ΘΑΝΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ: “Στη ζωή πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσεις την επιτυχία αλλά και την αποτυχία”

“Θεωρώ καθοριστικούς όλους τους σπουδαίους δημιουργούς που μου εμπιστεύθηκαν τα τραγούδια τους αλλά περισσότερο το Μίμη Πλέσσα και το Μάνο Ελευθερίου οι οποίοι μου χάρισαν από έναν ολόκληρο δίσκο ο καθένας τους”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Να “σκαλίζω μελωδίες” στο πιάνο που υπήρχε στο σπίτι από 4 ετών.

Με ποιόν Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Με τον Yanni.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας με την ενασχόληση σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Το πρώτο κομμάτι της ενασχόλησης μου στη μουσική το αφιέρωσα στις μουσικές μου σπουδές όπου σταδιακά ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο κλασσικό πιάνο, πήρα πτυχία ανωτάτων Θεωρητικών της Μουσικής: Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας και στο τέλος ολοκλήρωσα τις μουσικές μου σπουδές στο Μουσικό Πανεπιστήμιο Αθήνας όπου και πήρα το πτυχίο μου με integrated master. Όλοι οι σπουδαίοι καθηγητές που συνάντησα στον δρόμο μου υπήρξαν καθοριστικοί.
Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με τις μουσικές μου συνεργασίες με καλλιτέχνες μύθους που θαύμαζα από παιδί όπως οι: Μίμης Πλέσσας, Μάνος Ελευθερίου, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Γιάννης Σπανός, Τζένη Βάνου, Μαίρη Λίντα, Κώστας Χατζής, Ελένη Δήμου, Βασίλης Λέκκας κ.α.
Το τρίτο κομμάτι έχει να κάνει με την δισκογραφία μου όπου μέχρι στιγμής έχω κυκλοφορήσει συνολικά 26 τραγούδια. Θεωρώ καθοριστικούς όλους τους σπουδαίους δημιουργούς που μου εμπιστεύθηκαν τα τραγούδια τους αλλά περισσότερο τον Μίμη Πλέσσα και τον Μάνο Ελευθερίου οι οποίοι μου χάρισαν από έναν ολόκληρο δίσκο ο καθένας τους.

Πείτε μας πιο αναλυτικά για την δισκογραφική συνεργασία σας με τον Μίμη Πλέσσα αλλά και με τον Μάνο Ελευθερίου. Το 2016 κυκλοφόρησε ο δεύτερος προσωπικός μου δίσκος με καινούριες συνθέσεις που μου εμπιστεύθηκε ο κορυφαίος συνθέτης Μίμης Πλέσσας. Ο δίσκος που ονομάζεται ”Διάφανος σταυρός” και έγινε πλατινένιος περιέχει 10 τραγούδια όπου την καλλιτεχνική επιμέλεια, τις ερμηνείες πιάνου, καθώς και τις περισσότερες ενορχηστρώσεις επιμελήθηκε ο Μίμης Πλέσσας. Στίχους υπογράφουν μεγάλα ονόματα της στιχουργικής, αλλά και της δημόσιας ζωής όπως οι Λευτέρης Παπαδόπουλος, Λουκίλα Καρρέρ, Δημήτρης Κωνσταντάρας, Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, Ιφιγένεια Γιαννοπούλου, Σταύρος Σταύρου και Κώστας Παπαπέτρου. Στο άλμπουμ συμμετέχουν και οι δημοφιλείς τραγουδίστριες Δέσποινα Ολυμπίου και Ραλλία Χρηστίδου μέσα από δύο ντουέτα που μοιράστηκαν μαζί μου. Τον εν λόγω δίσκο μπορείτε να ακούσετε δωρεάν στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/watch?v=2Ooqmc-fjh8&list=PL7FSS2Tzmdrgwzq0_SF6tXwzvJVYVJX9l&index=2&t=0s

