Η Μπότου Άννα στην Επίμονη Τέχνη

Το polismagazino.gr θέτει μία σειρά ερωτήσεων με σκοπό μια πιο προσωπική γνωριμία με Αγαπημένους μας Επίμονους καλλιτέχνες.

Επίμονη Τέχνη: Ιδρυση – Καλλιτεχνική επιμέλεια Χρύσα Μπαρζόκα www.facebook.com/chris.alevra

https://www.facebook.com/epimonitexni

Η “Επίμονη Τέχνη” είναι μία ομαδική έκθεση χωρίς μεσάζοντες, η οποία ιδρύθηκε από τη ζωγράφο Χρύσα Μπαρζόκα το 2018 στο Μπενσουσάν Χαν, “μια συλλογική έκθεση εικαστικών καλλιτεχνών στην οποία καλλιτέχνες με τους οποίους μας δένουν ίδια ιδανικά θα συνεκθέσουμε χωρίς καμία απολύτως δέσμευση με την απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη ελευθερία που πρέπει να διέπει την πραγματική Τέχνη, σε πείσμα των εγκαθιδρυμένων συμφερόντων που κατακεραυνώνουν την δημιουργικότητα μας. Μια τέχνη Επίμονη, την δική μας τέχνη”. Χ.Μ.

Η συμμετοχή σας στην ομάδα της Επίμονης Τέχνης δημιουργεί την ανάγκη να γνωρίσουμε τον καλλιτέχνη που βρίσκεται πίσω από τα έργα τα οποία συνομιλούν με το φιλότεχνο κοινό. Θα θέλατε να μας πείτε πού πιστεύετε ότι οφείλεται η επιτυχημένη επαφή σας με το κοινό; Δεν ξέρω εάν πραγματικά είναι.

Ποιος από τους εν ζωή καλλιτέχνες, σάς εκφράζει εικαστικά; Μου αρέσουν και με επηρεάζουν οι δουλειές πολλών σύγχρονων καλλιτεχνών, χωρίς να  μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον συγκεκριμένα.

Εάν ναυαγούσατε σε ένα νησί, πέρα από τα βασικά τα οποία θα σας έλειπαν, θα βρίσκατε τρόπο να εκφραζοσασταν καλλιτεχνικά και ποιος θα ήταν αυτός; Θα ζωγράφιζα ψάρια όπως ο ήρωας του Ριτσαρντ Φλάναγκαν στον “Εγχειρίδιο Ιχθύων”…:)) Η φύση σου δίνει τα πάντα για να δημιουργήσεις, συνεπώς μάλλον θα εκανα από εγκαταστάσεις με φυσικά υλικά (βράχους, χώμα κλαδιά, κτλ.) εως υδατογραφίες με μελάνι σουπιάς σε αποξηραμένα φύλλα… Σίγουρα θα είχα άπειρο χρόνο.

Ποια θεωρείτε οτι είναι η ανώτερη των αξιών σας; Θα έλεγα η καλή προαίρεση.

Ποια από τις συνεργασίες σας με την Επιμονή Τέχνη αγαπήσατε περισσότερο & γιατί; Είμαι ανοιχτή σε συνεργασίες γενικότερα και σίγουρα θεωρώ προνομιακή την έκθεση στο γυάλινο περίπτερο της Νέας Παραλίας, τόσο γιατί τα έργα ήταν εκτεθειμένα άμεσα στο κοινό αλλά και γιατί  ετσι βρισκόταν σε συνθήκες αλληλεπίδρασης με τον περιβάλλοντα χώρο, το μεταβαλλόμενο φως και την κίνηση των ανθρώπων.

