Η Αιγύπτια ζωγράφος Jomana Mohamed Rashad El Arabi συμμετέχει στη Διεθνή Ομαδική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών στην Αυστρία “Με το Μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας”

Όταν οι έλληνες της διασποράς γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας στη χώρα που δραστηριοποιούνται, πάντα κάτι καλό γίνεται. Φωτεινό παράδειγμα η Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης Κωνσταντίνα Φαρμάκη η οποία με τις διοργανώσεις εκθέσεων δημιουργεί γέφυρες με την Πατρίδα ανάμεσα στους δύο λαούς και όχι μόνον. Γιατί όπως επισημαίνει η Κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας Johanna Mikl Leitner στον πρόλογο του εικαστικού καταλόγου “Το πολιτιστικό έργο στην Κάτω Αυστρία, ευδοκιμεί με προσωπικές συναντήσεις και κοινή δέσμευση.”

Από 9 έως 19 Ιουνίου 2023

Jomana Mohamed Rashad El Arabi • Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αίγυπτο το 2004 • Αποφοίτησε από το MLS Schools / National Division (2022). • Μητρική της γλώσσα τα αραβικά ενώ μιλά επίσης Γαλλικά-Χίντι και Αγγλικά. • Έχει υψηλό επίπεδο γνώσεων Η/Υ. Από παιδί η Jomana Elarabi είχε εμμονή με την ιδέα της ζωγραφικής και πάντα κυνηγούσε το όνειρό της να γίνει καλλιτέχνης μέχρι που έγινε αυτοδίδακτη ζωγράφος. Συμμετείχε επίσης σε πολλές εκθέσεις στο σχολείο της και εκπροσώπησε το MISR – Σχολές ξένων γλωσσών στον διαγωνισμό που διοργανώνει το Indian Cultural Center (ICCR) για 4 συνεχή χρόνια (2016-2017-2018-2019). • Τα χόμπι της είναι, το σχέδιο, το τραγούδι, ο χορός και γενικότερα έχει να κάνει με τις μουσικές δράσεις. Της αρέσει η παραδοσιακή ινδική ζωγραφική και με αυτήν ασχολείται. Σ αυτό το μακρύ ταξίδι  δεν υπάρχει κάτι περισσότερο από αυτό που συνεχίζει να πετυχαίνει στη ζωή της. Το να μοιράζεται την τέχνη της γίνεται ένας από τους στόχους της.

Ποιο ήταν το έναυσμα για την συμμετοχή σας στην έκθεση με θέμα “Mit dem Blau des Himmels und des Meeres” (Με το μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας) που γίνεται στην Αυστρία; Δεδομένου ότι η τέχνη, το σχέδιο και η έκφραση του εαυτού μου σε ό,τι παρουσιάζω είναι ένα κρίσιμο μέρος του εαυτού μου και είμαι επίσης φοιτητής animation, Νομίζω ότι αυτή η έκθεση θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να αποκτήσω  εμπειρία και να κάνω ένα αξιόλογο βήμα στο ταξίδι της τέχνης. Ειδικά αφού είναι η πρώτη φορά που παίρνω μέρος σε διεθνή έκθεση τέχνης.

Ποιο είναι το απόγειο της μελλοντικής στόχευσης των δημιουργιών σας; Στόχος μου είναι να αποκτήσω όσο το δυνατόν περισσότερη εμπειρία, να έχω μια εξαιρετική θέση στον τομέα μου και να δημιουργώ πάντα κάτι που απευθύνεται σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Και όσο είμαι ζωντανή, ακόμα θα μαθαίνω και θα κερδίζω εμπειρίες ώστε οι στόχοι μου να πηγαίνουν πάντα ψηλότερα.

Πιστεύετε ότι η δυναμική του σύγχρονου ρεύματος των εικαστικών δημιουργών θα αφήσει και αυτή το στίγμα της; Σίγουρα. Ένας καλλιτέχνης θα εξακολουθούσε να επηρεάζεται και να εμπνέεται από το περιβάλλον με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αυτές οι δημιουργίες τεκμηριώνουν την εποχή του καλλιτέχνη.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η τέχνη ειδικά στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε; Γενικά, η τέχνη είναι ένα μέσο επικοινωνίας με το υποσυνείδητο της ανθρωπότητας. Επομένως, εκτός από την τεκμηρίωση του τρέχοντος περιβάλλοντος στο οποίο έζησε ο καλλιτέχνης, η τέχνη μπορεί να διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στη διάδοση της κοινωνικής συνείδησης για τα τρέχοντα γεγονότα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η σημερινή ανθρώπινη ιδεολογία είναι περισσότερο διατεθειμένη να λάβει οποιαδήποτε πληροφορία με την απλούστερη μορφή με ένα εξαιρετικά ουσιαστικό μήνυμα.

Πόσο βαθιά φτάνει η ανάγκη έκφρασης τόσο του καλλιτέχνη δημιουργού όσο και του επισκέπτη της έκθεσης στο δρόμο της πολιτιστικής επικοινωνίας; Όσο πιο εκφραστικό είναι το έργο τέχνης, τόσο πιο πιθανό είναι να αρέσει στον θεατή. Αυτό συμβαίνει μόνο όταν δίνεται η ευκαιρία στον καλλιτέχνη να διεισδύσει στο υποσυνείδητο του θεατή και να δημιουργήσει ένα πεδίο επικοινωνίας που αγγίζει μια ιδέα του. Ακόμα κι αν ο καλλιτέχνης εκφράζει μια προσωπική υπόθεση, εξακολουθεί να  επικοινωνεί κάτι στον θεατή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Atelier an der Donau, Schiffmeisterplatz 3, A-3370 Ybbs NÖ
www.facebook.com/konsfarmartatelier www.facebook.com/nostos.argentina www.facebook.com/groups/548725553326962 www.facebook.com/konsfarmartgallerybeikonstantinafarmaki

Bio ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗ

Η Κωνσταντίνα Φαρμάκη είναι Ιστορικός και Κριτικός τέχνης πτυχιούχος Α.Σ.Κ.Τ Αθήνας. Γεννήθηκε στον Καρδαμά Ν.Ηλείας το 1956 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω Αττικής. Ζεί και εργάζεται στην Αυστρία. Έχει παρουσιάσει 9 ατομικές εκθέσεις και συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα της βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές σε Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Ολλανδία, Σαρδηνία, Αμερική και Μαδαγασκάρη. Ασχολείται με την αρθρογραφία, την κριτική τη διοργάνωση και παρουσίαση εικαστικών εκθέσεων και Λογοτεχνικών έργων. Έχει πλούσια ακτιβιστική και εθελοντική δράση σε επιστημονικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς με πυρήνα το παιδί. Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας Ομίλου Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Συντονίστρια Αυστρίας των Writers Capital Foundation. Μέλος Kulturvernetzung NÖ. Καλλιτεχνική συνεργάτης θεάτρου “4 Εποχές-Γιάννης Μόρτζος” Αθήνας.

Έχει τιμηθεί για την εθελοντική της δράση και προσφορά από:

Α) Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία το 1998.

Β) Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων 2004.

Γ) Επιτροπή Special Olympics 2011 και από πολλούς συλλόγους και φορείς.

Υποψήφια Ευρωβουλευτής το 2019.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Konstantina Farmaki                                  [email protected] – Sprögnitz 21, 3910 Großgöttfritz Niederösterreich [email protected]

Χορηγός Επικοινωνίας www.polismagazino.gr