Η Μενδώνη χαντακώνει τα αρχαία

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Τελικά αυτή η πρώην Πασοκτζού και νυν δεξιά υπουργός Πολιτισμού, είναι επικίνδυνη. Ανέλαβε ένα από τα σημαντικότερα υπουργεία για την Ελλάδα και δεν κάνει τίποτα. Και όχι μόνο δεν κάνει, αλλά με την υπογραφή της χαντακώνει τα αρχαία ευρήματα και τα Μουσεία.

Τα Μουσεία της χώρας είναι σε απαράδεκτη κατάσταση- και χάνουμε πάρα πολλά χρήματα ετησίως από την υπολειτουργία τους, την μην λειτουργία τους και την έλλειψη πωλητηρίων κλπ. Το να τα δώσεις σε ιδιώτες δεν είναι λύση. Η υπουργός εκτός του ότι δεν κάνει τίποτα άλλο από το να φωτογραφίζεται, λέει και κάτι κλισέ μαλακίες που σου ’ρχεται να ξεράσεις: “Το Brexit θα δώσει ώθηση στην Ευρώπη για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα”, είπε η υπουργάρα και ανατρίχιασε όλη η Ευρώπη!

Και τώρα θέλουν να δώσουν τα Μουσεία σε ιδιώτες; Φυσικά οι αντιδράσεις από το σύνολο των εργαζομένων στις αρχαιολογικές υπηρεσίες είναι έντονες. Η πρόθεση του υπουργείο Πολιτισμού για την μετατροπή του νομικού καθεστώτος 10 μουσείων της χώρας, ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός στόχος έχει να κάνει με τη μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, αποκόπτοντάς τα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία κι ανοίγοντας την πόρτα για την είσοδο ιδιωτών σε αυτά υπό το πρόσχημα της «αυτοχρηματοδότησής» τους.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Ζέρβας, άνθρωπος σοβαρός και σπουδαγμένος, με ένα κείμενο καταπέλτη, λέει τα πάντα για τον ρόλο του υπουργείου Πολιτισμού σε σχέση με τα αρχαιολογικά ευρήματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και για τα Μουσεία μας. Μίλησε για την κυβερνητική εξαγγελία για τη μετατροπή σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, που αφορά στα μουσεία: Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό, Επιγραφικό, Νομισματικό, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Ηρακλείου, Ασιατικής Τέχνης κλπ.

Ήδη πάντως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και άλλα σωματεία εργαζομένων εξέφρασαν πριν από λίγες μέρες την

Η συνέχεια εδώ https://bit.ly/2HBVpjZ