Η ζωγράφος Κατερίνα Σολωμού συμμετέχει στη Διεθνή Ομαδική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών στην Αυστρία “Με το Μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας”

Όταν οι έλληνες της διασποράς γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας στη χώρα που δραστηριοποιούνται, πάντα κάτι καλό γίνεται. Φωτεινό παράδειγμα η Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης Κωνσταντίνα Φαρμάκη η οποία με τις διοργανώσεις εκθέσεων δημιουργεί γέφυρες με την Πατρίδα ανάμεσα στους δύο λαούς και όχι μόνον. Γιατί όπως επισημαίνει η Κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας Johanna Mikl Leitner στον πρόλογο του εικαστικού καταλόγου “Το πολιτιστικό έργο στην Κάτω Αυστρία, ευδοκιμεί με προσωπικές συναντήσεις και κοινή δέσμευση.”

Από 9 έως 19 Ιουνίου 2023

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Η Κατερίνα Σολωμού γεννήθηκε στη Γερμανία. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Εργάσθηκε επί 27 χρόνια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από μικρή έδειξε την κλίση της στη ζωγραφική και την ποίηση. Μαθήτευσε στο κόσμημα και πήρε μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις κοσμήματος. Είναι αυτοδίδακτη στη ζωγραφική και στις γλυπτικές φόρμες με μια δική της τεχνική που την χαρακτηρίζει. Πήρε μέρος σε αρκετές εκθέσεις του εσωτερικού και εξωτερικού. Πήρε μέρος στον 11ο Παγκόσμιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό για τα 2ΟΟ χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση 1821-2021 με το έργο της <Ορκωμοσία στην Αγία Λαύρα>μία μακέτα από ανακυκλώσιμα υλικά και απέσπασε το Α’ Βραβείο. Με τις γλυπτικές φόρμες Truhs art θέλει να προβάλλει και να αναδείξει την αναγκαιότητα της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ. Επίσης ασχολείται με το σχεδιασμό ρούχων από ανακυκλώσιμα υλικά . Στη ζωγραφική χρησιμοποιεί έντονα χαρούμενα χρώματα δίνοντας μηνύματα αισιοδοξίας

Ποιο ήταν το έναυσμα για την συμμετοχή σας στην έκθεση με θέμα “Mit dem Blau des Himmels und des Meeres” (Με το μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας) που γίνεται στην Αυστρία; Το έναυσμα για τη συμμετοχή μου σ΄ αυτή την έκθεση ήταν το θέμα <<το μπλε τ΄ ουρανού και της θάλασσας>> μιας και η χώρα μου η Ελλάδα βρέχεται από θάλασσα και ο ουρανός της σχεδόν πάντα είναι καταγάλανος. Όπως λέει ο ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης <<Θεέ μου τι μπλε ξοδεύεις για να μη σε βλέπουμε…>> Επίσης η χώρα της Αυστρίας που είναι πολιτιστικό κέντρο γραμμάτων και τεχνών, ο εκθεσιακός χώρος στο Υμπς η συμμετοχή αξιόλογων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο καθώς και η εμπιστοσύνη μου στο πρόσωπο της κυρίας Κωνσταντίνας Φαρμάκη που είχα την τύχη να γνωρίσω στην ομαδική έκθεση στην Αθήνα με θέμα <<Πόλεμος και Ειρήνη>> όλα αυτά ήταν μια πρόκληση για μένα να δηλώσω τη συμμετοχή μου.

Ποιο είναι το απόγειο της μελλοντικής στόχευσης των δημιουργιών σας; Προσπαθώ να εκφράζομαι κυρίως μέσα από τις δικές μου ανησυχίες και εμπειρίες με θέματα που με απασχολούν παρακολουθώντας φυσικά και τα έργα άλλων καλλιτεχνών για τη μέγιστη βελτίωσή μου . ΄Εχω ακόμα να διανύσω μεγάλο δρόμο με σεβασμό και συνέπεια σε ό,τι δημιουργώ ακολουθώντας τις επιταγές της ίδιας της τέχνης.

