Η Σχολή Μπαλέτου Εύα Φεβγίδου παρουσιάζει στο Βασιλικό Θέατρο την πρωτότυπη παράσταση “Βυθός” σε σκηνοθεσία Σταύρου Δίτσιου

Μια μαγευτική παράσταση χορού που μάς ταξιδεύει στα μυστικά του βυθού, αναδεικνύοντας την ομορφιά, την αρμονία και την εύθραυστη ισορροπία του υποθαλάσσιου κόσμου. Μέσα από κίνηση, φως και μουσική, οι χορευτές μεταμορφώνονται σε θαλάσσια πλάσματα και αφηγούνται την ιστορία της ζωής στα βάθη της θάλασσας, αλλά και την ανθρώπινη παρέμβαση που απειλεί αυτό το πολύτιμο οικοσύστημα.

Η παράσταση είναι ένα οπτικοακουστικό ταξίδι γεμάτο θεατρικότητα και περιβαλλοντικό προβληματισμό, που καλεί το κοινό να ανακαλύψει και να προστατέψει τον μαγικό κόσμο του βυθού.

7 Ιουνίου 2025, 19:30 στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης

Συντελεστές της παράστασης

Πρωτότυπη ιδέα και σύλληψη: Σταύρος Δίτσιος

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Εύα Φεβγίδου

Χορογραφίες, καλλιτεχνική διεύθυνση και διοργάνωση: Σχολή Μπαλέτου Εύα Φεβγίδου

Σενάριο, Σκηνοθεσία, Σκηνογραφία, Σκηνικά – Μουσική επένδυση, Επιμέλεια Κοστουμιών και Φωτισμoύ, stage manager: Σταύρος Δίτσιος

Σχολή Μπαλέτου Εύα Φεβγίδου

Αναγνωρισμένη από το Κράτος

Η Σχολή Μπαλέτου Εύα Φευγίδου, ιδρυθείσα το 2004, έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον τομέα του μπαλέτου, με 21 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς στην καλλιτεχνική εκπαίδευση. Από την πρώτη της ημέρα, η σχολή επικεντρώθηκε στη δημιουργία μιας υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικής βάσης, που συνδυάζει την αυστηρότητα της τεχνικής με την καλλιτεχνική έκφραση.

Η σχολή είναι αναγνωρισμένη από το κράτος και παρέχει επίσημα πτυχία, επιτρέποντας στους μαθητές της να αποκτούν την αντίστοιχη ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση για τη συμμετοχή τους στην τέχνη του χορού.

Με την πάροδο των ετών, η Σχολή Μπαλέτου Εύα Φευγίδου έχει επεκτείνει τις συνεργασίες της με διεθνείς ακαδημίες της I.S.T.D. και της I.D.T.A. Αυτές οι συνεργασίες παρέχουν στους σπουδαστές τη δυνατότητα να αποκτήσουν διεθνή αναγνώριση και να προετοιμαστούν για το επαγγελματικό τους μέλλον σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, η σχολή λειτουργεί και ως Εξεταστικό Κέντρο των διεθνών ακαδημιών της Αγγλίας, επιτρέποντας στους μαθητές της να συμμετάσχουν σε εξετάσεις που τους ανοίγουν το δρόμο για επαγγελματική καταξίωση.

Η Σχολή Μπαλέτου Εύα Φευγίδου, λόγω της επιτυχούς πορείας και του έργου της, είναι μέλος της UNESCO, αποδεικνύοντας την προσήλωσή της στην προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του χορού ως παγκόσμια τέχνη.

Η σχολή συνεχίζει να εμπνέει και να εκπαιδεύει την επόμενη γενιά χορευτών με αφοσίωση, διατηρώντας την υψηλότερη ποιότητα εκπαίδευσης και δίνοντας στους μαθητές τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε επαγγελματίες χορευτές και καλλιτέχνες με πλήρη καλλιτεχνική και τεχνική κατάρτιση.

