Η Λιάνα Σερμπή συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης “Art’s Birthplace – Athina 2022”

“Η τέχνη εκφράζει τον κόσμο μας που διαρκώς αλλάζει, οπότε παίρνει συνέχεια καινούργιες μορφές και αυτό είναι πάντα πολύ ενδιαφέρον”

Art’s Birthplace – Athina 2022 στην Time of Art gallery. Πιστεύετε ότι επιστήμη και η τέχνη ανήκουν σε όλο τον κόσμο; Ως δημιουργός, πιστεύω πως τόσο η επιστήμη όσο και η τέχνη απαιτούν μυαλό, ψυχή, έμπνευση, πάθος για να δημιουργήσει κάποιος. Αυτά με διαβαθμίσεις ανήκουν σε όλον τον κόσμο. Έχω σπουδάσει Φυσική και Ζωγραφική και θεωρώ πως και στους δύο τομείς υπάρχουν απεριόριστοι ορίζοντες ενασχόλησης. Ως καρπωτής των επιτευγμάτων της επιστήμης αλλά και των αριστουργημάτων της τέχνης επίσης θεωρώ πως όλοι έχουμε μερίδιο στη γνώση και τη θέαση.

Με ποιο έργο συμμετέχετε, ποια είναι τα στοιχεία που το συνθέτουν και ποιος ο συμβολισμός του; Συμμετέχω με δύο έργα: το “Landscape”, μια κτιριακή δομή του Άμστερνταμ που πλαισιώνεται από το υγρό στοιχείο και τη φύση. Πρόκειται για μια λεπτομερή μάτια στο αστικό τοπίο, δείγμα του ανθρώπινου πολιτισμού, με λίγες ανθρώπινες φιγούρες. Συμβολίζει τον ρεαλισμό σε συνδυασμό με την καλλιτεχνία στην αρχιτεκτονική και την αρμονία με τη φύση. Το δεύτερο από τα έργα μου είναι το “Feeling” που απεικονίζει έναν ηλικιωμένο τραυματία που νιώθει την συμπαράσταση από τον πιστό του σκύλο. Πρόκειται για ένα ατμοσφαιρικό έργο, που αναδεικνύει τη διαχρονικότητα των συναισθημάτων που αναπτύσσεται μεταξύ του ανθρώπου και του συντροφικού του κατοικίδιου.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε με τη συμμετοχή σας και ποια είναι τα μελλοντικά καλλιτεχνικά σχέδιά σας; Θα ήθελα να στείλω το μήνυμα πως η πορεία ενός καλλιτέχνη δεν έχει αφετηρία και τέλος, υπάρχει μέσα μας από πάντα και δεν σταματάει ποτέ. Σκοπεύω να συνεχίσω με μεγαλύτερο ρυθμό και περισσότερη εκφραστικότητα την ενασχόληση μου με τη ζωγραφική με σκοπό να προσθέσω όμορφα δημιουργήματα στη διάθεση της τέχνης.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει πλέον ο ψηφιακός κόσμος στην προσέγγιση της τέχνης; Ο ψηφιακός κόσμος έχει αλλάξει κατά πολύ την προσέγγιση της τέχνης. Η πρόσβαση στην πληροφορία είναι διαρκής, η δημοσιότητα κάθε νέου ρεύματος, τάσης, είναι άμεση με αποτέλεσμα πολύ γρήγορα να δημιουργούνται καινούργια δεδομένα. Επίσης η τεχνολογία σήμερα δίνει μεγάλες δυνατότητες στους καλλιτέχνες κάθε μορφής τέχνης.

Ποια είναι η γνώμη σας για τις νέες τάσεις στην τέχνη; Κάθε μορφή τέχνης δημιουργεί συναισθήματα, σκέψεις, όνειρα, ιδέες, φαντασία. Έτσι όποια τάση κι αν δημιουργηθεί, όποια τάση κι αν επικρατεί είναι ευπρόσδεκτη από το κοινό. Οτιδήποτε καινούργιο αγκαλιάζεται με ενδιαφέρον και προσμονή. Η τέχνη εκφράζει τον κόσμο μας που διαρκώς αλλάζει, οπότε παίρνει συνέχεια καινούργιες μορφές και αυτό είναι πάντα πολύ ενδιαφέρον.

Χρειάζεται περισσότερος ρεαλισμός ή ρομαντισμός, στις ζωές μας; Η επιστήμη που σπούδασα, η Φυσική, απαιτεί καθολικό ρεαλισμό στην ματιά μας στον κόσμο. Το ίδιο και η καθημερινότητα μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και της σκληρότητας που κρύβει η ζωή. Παρόλα αυτά πιστεύω πως ο άνθρωπος έχει ανάγκη από τον ρομαντισμό για να μαλακώνει η ψυχή, να γλυκαίνουν οι όμορφες στιγμές και να αποκτά ο ίδιος δύναμη και ελπίδα.

Bio: Λιάνα Σερμπή

Σπουδές

2022: Ιδιαίτερα μαθήματα ζωγραφικής με την εικαστικό κ. Ελένη Σακαλή

2016 – 2019: Μαθήματα ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου σε προγράμματα της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

2012 – 2015: Μαθήματα αγιογραφίας στο Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Εταιρείας των Φίλων του Λαού.

2009: Σεμινάρια ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

2005 – 2008: Διδακτορικό στην Πυρηνική Φυσική στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης

2001 – 2003: Μεταπτυχιακό στη Πυρηνική Φυσική στο CERN στην Ελβετία

1995 – 1999: Σπουδές Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Βραβεύσεις

Από τον Δήμο Βριλησσίων έχω βραβευτεί τρεις φορές για τα έργα μου σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής που διοργανώθηκαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Πήρα την 1η διάκριση για τον καλύτερο πίνακα και στις τρεις εκθέσεις. 

https://www.facebook.com/elenisakalitimeofart/