Η γλύπτρια Άννα Αθητάκη – Γιακουμάκη, γνωστή στους εικαστικούς κύκλους Anais- Anais, συμμετέχει στη Διεθνή Ομαδική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών στην Αυστρία “Με το Μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας”

Όταν οι έλληνες της διασποράς γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας στη χώρα που δραστηριοποιούνται, πάντα κάτι καλό γίνεται. Φωτεινό παράδειγμα η Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης Κωνσταντίνα Φαρμάκη η οποία με τις διοργανώσεις εκθέσεων δημιουργεί γέφυρες με την Πατρίδα ανάμεσα στους δύο λαούς και όχι μόνον. Γιατί όπως επισημαίνει η Κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας Johanna Mikl Leitner στον πρόλογο του εικαστικού καταλόγου “Το πολιτιστικό έργο στην Κάτω Αυστρία, ευδοκιμεί με προσωπικές συναντήσεις και κοινή δέσμευση.”

Από 9 έως 19 Ιουνίου 2023

ΒΙΟ: ΑΝΝΑ ΑΘΗΤΑΚΗ-ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ (Anais Anais) www.facebook.com/profile.php?id=100014718670866&sk=about

Γνωρίζοντας την Anais Anais, Άννα Αθητάκη Γιακουμάκη. Στην Κρήτη το νησί των Μύθων και των θρύλων. Έχει στο ενεργητικό της τα τελευταία είκοσι χρόνια, τρεις ατομικές εκθέσεις, και συμμετοχές σε περισσότερες  από εκατό πενήντα ομαδικές. Σε Ελλάδα, Ρώμη, Παρίσι, Βιέννη, Βουδαπέστη, Μιλάνο, Αυστρία  και Γερμανία. Τα υλικά που χρησιμοποιεί για την δημιουργία των γλυπτών της είναι το τσιμέντο,  ο γύψος και το παντοδύναμο χρώμα. Είναι επίσης ενεργό μέλος του Ομίλου για την ΟΥΝΕΣΚΟ Τεχνών Λόγου & Επιστημών Ελλάδος. “Τώρα εμείς οι Μινωίτες Θεότητες των Μύθων και της ιστορίας πορευόμαστε αιώνες ασταμάτητα στην πανώρια Κρήτη τώρα όμως βρήκαμε το δικό μας χώρο ένα σύγχρονο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, που ετοιμάζει η γλύπτρια μας Anais Anais και σας περιμένουμε να μας γνωρίσετε και να μας θαυμάσετε μέσα από την καινοτόμο, πρωτότυπη και μοναδική τέχνη της. Σήμερα καταξιωμένη γλύπτρια διεθνώς αναγνωρισμένη, ζωντανεύει το Πάνθεον της Μινωικής Μυθολογίας, που έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες απανταχού της γης.

Το έργο με το οποίο συμμετέχει στην έκθεση
«Με το μπλέ τ ουρανού και της θάλασσας»  στα Ατελιέ του Δούναβη τον Ιούνιο στην Αυστρία είναι το «Κρήτη-Ουρανός-Θάλασσα»
Ένα γλυπτό ύψους 90 εκ. και πλάτους 20 εκ.

Ποιο ήταν το έναυσμα για την συμμετοχή σας στην έκθεση με θέμα “Mit dem Blau des Himmels und des Meeres” (Με το μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας) που γίνεται στην Αυστρία; Ως γνήσια Κρητικιά, σε όλη την πορεία της ζωής μου το βλέμμα μου ήταν πάντα στραμμένο στο μπλε του ουρανού και της θάλασσας. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να μην αποδεχτώ την πρόσκληση της κας Κ. Φαρμάκη που εκτιμώ και θαυμάζω τόσο ως καλλιτέχνη όσο και ως άνθρωπο.

Ποιο είναι το απόγειο της μελλοντικής στόχευσης των δημιουργιών σας; Σημερινή και μελλοντική στόχευση των δημιουργιών μου αποτελεί η επίτευξη της επικοινωνίας του εσωτερικού μου κόσμου, των συναισθημάτων και των βιωματικών εμπειριών μου μέσα από τα έργα μου. Γι’ αυτό το λόγο, ετοιμάζω ένα σύγχρονο Μουσειακό χώρο που θα στεγάσει τις δημιουργίες μου και θα υποδεχτεί όλους όσους επιθυμούν να γνωρίσουν ολιστικά το έργο μου και εμένα την ίδια.