Στη Σχολή διδάσκονται τα παρακάτω είδη:

  • Κλασσικό Μπαλέτο
  • Baby Ballet
  • Μodern Contemporary
  • Σύγχρονο
  • Κλακέτες
  • Θεατρικός χορός (Musical Theatre)
  • Hip-Hop
  • Ρυθμική

www.evafevgidou.gr

Σταύρος Δίτσιος

Ο Σταύρος Δίτσιος είναι ένας εικαστικός δημιουργός με διεθνή παρουσία, βαθιά πνευματικότητα και πολυδιάστατη καλλιτεχνική γλώσσα. Οι δημιουργίες του, εμπνευσμένες από τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό, χαρακτηρίζονται από έντονο συμβολισμό και υπαρξιακή εμβάθυνση. Απορρίπτοντας τη ρεαλιστική απεικόνιση, αναζητά την ουσία των πραγμάτων μέσα από μορφικές εντάσεις και διαστρωματώσεις που άλλοτε προσγειώνονται και άλλοτε αιωρούνται σε μια διαρκή μεταμόρφωση.

Τα έργα του θίγουν επίκαιρα ζητήματα όπως:

– η σύγκρουση του ανθρώπου με τη φύση,

– ο εγκλωβισμός στην τεχνολογική εξάρτηση,

– η ζωή ως συμπαντική ενέργεια σε αέναη ροή.

Με την τεχνική του να περιλαμβάνει τη χρήση πολλαπλών υλικών και επιφανειών που διαπλέκονται με ένταση και ρυθμό, δημιουργεί έναν ιδιαίτερο κώδικα: μια σύγχρονη «ζωγραφική ποίηση» που διαλέγεται με το ασυνείδητο του θεατή.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, Ιταλία, αποφοιτώντας με άριστα. Ζει και εργάζεται μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας. Η καλλιτεχνική του αναζήτηση τον οδηγεί πέρα από τη ζωγραφική: έχει ασχοληθεί με την κεραμική, σκηνογραφία, σκηνοθεσία για θεατρικές και χορευτικές παραγωγές, ενώ συγγράφει και παιδικά παραμύθια. Ένα από τα πιο σημαντικά του έργα, το “Η Χρυσήλια και το Ρομπότ”, μετατράπηκε σε μπαλέτο και παρουσιάστηκε στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης.

Η εικαστική του πορεία περιλαμβάνει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε μουσεία, ιστορικούς χώρους και art fairs σε:

Λος Άντζελες, Λονδίνο, Μάντσεστερ, Παρίσι, Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Λεόν, Βερολίνο, Μόντε Κάρλο, Πράγα, Ζυρίχη, Βιέννη, Τσουγκ, Geoje, Μιλάνο, Τορίνο, Βενετία, Φλωρεντία, Μάντοβα, Σικελία, Λάρνακα και αλλού.

Ξεχωριστές στιγμές της πορείας του περιλαμβάνουν εκθέσεις σε:

• το Palazzo Della Cancelleria Vaticana, Ρώμη (όπου και τιμήθηκε με διεθνές βραβείο),

• το Museo Art and Science, Μιλάνο,

• το Palazzo Borghese, Φλωρεντία,

• το Raum Salmgasse, Βιέννη,

• το Topic Salon, Πράγα,

• το Museo Francesco Gonzaga, Μάντοβα.

Πίνακές του βρίσκονται σε σημαντικές μόνιμες συλλογές ανά τον κόσμο, όπως:

• Μουσείο Βορρέ, Αθήνα

• Yukyung Art Museum, Νότια Κορέα

• Museo Luigi Bellini, Φλωρεντία

• Osten Museum of Drawing, Σκόπια

• Μουσείο Πιερίδη, Λάρνακα

• Πινακοθήκη Καλών Τεχνών, Φλωρεντία

• Ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης

• και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική.

Έργα του έχουν δημοπρατηθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό από αναγνωρισμένους οίκους τέχνης.

Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολλές διεθνείς Biennale: Λονδίνου, Πράγας, Λάρνακας, Βενετίας, Μιλάνου και Σκοπίων.

Το 2025 συμμετείχε ως μέλος της Κριτικής Επιτροπής στην Μπιενάλε της Λάρνακας, αναγνωρισμένος για την εικαστική του εμπειρία, την αισθητική του ευαισθησία και την κριτική του διορατικότητα.

Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.