Πιστεύετε ότι η δυναμική του σύγχρονου ρεύματος των εικαστικών δημιουργών θα αφήσει και αυτή το στίγμα της; Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο ωστόσο τελευταία έγινε μια έκρηξη νέων καλλιτεχνών που προσπαθούν να εκφράσουν τις ανησυχίες και τους φόβους τους για όσα συμβαίνουν στη σύγχρονη κοινωνία. Υπάρχει ένα κράμα τεχνοτροπιών στις δημιουργίες και σίγουρα κάποιο στίγμα θα αφήσουν οι νέοι εικαστικοί δημιουργοί με τη σύγχρονη τέχνη.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η τέχνη ειδικά στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε; Μέσα από την τέχνη ο κάθε καλλιτέχνης εκφράζει τα συναισθήματά του που είναι μεταβλητά ανάλογα με τις συνθήκες που ζει ο ίδιος ή τις συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον του. Η τέχνη συγκινεί, προβληματίζει δείχνει το δρόμο για την αγάπη στο ΩΡΑΙΟ. Στην τέχνη οι δημιουργοί μιλούν με το συναίσθημα και διεγείρουν συναισθήματα ,συγκινήσεις ψυχαγωγούν, μεταφέρουν γνώση .Θα έπρεπε να είναι η βάση της παιδείας οποιαδήποτε τέχνη, γιατί δημιουργεί ολοκληρωμένους ανθρώπους με ευαισθησίες ,τρέφει την ψυχή και προσφέρει μια άλλη ποιότητα ζωής.

Atelier an der Donau, Schiffmeisterplatz 3, A-3370 Ybbs NÖ

Πόσο βαθιά φτάνει η ανάγκη έκφρασης τόσο του καλλιτέχνη δημιουργού όσο και του επισκέπτη της έκθεσης στο δρόμο της πολιτιστικής επικοινωνίας; Νομίζω πως τον κάθε καλλιτέχνη μια εσώτερη ανάγκη έκφρασης τον ωθεί να δημιουργήσει. Κάθε έκθεση είτε είναι θεματική είτε γενικού περιεχομένου δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να προβληματισθεί να οδηγηθεί με τη φαντασία του σε δικά του μαγευτικά μονοπάτια να επικοινωνήσει με τον καλλιτέχνη ή ακόμα με άλλους επισκέπτες από κάθε άκρη της γης.

www.facebook.com/konsfarmartatelier www.facebook.com/nostos.argentina www.facebook.com/groups/548725553326962 www.facebook.com/konsfarmartgallerybeikonstantinafarmaki

Bio ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗ

Η Κωνσταντίνα Φαρμάκη είναι Ιστορικός και Κριτικός τέχνης πτυχιούχος Α.Σ.Κ.Τ Αθήνας. Γεννήθηκε στον Καρδαμά Ν.Ηλείας το 1956 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω Αττικής. Ζεί και εργάζεται στην Αυστρία. Έχει παρουσιάσει 9 ατομικές εκθέσεις και συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα της βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές σε Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Ολλανδία, Σαρδηνία, Αμερική και Μαδαγασκάρη. Ασχολείται με την αρθρογραφία, την κριτική τη διοργάνωση και παρουσίαση εικαστικών εκθέσεων και Λογοτεχνικών έργων. Έχει πλούσια ακτιβιστική και εθελοντική δράση σε επιστημονικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς με πυρήνα το παιδί. Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας Ομίλου Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Συντονίστρια Αυστρίας των Writers Capital Foundation. Μέλος Kulturvernetzung NÖ. Καλλιτεχνική συνεργάτης θεάτρου “4 Εποχές-Γιάννης Μόρτζος” Αθήνας.

Έχει τιμηθεί για την εθελοντική της δράση και προσφορά από:

Α) Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία το 1998.

Β) Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων 2004.

Γ) Επιτροπή Special Olympics 2011 και από πολλούς συλλόγους και φορείς.

Υποψήφια Ευρωβουλευτής το 2019.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Konstantina Farmaki                                  [email protected] – Sprögnitz 21, 3910 Großgöttfritz Niederösterreich [email protected]

Χορηγός Επικοινωνίας www.polismagazino.gr