Η Μάτα Βεροπούλου συμμετέχει στην ομαδική εικαστική έκθεση «Γυναικών Υπέρθεσις»

“…Η τέχνη έχει το εφαλτήριο να φέρει κοντά τους ανθρώπους να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις και να στρέψει την ανθρωπότητα σε καλύτερες κοινωνικές συνθήκες”

Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την τέχνη και τι σας ενέπνευσε στη θεματολογία της συγκεκριμένης έκθεσης; Την ικανότητα να αποδώσω μια εικόνα σωστά ή μια έννοια που είχα στο νου μου να τη ζωγραφίσω σε χαρτί την είχα από παιδί. Επίσης, η έφεση να αποδώσω στο χαρτί την κάθε εικόνα μου προκαλεί ψυχική ευφορία. Ευχαριστώ τη Θεία δύναμη που λέγεται Θεός για το μεγάλο αυτό δώρο που με προίκισε. Στη συγκεκριμένη θεματολογία της έκθεσης με ενέπνευσε η καταπίεση της γυναικείας ύπαρξης επί των ημερών μας, οι ανισότητες και οι αδικίες εις βάρος της.

Ποια θεωρείτε ότι είναι η συνεισφορά της τέχνης στο πολιτισμό; Η μεγάλη συνεισφορά της τέχνης στον πολιτισμό είναι η κριτική ικανότητα του ανθρώπου, που με τη σειρά της εξημερώνει τα ήθη, το πνεύμα τον τρόπο σκέψεως, δηλώνει έκφραση συναισθήματος τελειοποιεί και αναπτύσσει την ενσυναισθηση, την αλληλοκατανόηση και φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά.

Πώς επηρεάζει η ενασχόληση με την τέχνη την καθημερινή σας ζωή; Εκτονώνομαι από το άγχος της καθημερινότητας και αναπτύσσω τις δεξιότητές μου σωματικές και πνευματικές. Με ξεκουράζει πνευματικά και γεμίζει ευχάριστα τις ελεύθερες ώρες μου.

Νομίζετε ότι η τέχνη έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τις υφιστάμενες κοινωνικές συνθήκες; Ναι, διότι βιώνουμε κρίση αξιών. Οι άνθρωποι έχουν γίνει επικριτές επικρατεί εξορθολογισμός έχει επέλθει η αποξένωση των ανθρώπων μεταξύ τους λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης και η τέχνη έχει το εφαλτήριο να φέρει κοντά τους ανθρώπους να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις και να στρέψει την ανθρωπότητα σε καλύτερες κοινωνικές συνθήκες.

Ποια καλλιτεχνικά κινήματα, σάς έχουν επηρεάσει περισσότερο στην καλλιτεχνική σας πορεία; Μου αρέσει ο ιμπρεσιονισμός σαν κίνημα γιατί έβγαλε τους ζωγράφους έξω στη φύση και απεικόνισαν το φως, χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά τα έντονα ζωντανά χρώματα και αποτύπωσαν σκηνές της καθημερινής ζωής των ανθρώπων και διαφόρων αντικειμένων υπό ασυνήθιστες οπτικές γωνίες. 

Εν μέρη, τα έργα του ιμπρεσιονισμού έχουν επηρρεάσει κι εμένα, ζωγραφίζοντας με ζωντανά χρώματα τα έργα μου και αποτυπώνοντας θέματα που υπάρχουν τριγύρω μας (νεκρές φύσεις, θαλλασογραφίες και διάφορα θέματα της αρεσκείας μου).