ΕΥΑ και ΝΟΡΑ

Μια τρυφερή ιστορία για την ερωτική σχέση δυο γυναικών.

Ο Μυρώδης Αδαμίδης για το έργο

Ομοφοβία είναι η εχθρική συμπεριφορά, το μίσος και οι κοινωνικές διακρίσεις που δέχονται άνθρωποι με ομοερωτικό προσανατολισμό. Σ’ αυτό το γνώριμο σκηνικό κοινωνικού εγκλωβισμού, μια δυναμική μα και μπερδεμένη, όσον αφορά τα συναισθήματά της, γυναίκα η Εύα και ένα μελαγχολικό, συγκρατημένο κορίτσι η Νόρα, μετά από αρκετά χρόνια σχέσης, έρχονται αντιμέτωπες με τους δικούς τους δαίμονες.
Με διαφορετικό τρόπο η κάθεμια, δέσμιες των κοινωνικών επιταγών που καθορίζουν τις επιλογές τους, πασχίζουν να αναγνωρίσουν τις επιθυμίες και τα συναισθήματά τους, που παγιδεύτηκαν στον ασφυκτικό κλοιό της άκαμπτης προσκόλλησης σε κοινωνικές συμβάσεις. Συνειδητοποιούν ότι για να αντιμετωπίσουν τον περίγυρό τους, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Το έργο διερευνά τις ανθρώπινες σχέσεις και παράλληλα την πορεία αναζήτησης ταυτότητας και επιβίωσης σε έναν κόσμο λίγο πολύ εχθρικό για όσους απεγνωσμένα διεκδικούν τα αυτονόητα.
Οι ομόφυλες σχέσεις δε διαφέρουν ουσιαστικά από τις ετερόφυλες. Χαρακτηρίζονται από τις ίδιες ανάγκες, έχουν ανάγκη την ίδια προσοχή και αφοσίωση και τον ίδιο πόνο στο χωρισμό και την ερωτική απογοήτευση. Πολλές φορές όμως εσωτερικεύουν τα κυριαρχικά μοντέλα εξουσίας και τα αναπαράγουν σε όλες τις πιθανές μεταξύ τους σχέσεις. Από την άλλη η πεποίθηση ότι μία ομόφυλη σχέση υστερεί αληθινής αγάπης, τρυφερότητας και έρωτα δεν περιέχει καμία δόση αλήθειας. Η ποιότητα και το πόσο πιστός και αφοσιωμένος είναι ένας άνθρωπος σε μία συναισθηματική σχέση δεν απορρέει από το σεξουαλικό του προσανατολισμό, αλλά από τη φιλοσοφία, την προσωπική ηθική και τη στάση ζωής που έχει ως άνθρωπος.