Πιστεύετε ότι η δυναμική του σύγχρονου ρεύματος των εικαστικών δημιουργών θα αφήσει και αυτή το στίγμα της; Πιστεύω πως σε κάθε εποχή οι αυθεντικοί καλλιτέχνες αφήνουν το στίγμα τους. Έτσι, το σύγχρονο ρεύμα των εικαστικών δημιουργών που τολμούν να εκφράσουν την ευαισθησία και την ενσυναίσθησή τους απέναντι στα προβλήματα της σύγχρονης εποχής, θα αφήσει το ανεξίτηλο αποτύπωμά του στην κοινωνία.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η τέχνη ειδικά στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε; Η εποχή μας κλονίζεται από αστάθεια και αβεβαιότητα. Ο σύγχρονος άνθρωπος αναζητά ένα χέρι βοηθείας για να κρατηθεί. Ο καλλιτέχνης τείνει το χέρι του και προσφέρει απλόχερα την τέχνη του ως δίχτυ ασφαλείας στην ανθρωπότητα που αγωνίζεται να ισορροπήσει σε ένα τεντωμένο σχοινί.

Πόσο βαθιά φτάνει η ανάγκη έκφρασης τόσο του καλλιτέχνη δημιουργού όσο και του επισκέπτη της έκθεσης στο δρόμο της πολιτιστικής επικοινωνίας; Η τέχνη αποτελεί για τον καλλιτέχνη προέκταση του εαυτού και της ψυχής του. Με τις δημιουργίες του εκφράζει τις αξίες, τις μνήμες, τα βιώματα, τα συναισθήματα, τις ελπίδες του, το όραμά του για το μέλλον. Γίνεται δίαυλος επικοινωνίας με τον πολιτισμό των προγόνων του, της γης που τον μεγάλωσε. Από την άλλη πλευρά, ο επισκέπτης της έκθεσης παύει να είναι απλός παρατηρητής και επιδιώκει μία επικοινωνία με την πολιτιστική κληρονομιά που εκπροσωπεί ο καλλιτέχνης και που προσφέρει στο κοινό μέσω των έργων του.

www.facebook.com/konsfarmartatelier www.facebook.com/nostos.argentina www.facebook.com/groups/548725553326962 www.facebook.com/konsfarmartgallerybeikonstantinafarmaki

Bio ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗ

Η Κωνσταντίνα Φαρμάκη είναι Ιστορικός και Κριτικός τέχνης πτυχιούχος Α.Σ.Κ.Τ Αθήνας. Γεννήθηκε στον Καρδαμά Ν.Ηλείας το 1956 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω Αττικής. Ζεί και εργάζεται στην Αυστρία. Έχει παρουσιάσει 7 ατομικές εκθέσεις και συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα της βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές σε Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Ολλανδία, Σαρδηνία, Αμερική και Μαδαγασκάρη. Ασχολείται με την αρθρογραφία, την κριτική τη διοργάνωση και παρουσίαση εικαστικών εκθέσεων και Λογοτεχνικών έργων. Έχει πλούσια ακτιβιστική και εθελοντική δράση σε επιστημονικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς με πυρήνα το παιδί. Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας Ομίλου Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Συντονίστρια Αυστρίας των Writers Capital Foundation. Μέλος Kulturvernetzung NÖ. Καλλιτεχνική συνεργάτης θεάτρου “4 Εποχές-Γιάννης Μόρτζος” Αθήνας.

Έχει τιμηθεί για την εθελοντική της δράση και προσφορά από:

Α) Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία το 1998.

Β) Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων 2004.

Γ) Επιτροπή Special Olympics 2011 και από πολλούς συλλόγους και φορείς.

Υποψήφια Ευρωβουλευτής το 2019.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Konstantina Farmaki                                  [email protected] – Sprögnitz 21, 3910 Großgöttfritz Niederösterreich [email protected]

Χορηγός Επικοινωνίας www.polismagazino.gr