Η Μαρία Ματάλα συμμετέχει στην ομαδική εικαστική έκθεση «Γυναικών Υπέρθεσις»

“Η Τέχνη, συνεχώς μεταλλάσσεται και έχει δυναμική, είναι προπομπός και όραμα κάθε παρόντος και μελλοντικού πολιτισμού”

Τί σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την Τέχνη και τι σας ενέπνευσε στη θεματολογία της συγκεκριμένης έκθεσης; Η τέχνη, για εμένα, είναι πρόφαση. Γίνομαι κοινωνός του αέναου χορού των αντιθέτων στοιχείων που συνθέτουν τη φύση. Μέσα από την αέναη ροή, επιχειρώ να εκφράσω εικαστικά την δημιουργία, την ζωή, τον έρωτα και τον θάνατο. Η επικοινωνία μου με την φύση με βοηθάει στην επικοινωνία μου με τον εαυτό μου. Ζώντας σε αυτό το οικοσύστημα, αναζητώντας στην φύση το εσωτερικό μου μέτρο, προσπαθώ να ενωθώ με την δική μου ανθρώπινη φύση. Η ζωοδόχος μάνα είναι η αρχή της ανθρώπινης φύσης. Τι πιο ουσιαστικό από την μητέρα, την τροφό, την σύντροφο, την υποστηρίκτρια, την δασκάλα, την μαγείρισσα και την συνοδοιπόρο μας, δηλαδή την δημιουργό μας.

Ποιά θεωρείτε ότι είναι η συνεισφορά της Τέχνης στον Πολιτισμό; Δέχομαι αυτό που υποστηρίζει ο Chomsky, ότι “η γλώσσα πεθαίνει με τον θάνατο της τελευταίας μάνας”. Κι ο πολιτισμός που έφερνε πεθαίνει επίσης. Αντιθέτως, η Τέχνη, συνεχώς μεταλλάσσεται και έχει δυναμική, είναι προπομπός και όραμα κάθε παρόντος και μελλοντικού πολιτισμού. 

Πώς επηρεάζει η ενασχόληση με την Τέχνη την καθημερινή σας ζωή; Έχουμε συνηθίσει να ξεχωρίζουμε την τέχνη από την καθημερινή ζωή, διότι δεν έχουμε την παιδεία να καταλάβουμε πως η τέχνη είναι στην καθημερινότητα όλων μας. Το ό,τι δημιουργώ καθημερινά, δεν σημαίνει πως ζωγραφίζω καθημερινά. Ούτε πως χαράζω καθημερινά. Σκέπτομαι, δρω και πράττω με τέχνη στην καθημερινότητά μου, ενσυνείδητα.

Νομίζετε ότι η Τέχνη έχει την δυνατότητα να αλλάξει τις υφιστάμενες κοινωνικές συνθήκες; Η Τέχνη από μόνη της δεν αλλάζει τίποτα σε κανέναν. Πόσο μάλιστα τις κοινωνικές συνθήκες που έχουν επιλεγεί από άλλους. Εμείς πρέπει να μάθουμε να σκεπτόμαστε με τέχνη. Εμείς κτίζουμε το «ντεκόρ» του πολιτισμού που επιθυμούμε, εκεί μέσα ζούμε και εκεί πεθαίνουμε. Μόνη μας ελπίδα, η ενσυνείδητη βελτίωσή μας, και η ηθελημένη από εμάς αλλαγή διακόσμου.

Ποιό ή ποιά καλλιτεχνικά κινήματα, σας έχουν επηρεάσει περισσότερο στην καλλιτεχνική σας πορεία; Δεν χωρίζω την τέχνη σε ρεύματα. Η τέχνη είναι μία. Είμαι επηρεασμένη από την τέχνη των αρχαίων Ελληνικών αγγείων, την μοντέρνα τέχνη, ιδιαίτερα του Van Gogh, Picasso, Miro, Παπαλουκά, Γκίκα, Βακιρτζή, Τσαρούχη, Μόραλη, Τέτση.