Η νεαρή ζωγράφος Δέσποινα Διακοβασίλη συμμετέχει στη Διεθνή Ομαδική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών στην Αυστρία “Με το Μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας”

Όταν οι έλληνες της διασποράς γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας στη χώρα που δραστηριοποιούνται, πάντα κάτι καλό γίνεται. Φωτεινό παράδειγμα η Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης Κωνσταντίνα Φαρμάκη η οποία με τις διοργανώσεις εκθέσεων δημιουργεί γέφυρες με την Πατρίδα ανάμεσα στους δύο λαούς και όχι μόνον. Γιατί όπως επισημαίνει η Κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας Johanna Mikl Leitner στον πρόλογο του εικαστικού καταλόγου “Το πολιτιστικό έργο στην Κάτω Αυστρία, ευδοκιμεί με προσωπικές συναντήσεις και κοινή δέσμευση.”

Από 9 έως 19 Ιουνίου 2023

ΔΙΑΚΟΒΑΣΙΛΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

Γεννήθηκε στην Λάρισα το 2001 .Στα τέσσερα χρόνια της ήρθε η οικογένειά της στην Αθήνα. Φοίτησε όλα τα μαθητικά της χρόνια στην “Ελληνική Παιδεία”. Σήμερα είναι δευτεροετής φοιτήτρια της Γαλλικής φιλολογίας στο ΕΚΠΑ . Τα ενδιαφέροντα της από παιδί ήταν τα καλλιτεχνικά. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής από τα οκτώ και παράλληλα ρυθμική γυμναστική στον Γυμναστικό Σύλλογο Πεντέλης, όπου διακρίθηκε στα 15 της χρόνια . Έλαβε μέρος σε διαγωνισμό ζωγραφικής της Ελληνικής Παιδείας και βραβεύτηκε για το έργο της “η ασπίδα του Αχιλλέα”. Επίσης σε πανελλήνιο διαγωνισμό της Σκακιστικής Εταιρείας έλαβε το 3ο βραβείο. Το συγκεκριμένο έργο αποτυπώθηκε σε λευκά μπλουζάκια και διετέθη δωρεάν από τον συγκεκριμένο σύλλογο. Ήταν μέλος της ομάδας τζούνιορ του ομίλου UNESCO Τ.Λ.Ε.Ε. (σήμερα στο μητρώο ενηλίκων), έχοντας λάβει ανελλιπώς μέρος σε κάθε έκθεση παιδικής ζωγραφικής. Τιμήθηκε με έργο της που συμπεριελήφθη στο ημερολόγιο του Ομίλου το 2017.

Ποιο ήταν το έναυσμα για την συμμετοχή σας στην έκθεση με θέμα “Mit dem Blau des Himmels und des Meeres” (Με το μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας) που γίνεται στην Αυστρία; Η ανάγκη μου να πειραματίζομαι σαν νέος άνθρωπος σε νέους ορίζοντες στη ζωή μου, συμμετέχοντας στα καλλιτεχνικά κοινά.

«Η Ελλάδα βυθίζεται» Ελαιογραφία 60Χ60 εκ.

Ποιο είναι το απόγειο της μελλοντικής στόχευσης των δημιουργιών σας; Λόγω του νεαρού της ηλικίας μου, οι στόχοι μου είναι ταπεινοί. Δεν γνωρίζω την μελλοντική μου εξέλιξη στα εικαστικά. Προς το παρών μου αρέσει η συμμετοχή  και η χαρά που παίρνω να βλέπουν οι άνθρωποι τη σύνθεση των   έργων και της ψυχής μου

«Στην φουρτούνα» Ελαιογραφία 40 Χ60 εκ.

Πιστεύετε ότι η δυναμική του σύγχρονου ρεύματος των εικαστικών δημιουργών θα αφήσει και αυτή το στίγμα της; Φυσικά η κάθε εποχή χαρακτηρίζεται από τη δική της πορεία. Τίποτα δεν παραμένει στατικό στη ζωή μας πολύ περισσότερο η τέχνη.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η τέχνη ειδικά στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε; Είναι μια ανάπαυλα από το διαρκές τρέξιμο να προλάβουμε τα πάντα σε χρόνο ντε-τε. Όποτε νιώθω πιεσμένη τρέχω σαν καταφύγιο στην ζωγραφική. Τότε χαλαρώνω απολαμβάνω το κάθε μου λεπτό μπροστά στον καμβά πλάθοντας εικόνες με την σκέψη μου, γεμίζοντας με συναισθήματα την καρδιά μου

Πόσο βαθιά φτάνει η ανάγκη έκφρασης τόσο του καλλιτέχνη δημιουργού όσο και του επισκέπτη της έκθεσης στο δρόμο της πολιτιστικής επικοινωνίας; Σε μια εποχή που ο Πολιτισμός βάλλεται από παντού και οι αξίες της πνευματικότητας και της έμπνευσης έχουν αντικατασταθεί από εύκολα νοήματα και επίπλαστους στόχους, είναι λυτρωτικό να αναδεικνύονται τα ιδανικά της τέχνης. Είναι μια φυσική διέξοδος στην χαρά που εισπράττεις, σε κάθε έκφραση των δημιουργημάτων σου.

Atelier an der Donau, Schiffmeisterplatz 3, A-3370 Ybbs NÖ
www.facebook.com/konsfarmartatelier www.facebook.com/nostos.argentina www.facebook.com/groups/548725553326962 www.facebook.com/konsfarmartgallerybeikonstantinafarmaki

Bio ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗ

Η Κωνσταντίνα Φαρμάκη είναι Ιστορικός και Κριτικός τέχνης πτυχιούχος Α.Σ.Κ.Τ Αθήνας. Γεννήθηκε στον Καρδαμά Ν.Ηλείας το 1956 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω Αττικής. Ζεί και εργάζεται στην Αυστρία. Έχει παρουσιάσει 9 ατομικές εκθέσεις και συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα της βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές σε Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Ολλανδία, Σαρδηνία, Αμερική και Μαδαγασκάρη. Ασχολείται με την αρθρογραφία, την κριτική τη διοργάνωση και παρουσίαση εικαστικών εκθέσεων και Λογοτεχνικών έργων. Έχει πλούσια ακτιβιστική και εθελοντική δράση σε επιστημονικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς με πυρήνα το παιδί. Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας Ομίλου Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Συντονίστρια Αυστρίας των Writers Capital Foundation. Μέλος Kulturvernetzung NÖ. Καλλιτεχνική συνεργάτης θεάτρου “4 Εποχές-Γιάννης Μόρτζος” Αθήνας.

Έχει τιμηθεί για την εθελοντική της δράση και προσφορά από:

Α) Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία το 1998.

Β) Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων 2004.

Γ) Επιτροπή Special Olympics 2011 και από πολλούς συλλόγους και φορείς.

Υποψήφια Ευρωβουλευτής το 2019.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Konstantina Farmaki                                  [email protected] – Sprögnitz 21, 3910 Großgöttfritz Niederösterreich [email protected]

Χορηγός Επικοινωνίας www.polismagazino.gr