Όσον αφορά τη δισκογραφική μου συνεργασία με τον Μάνο Ελευθερίου, το 2017 ένα χρόνο πριν φύγει από τη ζωή ο κορυφαίος στιχουργός-ποιητής μου είχε εμπιστευθεί τα καινούρια του τραγούδια για τη 3η ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά μου. Το πρώτο από αυτά με τίτλο ‘’Έρωτες που έγιναν θηρία’’ σε μουσική του Χρύσανθου Μουζακίτη κυκλοφόρησε τον 7/2017, ενώ το δεύτερο τραγούδι με τίτλο ‘’Με κιμωλία έγραψα’’ σε μουσική επίσης του Χρύσανθου Μουζακίτη κυκλοφόρησε τον 6/2018 και έμελλε να είναι το τελευταίο τραγούδι που κυκλοφόρησε εν ζωή του Μάνου Ελευθερίου. Έκτοτε αφού έκανα μια αποχή ενός έτους μετά τον θάνατο του Μάνου Ελευθερίου κυκλοφόρησα τρία ακόμα νέα τραγούδια σε στίχους του, το ‘’Φαροφύλακες’’ σε μουσική Χρύσανθου Μουζακίτη, το ‘’Πεσμένος ακροβάτης’’ σε μουσική του κορυφαίου συνθέτη Μίμη Πλέσσα και πρόσφατα το ‘’Μυστική φωτιά’’ σε μουσική δική μου μιας μεγαλειώδους μουσικής παραγωγής διεθνών προδιαγραφών καθώς μόνο για το ηχητικό αποτέλεσμα συνέβαλε μια ομάδα 32 ατόμων και ηχογραφήθηκαν 30 φυσικά όργανα.
Τα εν λόγω τραγούδια μπορείτε να ακούσετε δωρεάν στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/watch?v=JPXg2P3oW90&list=PL7FSS2Tzmdrij1_VF0xQP4R1IuxWRVLiM&index=2&t=0s

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία; Όχι διότι στη ζωή είναι όλα μέσα, θα έρθει και επιτυχία αλλά θα έρθει και η αποτυχία, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος και για τα δύο.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Δεν μου αρέσει που έχουν στηθεί με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να προβάλλονται περισσότερο οι κριτές δίχως να εστιάζουν στους διαγωνιζόμενους. Επίσης δεν μου αρέσει που σε ορισμένα talent shows κατά καιρούς έχουν βάλει για κριτές ανθρώπους οι οποίοι είναι άσχετοι με το αντικείμενο της μουσικής και του τραγουδιού. Τέλος έχουν γίνει τόσα πολλά που με τα χρόνια ξέφτισαν και πλέον ο κόσμος δεν καταφέρνει να συγκρατήσει ούτε καν τον νικητή, πόσο μάλλον τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους τραγουδιστές.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Η αλήθεια είναι ότι ήδη έχω συνεργαστεί με αρκετούς κορυφαίους Έλληνες δημιουργούς και τραγουδιστές που πολύ θαυμάζω, αλλά επειδή δεν μου αρέσει να αποφεύγω την ερώτηση θα πω ένα “όνειρο απατηλό” τον Ιταλό Andrea Bocelli τον οποίο θεωρώ τον καλύτερο εν ζωή τραγουδιστή του κόσμου.

Υπάρχουν μάνατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν την πορεία ενός μουσικού; Πιο παλιά που η μουσική βιομηχανία ήταν σε άνθηση υπήρχαν, πλέον όμως δεν έχει πέσει κανένας τέτοιος μάνατζερ στην αντίληψη μου. Κατά τη γνώμη μου ένας πετυχημένος μάνατζερ θα ήταν αυτός που πήρε έναν καλλιτέχνη από το μηδέν και τον έκανε πρώτο όνομα, όμως δυστυχώς οι ‘’πετυχημένοι’’ μάνατζερ της Ελλάδας προτιμούν να ασχολούνται με έτοιμους καλλιτέχνες μεγάλης εμβέλειας διότι εκεί υπάρχουν και περισσότερα χρήματα. Επίσης στο εξωτερικό για να γίνεις μάνατζερ πρέπει να έχεις κάνει και τις ανάλογες σπουδές, ενώ εδώ στην Ελλάδα που η αλήθεια είναι ότι και τα ελληνικά δεδομένα είναι πιο περιορισμένα υπάρχουν αρκετοί καλλιτέχνες που αναθέτουν το μανατζερικό κομμάτι σε άτομο από το συγγενικό περιβάλλον τους το οποίο μπορεί να μην έχει καμία σχέση με το συγκεκριμένο αντικείμενο και υπάρχουν και άλλοι που δεν έχουν στην ουσία καθόλου μάνατζερ.

Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Να ολοκληρώσω τον 3ο προσωπικό δίσκο μου με τα τελευταία τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου που είναι σε μουσική του Μίμη Πλέσσα αλλά και δική μου.
Επίσης βρίσκονται ήδη στα σκαριά 3 τραγούδια για τον 4ο επερχόμενο προσωπικό μου δίσκο, το πρώτο είναι ένα τραγούδι δικής μου σύνθεσης στο οποίο θα συμπράξω με την συμφωνική ορχήστρα Sinfonietta Hellenica υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Γαλάνη και ενορχήστρωση του διεθνώς βραυβευμένου συνθέτη Μιράν Τσαλικιάν, το δεύτερο είναι ένα swing τραγούδι σε σύνθεση του Νίκου Καπλάνη και το τρίτο τραγούδι είναι μια καινούρια σύνθεση του σπουδαίου καταξιωμένου συνθέτη Λίνου Κόκοτου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΘΑΝΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ – ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ

  • Μουσικές Σπουδές:
    Ο Θάνος Ολύμπιος είναι πτυχιούχος του Μουσικού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό (integrated master), κατέχει πτυχίο κλασσικού πιάνου καθώς και πτυχία ανωτάτων θεωρητικών σπουδών μουσικής: Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας. Παίζει κλασσικό πιάνο, αρμόνιο και κιθάρα.
  • Δισκογραφία:
    Το 2013 κυκλοφόρησε ο 1ος δίσκος του Θάνου Ολύμπιου με τίτλο ”Διαδρομές” όπου έχει ερμηνεύσει τραγούδια γνωστών καταξιωμένων δημιουργών όπως οι (με αλφαβητική σειρά): Σαράντης Αλιβιζάτος, Νινή Ζαχά, Μίκης Θεοδωράκης, Μανώλης Καραντίνης, Αντώνης Μιτζέλος, Χρύσανθος Μουζακίτης, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Βασίλης Πάτσιος, Γιάννης Τζουανόπουλος καθώς και ένα ντουέτο με την τραγουδίστρια Πετρή Σαλπέα (6 εξ’ αυτών σε πρώτη εκτέλεση και 4 σε επανεκτέλεση).
    Το 2016 κυκλοφόρησε από γνωστή εφημερίδα πανελλήνιας κυκλοφορίας ο 2ος του δίσκος με καινούριες συνθέσεις που του χάρισε ο κορυφαίος συνθέτης Μίμης Πλέσσας. Ο δίσκος που ονομάζεται ”Διάφανος σταυρός” και έγινε πλατινένιος περιέχει 10 τραγούδια όπου την καλλιτεχνική επιμέλεια, τις ερμηνείες πιάνου, καθώς και τις περισσότερες ενορχηστρώσεις επιμελήθηκε ο Μίμης Πλέσσας. Στίχους υπογράφουν μεγάλα ονόματα της στιχουργικής, αλλά και της δημόσιας ζωής όπως οι Λευτέρης Παπαδόπουλος, Λουκίλα Καρρέρ, Δημήτρης Κωνσταντάρας, Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, Ιφιγένεια Γιαννοπούλου, Σταύρος Σταύρου και Κώστας Παπαπέτρου. Στο άλμπουμ συμμετέχουν και οι δημοφιλείς σπουδαίες τραγουδίστριες της νέα γενιάς Δέσποινα Ολυμπίου και Ραλλία Χρηστίδου μέσα από δύο ντουέτα με τον Θάνο Ολύμπιο.
