Η Αθηνά Τσιρίκα συμμετέχει στην εικαστική έκθεση «Χρώματα ουρανού και θάλασσας» στην Πλάκα Μήλου

“Η αγάπη για την τέχνη, τον πολιτισμό είναι ένα παράθυρο στον κόσμο και φυσικά η αγάπη για τον τόπο μας την Ελλάδα με τις τόσες ομορφιές…”

Τι σας ώθησε να συμμετάσχετε στην συγκεκριμένη έκθεση; Χρώματα ουρανού και θάλασσας ένας τίτλος  πρόκληση για κάθε καλλιτέχνη. Η Μήλος ένα όμορφο νησί των Κυκλάδων και η πρόσκληση από τον εξαίρετο Πέτρο Μάλλη και το προηγούμενο καλοκαίρι του 2022 και φέτος το καλοκαίρι. Η Μήλος με το μπλε σκούρο και ανοιχτό με άσπρο να παιχνιδίζουν στον καμβά του ουρανού  και της θάλασσας και όταν  ο ήλιος ανατέλλει  να βάφεται  το κόκκινο της φωτιάς στο ηλιοβασίλεμα  και να χρωματίζουν το κόκκινο φουστάνι τα χείλη κόκκινα ένα ποτήρι   κόκκινο μπρούσκο κρασί, κόκκινο δωμάτιο κόκκινη πολυθρόνα.

Τι σας ενώνει με τους άλλους εικαστικούς που θα βρεθείτε στην πανέμορφη Μηλο; Η αγάπη για την τέχνη, τον πολιτισμό είναι ένα παράθυρο στον κόσμο και φυσικά η αγάπη για τον τόπο μας την Ελλάδα με τις τόσες ομορφιές… συνάντηση των εικαστικών στους δρόμους της τέχνης και του πολιτισμού στην artmilos στη Μήλο.

Μέσα από τα έργα σας προσπαθείτε να περάσετε κάποια μηνύματα; Η ιστορία μας μέσα από τον πολιτισμό μας, η τέχνη μας μέσα από τα έργα του κάθε ζωγράφου καταγράφονται στη μνήμη και αποτυπώνονται στα εικαστικά ταξίδια με την Βουκέντρα της φαντασίας και τα πινέλα του στα έργα. Το μήνυμα της δημιουργίας, της αγάπης του έρωτα, του πάθους για την ζωή, την αντίδραση στην αδικία στην εγκληματικότητα, στην καταδυνάστευση και την εκμετάλλευση των ανθρώπων και λαών από τους κυβερνώντες τις εταιρείες, την βιομηχανία όπλων τη βίαιη υποχρεωτικότητα εμβολίων, την κοπαδοποίηση των ανθρώπων γιατί ένας να αντιδράσει έστω και μέσα από την τέχνη -ένα ισχυρό όπλο του εικαστικού  – αλλάζει το κοπάδι…, μήνυμα κατά των πολέμων, το ξεπούλημα των συνειδήσεων μπρος στο κέρδος και την απληστία των, την καταστροφή της χλωρίδας και πανίδας του πλανήτη μας, διαμαρτυρία για την εξαφάνιση παιδιών…, τα ερπετοειδή, την ιστορία της γαίας… το DNA της Ελληνικής φυλής και ο αθέατος πόλεμος εξαφάνισής του… ένα ισχυρό μήνυμα ζωής Ελλάδας, Ιστορίας και Πολιτισμού τέχνη ίσον ζωή.

Ποια είναι τα οφέλη την Εικαστικών Τεχνών στον άνθρωπο; Μέσω της τέχνης, ο άνθρωπος δίνει στον εαυτό του την ελευθερία να εκφραστεί ελεύθερα αποφεύγοντας την προσκόλληση στη σκληρή και άνυδρη πραγματικότητα. Μέσα από την προσφυγή στις τέχνες, η φαντασία και η διαφορετική οπτική για την πραγματικότητα βρίσκει χώρο να εκφραστεί και να δημιουργήσει άφοβα και απρόσκοπτα. Μέσα από την τέχνη έχει εκφραστεί το συναίσθημα της αγάπης, του μίσους, της ζήλειας πάθους θυμού και έχει αποτελέσει ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για εκπληκτικά έργα. Η τέχνη απαλύνει τον ψυχικό πόνο μέσω της δημιουργίας ακόμη και την εσωτερική χαρά. Έρχεται η τέχνη σε άμεση συνάρτηση με την κατανόηση του πνευματικού, κοινωνικού πλαισίου στο οποίο έζησε και δημιούργησε ο εικαστικός. Μελετώντας κάποιος την ιστορία της τέχνης αποκρυπτογραφεί παράλληλα τα ιστορικά δεδομένα της εποχής και αποκομίζει διάφορες πληροφορίες για τις διαφορετικές αντιλήψεις διαφόρων ιστορικών περιόδων. Η τέχνη σίγουρα απελευθερώνει τον άνθρωπο από τον ψυχικό πόνο ομορφαίνει την ζωή του τόσα ο αισθητικά όσο και πολιτιστικά και γιατρεύει από προσωπικά αδιέξοδα και προβλήματα. Ας βάλουμε περισσότερο τέχνη στην ζωή μας λοιπόν.

