Στα νερά του Θερμαϊκού κόλπου, στα νερά της πόλης μας, έκανε την τιμητική του το Sup φέτος με 3 αγώνες σταθμούς. Το αθλητικό σωματείο “Α.Σ. Αετός” με τη συνεργασία του Ναυτικού Ομίλου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης και πάντα υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κανόε Καγιάκ, οργάνωσαν 3 μοναδικούς αγώνες Sup, μέσα στην καλοκαιρινή σεζόν στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Τι είναι το Sup?

Το SUP -όρθια σανιδοκωπηλασία- είναι επίσημο άθλημα από το 2016. Αποτελεί τον πιο διασκεδαστικό και εύκολο τρόπο για να διανύσει κάποιος μια μικρή ή μεγάλη απόσταση, κάνοντας όρθιος κουπί, κάτω από εύκολες ή δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Σαν άθλημα εκπροσωπείται στο κράτος από την Ελληνική Ομοσπονδία Κανόε Καγιάκ και τους κατά τόπους Συλλόγους – Ομίλους της. Στον τομέα των αγώνων, υπάρχει ένα ολοκληρωμένο ετήσιο καλεντάρι που δίνει την ευκαιρία στους αθλητές να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους σε διαφορετικούς αγωνιστικούς στίβους, εύκολους και δύσκολους, από τα δυναμικά νερά του Ισθμού της Κορίνθου, τη Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, τα μοναδικά νερά της Κρήτης αλλά και τα ειδυλλιακά νερά του Θερμαϊκού Κόλπου. Το άθλημα συνδυάζει όλα τα διασκεδαστικά χαρακτηριστικά του Surf –κυματολίσθηση- αλλά και τη μοναδική τεχνική κωπηλασίας από τη μια πλευρά του σκάφους – Κανόε.

Είναι αναγνωρισμένο άθλημα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, προσφέροντας έτσι στους νεαρούς και μη, αθλητές του, όλα τα πλεονεκτήματα των υπόλοιπων αθλημάτων, όπως τη μοριοδότηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τη συμμετοχή σε εθνικές ομάδες κ.ά.

Φέτος, η πόλη της Θεσσαλονίκης είχε την ευκαιρία να φιλοξενήσει 3 μοναδικούς αγώνες Sup, με τελείως διαφορετικό χαρακτήρα.

Οι διοργανώσεις έχουν δύο βασικούς στόχους. Πρώτος και πολύ σημαντικός, είναι να έρθουν αθλητές Sup υψηλού επίπεδου, από όλη την Ελλάδα, να τρέξουν σε δυνατές και σωστά οργανωμένες διοργανώσεις, προάγοντας το άθλημα. Παράλληλα και ίσως σημαντικότερος στόχος για τους διοργανωτές, είναι η προβολή του αθλήματος στον κόσμο της Θεσσαλονίκης και όλης της Βόρειας Ελλάδας. Για τους γνώστες, είναι ένα άθλημα παντός καιρού και για διαφορετικούς στίβους, που προσφέρει έναν μοναδικό τρόπο εκγύμνασης και διασκέδασης ταυτόχρονα, ξεπερνώντας τις δυσκολίες των άλλων αυστηρών αθλημάτων κωπηλατικού χαρακτήρα. Η ευκολία μεταφοράς ενός σκάφους Sup, η ικανότητα άσκησης σε διαφορετικούς στίβους και κάτω από διαφορετικές καιρικές συνθήκες, μετατρέπουν το Sup από έναν μοναδικό τρόπο άθλησης σε καθημερινό τρόπο διασκέδασης και αναψυχής.

Διοργανώνοντας μια σειρά από διασκεδαστικούς και δυνατούς αγώνες, οι αρχάριοι αθλητές έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τον εαυτό τους με ασφαλή τρόπο και με γνώμονα τη διασκέδαση, ενώ οι έμπειροι αθλητές να τρέξουν σε καινούριους αγωνιστικούς στίβους. Ο σκοπός των διοργανώσεων είναι να μεταφέρουν στο ευρύ κοινό τα χαρακτηριστικά του αθλήματος και για αυτό το λόγο όλοι οι αγώνες  πραγματοποιούνται σε περιοχές εύκολα προσβάσιμες και πλαισιώνονται με το απαραίτητο οπτικοακουστικό υλικό.

Ο πρώτος σταθμός ήταν την Κυριακή 27 Μαΐου, στη θαλάσσια περιοχή της Καλαμαριάς. Το ντεμπούτο έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες, που πραγματοποιήθηκε αγώνας ταχύτητας 4χλ. για αγωνιστικά αλλά και fun σκάφη. Μετά τη λήξη του πρωινού αγώνα και τις απονομές, οι αθλητές χωρίστηκαν σε ομάδες και πήραν μέρος στον πιο διασκεδαστικό αγώνα sup που έγινε ποτέ!

Αγώνας σκυταλοδρομίας μικρής απόστασης! Σύμφωνα με τον κανονισμό, κάθε ομάδα  απαρτίζεται από ένα αγωνιστικό σκάφος, ένα fun – all around σκάφος και ένα φουσκωτό σκάφος. Με αυτόν τον τρόπο, μπόρεσαν και πήραν μέρος και έμπειροι αλλά και νέοι αθλητές, με απώτερο σκοπό τη διασκέδαση και τη συμμετοχή στους αγώνες. Μετά τη λήξη του αγώνα σκυταλοδρομίας, πραγματοποιήθηκαν οι απονομές στις νικήτριες ομάδες. Τέλος, τις απογευματινές ώρες πραγματοποιήθηκε αγώνας ταχύτητας σλάλομ, πολύ μικρής απόστασης. Σε αυτόν τον αγώνα, κάθε αναβάτης μπόρεσε και έκανε πάνω από μια κούρσες.

Στο τέλος της ημέρας, έγιναν οι απονομές του αγώνα σλάλομ και ορίστηκε το επόμενο ραντεβού για τις 2 Σεπτεμβρίου.