«Η Ελληνική Επανάσταση στο ρωσικό τύπο του 1821»

Το 2021, η Ελλάδα γιόρτασε τα 200 χρόνια από την έναρξη της εθνικοαπελευθερωτικής επανάστασης του 1821.

Η έκθεση «Η Ελληνική Επανάσταση στον ρωσικό τύπο του 1821», αφιερωμένη στο Έτος Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας,  παρουσιάζει σελίδες από την ενότητα «Πολιτική» τριών πολύ διάσημων και δημοφιλών περιοδικών της Αγίας Πετρούπολης από τη συλλογή της Εθνικής Ρωσικής Βιβλιοθήκης – 2 τεύχη του «Θεατή της Λεωφόρου Νιέβσκι» (Απριλίου & Ιουνίου), 3 τεύχη του «Αγγελιοφόρου της Ευρώπης» – (Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Δεκέμβριος), 1 τεύχος του «Υιού της Πατρίδος». Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ρωσικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, την Εθνική Ρωσική Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, την Ένωση Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος και υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη και της Παγκόσμιας Λέσχης Φίλων της Αγίας Πετρούπολης.

Το περιοδικό «Ο θεατής της λεωφόρου Νιέβσκι» εκδιδόταν στην Αγία Πετρούπολη σε μηνιαία βάση από τον Ιανουάριο του 1820 έως τον Ιούνιο του 1821. Συνολικά κυκλοφόρησαν 18 τεύχη, που αποτελούνταν από 6 μέρη. Ο επίσημος εκδότης του περιοδικού ήταν ο Ιβάν Ματβέεβιτς Σνίτκιν, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Μόσχας. Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 1820, συνεκδότης του περιοδικού ήταν ο γνωστός Ρώσος ρομαντικός ποιητής Κιουχελμπέκερ, που μας κληροδότησε ένα αριστούργημα ηρωικών στίχων – το «Ελληνικό τραγούδι» (1821), αφιερωμένο στην Ελληνική Επανάσταση.

Ο «Αγγελιοφόρος της Ευρώπης» είναι ένα περιοδικό αφιερωμένο στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία, πολιτική, φιλοσοφία και πολιτισμό – το παλαιότερο ρωσικό περιοδικό που ιδρύθηκε το 1802 από τον μεγάλο Ρώσο ιστορικό και ποιητή Καραμζίν.

Ήδη στα πρώτα τεύχη του «Αγγελιοφόρου της Ευρώπης» του Καραμζίν, ανακαλύφθηκε ότι συγκεκριμένα η πολιτική ενότητα ήταν η βάση και η ουσία του περιοδικού.

Ο «Υιός της Πατρίδας» υπήρξε ένα ρωσικό ιστορικό, λογοτεχνικό και κοινωνικοπολιτικό περιοδικό του 19ου αιώνα, που δημοσιευόταν στην Πετρούπολη από το 1812 έως το 1852 (με διακοπές) και επηρέασε την ανάπτυξη της κοινωνικής σκέψης και της λογοτεχνικής ζωής στη Ρωσία.