Τι τίτλο θα δίνατε στην αυτοβιογραφία σας; Παραφράζοντας ένα στίχο του Γ. Ανδριανάτου θα έλεγα: “Κάτι κρίσιμο έχω ξεχάσει ή κάτι καίριο δεν έμαθα ποτέ”

Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι που ακούτε όταν είστε σε λύπη, έρωτα ή χαρά; Δεν υπάρχει αγαπημένο. Κατά περίπτωση μπορώ να ακούσω από ηπειρώτικο κλαρίνο έως όπερα.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας και ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη τραγωδία που έχει ζήσει η ανθρωπότητα; Η ανθρωπότητα ζει κάθε μέρα τραγωδίες, προσωπικές ή συλλογικές. Εάν προσδιορίζεται το μέγεθος μιας τραγωδίας απο τον αριθμό των θυμάτων, των φυσικών καταστροφών ή από το όριο της ανθρώπινης αγριότητας είναι υποκειμενικό μάλλον μέτρο. Εγώ εστιάζω στο τελευταίο, άρα δεν είναι μόνο μία και είναι επαναλαμβανόμενη και αυτός είναι και ο φόβος μου μαζί με τους αλγόριθμους που μας ταίζουν.

Πιστεύετε ότι η Τέχνη μπορεί να κάνει καλύτερο τον κόσμο; Είναι κάτι πολύ σχετικό. Εάν επικοινωνηθεί σωστά σίγουρα μπορεί να επηρρεάσει θετικά και γόνιμα, αλλά στη συνταγή πρέπει να περιλλαμβάνονται και άλλα υλικά, όπως η γενικότερη παιδεία και ο επανεστίαση στον άνθρωπο.

Πόσο σας επηρεάζουν οι καθημερινές σκληρές ειδήσεις που ακούμε και έχουν να κάνουν με παιδοφιλία με γυναικοκτονίες και με όλα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία μας; Σοκάρομαι απανωτά και λέω ακόμη ένα “ναι” στον εαυτό μου, ώστε έαν συμβεί ή πέσει κάτι στην αντίληψή μου, να το καταγγείλω πάραυτα. Όπως όλοι γνωρίζουμε, κατά μεγάλο ποσοστό όλων αυτών που συμβαίνουν, οφείλονται στην ανοχή μας, ως βαθειά ριζωμένη νοοτροπία.

Θα σκεφτόσασταν να χαρίσετε κάποιο έργο σας για Φιλανθρωπικό σκοπό & αν ναι σε ποιόν; Ναι βέβαια, ειναι το ελαχιστο που μπορω να κανω. Θα ξεχώριζα ιδρύματα που σχετίζονται με παιδιά.

BioΜπότου Άννα

Γεννήθηκα στη Χαλκιδική, όπου ζω και εργάζομαι. Είμαι τελειόφοιτος του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Έχω σπουδάσει Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Ε.Α.Π. Και Νοσηλευτική

Συμμετοχές σε εκθέσεις:

2014 “Human Rights”,Spazio-Tempo Arte, Ιταλία

2015 “Αερικά”, Κτήμα Τσιπέλη, Πολύγυρος

2016  “Παράλληλοι δρόμοι”, ΣΚΕΤΒΕ,Θεσ/νίκη

2016  “Grecian Magnesite:Aristic approach of a timeless coexistence”, Σκάλα Γερακινής

2017  Ημερίδα Ψυχολογίας, Δημ, Θέατρο Πολυγύρου, Πολύγυρος

2017  “Μάσκες”, Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου, Πολύγυρος

2017   Σκετβε,  Πινακοθήκη Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Θεσ/νίκη

2017   “Αγ.Γεώργιος Περιστερεώτα”, Κέντρο Αρχιτεκτονικής Θεσ/νίκης, Θεσ/νίκη

2019   “CheapArt”, Helexpo, Θεσ/νίκη

2019 25/25 Artists & Designers, Cheapart  84TIF, Helexpo, Θεσ/νίκη

2020   “So far so close”, Momus, Θεσ/νίκη

2021 Επίμονη Τέχνη, Κήπος των Γλυπτών, Θεσ/νίκη

2021 «Απηχήσεις της Επανάστασης του 1821 στην τέχνη του σήμερα»,Μουσείο Μακεδονικού       Αγώνα, Θεσ/νίκη

2022 “METAVERSE”, Θέατρο Σοφούλη, Θεσ/νίκα 

2022 «Τα Μνημεία και εγώ. Ανάκληση και ερμηνεία της μνήμης» , Ισλαχανέ, Θεσ/νίκη

Χορηγός Επικοινωνίας
polismagazino.gr