα τα βασικά για την ζωγραφική. Μετά από δυο μήνες κι αφού μου έδωσε το θάρρος ο Καθηγητής αποφάσισα να δώσω εξετάσεις στη σχολή της Φλωρεντίας στην Ιταλία που τότε είχε λίγες θέσεις για ξένους, έτσι έκανα παράλληλα και ιταλικά για να πάω στην Academia di belle arti. Στην Ιταλία έκανα τις σπουδές μου και μετά από πέντε χρονιά γύρισα στην Ελλάδα όπου μετά από πολύ ψάξιμο για δουλειά βρήκα μια θέση στην εταιρία την διαφημιστική του Απέργη του ηθοποιού την Victory όπου έμεινα ένα χρόνο. Ήταν δύσκολα χρόνια γιατί η ένταξη μου στην ελληνική πραγματικότητα με δυσκόλεψε πολύ. Άρχισα να κάνω εκθέσεις σε διαφορετικές Γκαλερί και να ασχολούμαι επαγγελματικά πλέον με την ζωγραφικη. Καθε στιγμή είναι για μένα μια εξερεύνηση ένα ταξίδι σε διαφορετικές διαστάσεις που ανακαλύπτω με την δουλειά μου.

Σε ποιό ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Πιστεύω ότι η δουλειά μου έχει ανάμεικτα στοιχεία εξπρεσιονισμού ρεαλισμού, σουρεαλισμού και όχι μόνο. Ένας καλλιτέχνης εξελίσσεται συνέχεια και προσωπικά πιστεύω ότι κάθε φορά ανακαλύπτω δικούς μου κόσμους.

Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας; Με εμπνέει πολύ η φύση και το περιβάλλον γύρω μου και ανάλογα προσθέτω ή αφαιρώ στοιχεία στα έργα μου.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Σαν φοιτήτρια ασχολήθηκα με πολλούς καλλιτέχνες και σε διαφορετικές εποχές όμως πάντα έψαχνα τη δίκη μου ταυτότητα. Μου έκανε εντύπωση θυμάμαι ο Van Gogh, o Sandro Botticelli, o Rembrandt, o Picasso και διαβάζοντας την ιστορία της τέχνης έπαιρνα διαφορετικά ερεθίσματα. Σαν καλλιτέχνης αντλώ δύναμη από την φαντασία μου και ψάχνω πάντα να βρω τον εαυτό μου μέσα από τις δημιουργίες μου.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Για εμένα η τέχνη είναι η επικοινωνία με την ύπαρξή μου και το σύμπαν. Στόχος μου είναι να συνεχίσω να δημιουργώ δικούς μου κόσμους που να ταξιδεύουν την ψυχή και τη φαντασία των ανθρώπων.

Πόσο αποδεκτή είναι η τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τί ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Η χώρα μας έχει την πιο μεγάλη ιστορία τέχνης κι έχει δανείσει πολλά στοιχεία σε όλες σχεδόν τις χώρες. Στην Ελλάδα του σήμερα θα έπρεπε να υπάρχει πιο ενεργά η τέχνη στην παιδεία. Έχουμε πολλά ταλέντα που θα έπρεπε να έχουν πιο πολλές ευκαιρίες να εξελίσσονται και να μπορούν να προσφέρουν με το ταλέντο τους στην χώρα μας. Εν μέρη λοιπόν είναι αποδεκτή η τέχνη στην Ελλάδα αλλά θέλει πιο πολύ σεβασμό κι οργάνωση για να ανθήσει και να βγάλει καρπούς μέσα στην ελληνική κοινωνία. Η καλλιέργεια του ανθρώπου είναι η πιο βασική μόρφωση.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Συνεχίζω να δημιουργώ τους δικούς μου κόσμους μέσα από τις καθημερινές μου εμπνεύσεις ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον. Η τέχνη είναι η ελπίδα η διέξοδος από τις δύσκολες καταστάσεις της πραγματικότητας και μας βοηθάει να αισθανθούμε τις διαφορετικές διαστάσεις της ζωής.