Θα τελειώσει ποτέ ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Γράφει ο Γιώργος Μιχαλόπουλος, Φοιτητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – Email: [email protected]

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία ξεκίνησε την «ειδική στρατιωτική επιχείρησή της» στην Ουκρανία. Προφανώς και πρόκειται για μία εισβολή στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Αυτά λίγο-πολύ τα γνωρίζουμε όλοι. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το μέχρι πού θα φτάσει αυτή η ιστορία. Ως πότε θα διεξάγεται αυτός ο πόλεμος Ουκρανίας (Δύσης) – Ρωσίας;

Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, πρέπει να καταλάβουμε ποιοι επηρεάζουν την διεξαγωγή του πολέμου- ποια είναι τα υποκείμενα αυτής της κατάστασης. Προφανώς είναι η Ρωσία και η Ουκρανία,  πρώτα απ’ όλα. Η Ουκρανία, υποστηριζόμενη από τα κράτη της Δύσης (όσα ανήκουν στο ΝΑΤΟ) οικονομικά και στρατιωτικά, είναι η χώρα που ασκεί αυτοάμυνα. Θέλει τα εδάφη της πίσω, και οποιοδήποτε ενδεχόμενο παράδοσης ή και ήττας μοιάζει εφιαλτικό για τους ουκρανούς και για την Ευρώπη. Η δε Ρωσία, κρίνοντας ότι με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα απειλούνταν η ίδια, αποφάσισε να εισβάλει στην χώρα. Ενδεχόμενη ήττα της θα σημαίνει, μάλλον, ένταξη της Ουκρανίας στην Δύση (ΝΑΤΟ και ΕΕ) και δυνατό χτύπημα στο ήδη μειωμένο κύρος της Ρωσίας. Άρα και τα δύο κράτη δεν θέλουν με τίποτα να είναι ο ηττημένος αυτού του πολέμου.

Ο ΟΗΕ δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα. Ο λόγος είναι ότι στο εκτελεστικό όργανο του Οργανισμού, που είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας, συμμετέχει η Ρωσία και μάλιστα έχει δικαίωμα άσκησης αρνησικυρίας, κοινώς γνωστό ως βέτο. Οποιαδήποτε ενέργεια κατά της Ρωσίας από τον ΟΗΕ πολύ απλά δεν πραγματοποιείται εξαιτίας του βέτο. Μάλιστα, ο ίδιος ο Οργανισμός δεν έχει καταδικάσει καν τον πόλεμο (!), επειδή κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας…

Τα υπόλοιπα κράτη, εν προκειμένω τα νατοϊκά, δεν πρόκειται να κηρύξουν πόλεμο κατά της Ρωσίας. Όμως υποστηρίζουν την Ουκρανία αποστέλλοντας στρατιωτικό εξοπλισμό ή και χρηματικά κεφάλαια, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Ως αποτέλεσμα, η Ουκρανία αντιστέκεται στον υπεράριθμο ρωσικό στρατό, και δεν είναι λανθασμένο να πούμε πως επικρατεί μια ισορροπία στο πεδίο της μάχης.

Καταλήγουμε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί κατά αυτόν τον τρόπο: η Ρωσία θα εξαπολύει επιθέσεις τακτικά και οι δυτικές χώρες θα υποβοηθούν την Ουκρανία και αυτή θα αμύνεται επιτυχώς. Είναι ένας φαύλος κύκλος. Αν δεν γίνει κάτι πολύ σημαντικό, όπως να αξιοποιηθούν οι πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας ή να καταρρεύσουν τα κράτη είτε της Δύσης είτε η Ρωσία, αυτό ο πόλεμος προβλέπεται να συνεχιστεί σε βάθος δεκαετιών…