    Το 2017 ένα χρόνο πριν φύγει από τη ζωή ο κορυφαίος στιχουργός-ποιητής Μάνος Ελευθερίου είχε εμπιστευθεί στον Θάνο Ολύμπιο τα καινούρια του τραγούδια για τη 3η ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά του. Το πρώτο από αυτά με τίτλο ‘’Έρωτες που έγιναν θηρία’’ σε μουσική του Χρύσανθου Μουζακίτη κυκλοφόρησε τον 7/2017, ενώ το δεύτερο τραγούδι με τίτλο ‘’Με κιμωλία έγραψα’’ σε μουσική επίσης του Χρύσανθου Μουζακίτη κυκλοφόρησε τον 6/2018 και έμελλε να είναι το τελευταίο τραγούδι που κυκλοφόρησε εν ζωή του Μάνου Ελευθερίου. Έκτοτε αφού έκανε μια αποχή ενός έτους μετά τον θάνατο του Μάνου Ελευθερίου κυκλοφόρησε τρία ακόμα νέα τραγούδια σε στίχους του, το ‘’Φαροφύλακες’’ σε μουσική Χρύσανθου Μουζακίτη, το ‘’Πεσμένος ακροβάτης’’ σε μουσική του κορυφαίου συνθέτη Μίμη Πλέσσα και πρόσφατα το ‘’Μυστική φωτιά’’ σε μουσική του ίδιου του Θάνου Ολύμπιου.
  • Συνεργασίες:
    Αν και νεαρός έχει συνεργαστεί σε συναυλίες με αρκετούς σπουδαίους καταξιωμένους καλλιτέχνες της Ελλάδας, με άλλους λιγότερο και με άλλους περισσότερο.
    Από τραγουδιστές έχει συνεργαστεί (με αλφαβητική σειρά) με τους: Θέμη Αδαμαντίδη, Λένα Αλκαίου, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Τζένη Βάνου, Σοφία Βόσσου, Ελένη Δήμου, Πέγκυ Ζήνα, Αντώνη Καλογιάννη, Γιάννη Κότσιρα, Χαρούλα Λαμπράκη, Βασίλη Λέκκα, Μαίρη Λίντα, Γιώργο Μαργαρίτη, Λιζέτα Νικολάου, Φίλιππο Νικολάου, Δέσποινα Ολυμπίου, Κώστα Χατζή, Λάκη Χαλκιά, Ραλλία Χρηστίδου κ.α
    Ενώ από δημιουργούς έχει συνεργαστεί (με αλφαβητική σειρά) με τους: Κώστα Βίρβο, Ζακ Ιακωβίδη, Γιώργο Κατσαρό, Μανώλη Καραντίνη, Μίμη Πλέσσα, Γιάννη Σπανό κ.α
    Επίσης έχει συνεργαστεί και με κορυφαίους χορευτές-χορογράφους όπως ο Φώτης Μεταξόπουλος.
  • Εμφανίσεις:
    Έχει τραγουδήσει σε σημαντικούς συναυλιακούς χώρους και θέατρα όπως στο Θέατρο Πέτρας (Πετρούπολη), στο Βεάκειο Θέατρο (Πειραιάς), στο Θέατρο Βεΐκου (Γαλάτσι), στο Θέατρο Ρεματιάς (Χαλάνδρι), στην Αρχαία Ολυμπία, στο Θέατρο Παλλάς, στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας (Παλιά Εθνική Λυρική Σκηνή) στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, στον ΙΑΝΟ, στο Θέατρο ΡΕΞ, στο Regency Casino Mont Parnes, στο Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών, καθώς και σε αρκετούς πολιτιστικούς χώρους και θέατρα σε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα.