Η Μαρία Αρβανιτάκη Καρέλου συμμετέχει στην ομαδική εικαστική έκθεση «Γυναικών Υπέρθεσις»

Η Μαρία Αρβανιτάκη Καρέλου δημιουργεί γυναικεία εικαστικά κοσμήματα με ιδιαίτερους ευφάνταστους δικούς της  σχεδιασμούς χρησιμοποιώντας  ημιπολύτιμους λίθους και άλλα υλικά  αναδεικνύοντας την γυναικεία ομορφιά.

Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την τέχνη και τι σας ενέπνευσε στη θεματολογία της συγκεκριμένης εκθεσης; Η ενασχόλησή μου με την τεχνη προέκυψε από την ανάγκη μου να βγάλω προς τα έξω τους δαίμονες και τους αγγέλους της ζωής μου. Η τέχνη μου έδειξε το φώς και το μονοπάτι που από καιρό έψαχνα. Με έπιασε από το χέρι και σε κάθε λύγισμά μου προπορευόταν και ήταν εκεί, έστω και αν εγώ δεν μπορούσα να την αντιληφθώ. Πάντα την έβρισκα μετά και αυτήν και τον λόγο της ύπαρξής της για εμένα. Η Συγκεκριμένη θεματολογία με αγγίζει βαθιά όχι μόνο γιατί είμαι γυναίκα αλλά κυρίως γιατί έχω αντιληφθεί οτι διαχρονικά διαπολιτισμικά έξω από κάθε κουλτούρα και κοινωνικοικονομικές συνθήκες η γυναίκα όσα βήματα και αν κάνει μπροστά πάντα μένει πίσω.

Ποιά θεωρείτε οτι είναι η συνεισφορά της τέχνης στον πολιτισμό; Η τέχνη δίνει μορφή και σχήμα στον πολιτισμό γι’ αυτό ίσως θα μπορούσε και να βάλει την σφραγίδα της.

Πως επηρεάζει η ενασχόληση με την τέχνη την καθημερινή σας ζωή; Η τέχνη ακολουθεί και καταγράφει την καθημερινή μας ζωή και δημιουργεί μια αμφίδρομη και ουσιαστική σχέση μαζί της. Εγώ προσωπικά με όχημα την ελευθερία που αποτελεί το κύριο εργαλείο της τέχνης, βρίσκω τρόπο να αποδράσω από κάθετι που στην καθημερινότητα με συνθλίβει και με αναγεννά.

Νομίζετε οτι η τέχνη έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τις υφιστάμενες κοινωνικές συνθήκες; Η έκφραση κάθε μορφής τέχνης αποτυπώνει τις κοινωνικές συνθήκες με το δικό της τρόπο ενώ μπερδεύει συγχρόνως συναισθήματα όνειρα φαντασία ελπίδα, αγάπη, πόνο, έρωτα, οργή, αμφισβήτηση και σαφώς έχει το κλειδί της αλλαγής και το κάνει.

Ποιό η ποιά καλλιτεχνικά κινήματα, σας έχουν επηρεάσει περισσότερο στην καλλιτεχνική σας πορεία; Μέχρι τώρα δεν ειχα αναρωτηθεί τώρα όμως που προέκυψε, νομίζω οτι το ρομαντικό κίνημα με έχει επηρεάσει γιατί η καλλιτεχνική μου πορεία δεν αποβλέπει παρά μόνο να εκτεθώ. Να φωτίσω κάθε σκοτεινή γωνιά της ψυχής μου των συναισθημάτων μου την αγάπη μου για το ιδανικό για το όνειρο το δικό μου όνειρο και να αποτρέψω κάθε τι που με φοβίζει και με θλίβει.