Με ποια χρώματα θα ζωγραφίζατε την Ελλαδα; Την Ελλάδα θα την ζωγράφιζα με τα χρώματα του ουρανού και της θάλασσας. Αποχρώσεις του γαλάζιου πρασινογάλαζο, λευκό των σπιτιών, του αφρού των κυμάτων της θάλασσας, το κίτρινο του ήλιου που την λούζει με άπλετο φως και με το κόκκινο της φωτιάς τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος του κρασιού και του πάθους.

Με τι συναισθήματα εύχεστε να φύγει το κοινό που θα επισκεφθεί την έκθεση αυτή; Να έχει ένα εικαστικό ταξίδι γεμάτο χρώματα του ουρανού και της θάλασσας να γνωρίσει τους εικαστικούς μέσα από τα έργα τους, αισθήματα χαράς ενθουσιασμού, πληρότητας και ανάτασης. Με μια κάρτα μνήμης γεμάτη από τα χρώματα και την φαντασία του ζωγράφου, ένα νέο παράθυρο στον κόσμο.

Εγκαίνια 20/04/2023 έως 30/04/2023
στον πολύ όμορφο και πλήρως ανακαινισμένο χώρο ArtMilos

Αθηνά Τσιρίκα – Αthena T

Η Αθηνά Τσιρίκα εικαστικός και συγγραφέας  απόφοιτος της Σχολής καλών τεχνών του Α.Π.Θ. και του Παιδαγωγικού του Α.Π.Θ εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στο Κιλκίς. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κατερίνη. Ζει  και εργάζεται στο Κιλκίς και Ιταλία

Εκθέτει την εικαστική της δουλειά  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπως Βιέννη, Μιλάνο Φλωρεντία Ιταλίας Ολλανδία κ  Μόντρεαλ Αμερικής.
Τελειόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Των εργαστηρίων του κ. Γ. Σκυλογιάννη και Κ. Μορταράκου.
1] Μέλος Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, 2] του συλλόγου των Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε και 3] του Συλλόγου των Τελειόφοιτων της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, Μουσεία και πολιτιστικούς χώρους στην  Ελλάδα και το Εξωτερικό 

Τηλέφωνα επικοινωνίας 6972421935, email [email protected]. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και σε πολλές ομαδικές, σε Μπιενάλε τέχνης,  στις ART Θεσσαλονίκης, στο  παγκόσμιο συνέδριο Φιλοσοφίας στο Καποδοστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Φλωρεντία, στο Μιλάνο Ρώμη Λονδίνο και έργα της υπάρχουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές Μουσεία Δήμους και χώρους τέχνης. Έχει βραβευτεί στην μπιενάλε φοιτητών. Διεθνές βραβείο INTERNASIONAL PRIZE GARAVAGGIO στο Μιλάνο 20 Απρίλιο του 2022 και 18 Μαιου το 2023 Διεθνή βραβείο TOP ARTISTS THE PROTAGONISTS OF CONTEMPORARY ART.

Εκθέτει την εικαστική της δουλειά  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπως Βιέννη, Μιλάνο Φλωρεντία Ιταλίας Ολλανδία κ  Μόντρεαλ Αμερικής Τελειόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Των εργαστηρίων του κ. Γ. Σκυλογιάννη και Κ. Μορταράκου
Μέλος Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος
Μέλος του συλλόγου των Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε

Μέλος του Συλλόγου των Τελειόφοιτων της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

Μέλος του Συλλόγου Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.

Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, Μουσεία και πολιτιστικούς χώρους Πινακοθήκες και Δήμους στην  Ελλάδα και  το Εξωτερικό.

Τιμήθηκε με το Διεθνές βραβείο προς τιμή του Caravaggio στο Μουσείο Science and Technology Leonardo da Vinci Milan International Award και 18Μαΐου 2023 θα βραβευτεί στην Ρώμη ανάμεσα στους καλύτερος ζωγράφους του κόσμου.

Έχει είκοσι ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί, πινακοθήκες και μουσεία Ελλάδα και εξωτερικό. Και περισσότερα από πενήντα συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις.

Συμμετοχές σε Μπιενάλε Φλωρεντίας Μιλάνου, σε διεθνή art forum.

Χορηγός επικοινωνίας http://polismagazino.gr