Εμανουέλα Βασιλείου: “Η τέχνη δεν πεθαίνει ποτέ, είναι αναγκαία, άγει την ψυχή και το πνεύμα”

Η Εμανουέλα Βασιλείου, Καλλιτέχνης, Μουσικός (τραγουδίστρια), απαντάει στις ερωτήσεις του polismagazino.gr

“Εύχομαι με ώριμη σκέψη και σωστές κινήσεις όταν ανοίξουν οι δουλειές να μπορέσουμε να χτίσουμε πιο γερά θεμέλια, τα οποία θα μας επιτρέπουν να κάνουμε τη τέχνη μας πράξη χωρίς να την ευτελίζουμε.”

Εγκλεισμός στο σπίτι. Πως διαχειρίζεστε το χρόνο σας; Ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Προσπαθώ όσο γίνεται με όλα αυτά τα δυσάρεστα που βιώνουμε να είμαι δημιουργική και παραγωγική! Διαβάζω βιβλία, μελετάω τραγούδια, περπατώ αρκετά με το σκύλο μου και μαγειρεύω! Τα συναισθήματα είναι ποικίλα και η διάθεση έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα ένεκα και των συνθηκών ωστόσο προσπαθώ να μετριάζω το άγχος και την ανησυχία που με διακατέχει απασχολώντας το μυαλό μου όσο γίνεται με ευχάριστες δραστηριότητες!

Έχετε στερηθεί κάτι από τον εγκλεισμό σας στο σπίτι και εαν ναι, πως το αντιμετωπίσατε; Όλοι οι άνθρωποι έχουμε στερηθεί πράγματα λόγω του εγκλεισμού και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Μου έχει λείψει πολύ η ανθρώπινη επαφή, το χαμόγελο που δεν βλέπουμε πλέον και η ελευθερία μετακίνησης στη φύση, στο βουνό, στην παραλία, το δικαίωμα σε μια εκδρομή, πράγματα τα οποία απορροφούν την αρνητική ενέργεια και δίνουν ζωή! Όπως και να έχει η κατάσταση προσπαθώ να είμαι δυνατή, να μιλώ καθημερινά με τους ανθρώπους που αγαπώ και να μη χάνω την αισιοδοξία μου. Η μουσική έχει συμβάλει αρκετά στη καλή μου διάθεση.

Τηλεργασία και Αναστολή εργασιακών συμβάσεων. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί την επόμενη ημέρα του απεγκλωβισμού μας στον εργασιακό χώρο; Ως μουσικός και τραγουδίστρια πάλκου αισθάνομαι ότι στην παρούσα φάση είναι πολύ δύσκολο και ίσως ανώφελο να κάνω εικασίες για το πως και ποιες θα είναι η συνθήκες μετά τον εγκλεισμό. Ένα είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν μεγάλες δυσκολίες, γιατί τόσο ο κλάδος μας όσο και αυτός της εστίασης έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα! Εύχομαι με ώριμη σκέψη και σωστές κινήσεις όταν ανοίξουν οι δουλειές να μπορέσουμε να χτίσουμε πιο γερά θεμέλια, τα οποία θα μας επιτρέπουν να κάνουμε τη τέχνη μας πράξη χωρίς να την ευτελίζουμε.

Έχει πληγεί η τέχνη από την πανδημία; Η τέχνη δεν πεθαίνει ποτέ, είναι αναγκαία, άγει την ψυχή και το πνεύμα! Όσο κι αν πολεμάται βρίσκει τρόπους να ανθίσει. Αυτοί που έχουν πληγεί είναι οι άνθρωποι που υπηρετούν τη τέχνη αλλά και οι αποδέκτες της τέχνης. Δε μπορείς να φέρεσαι απαξιωτικά σε επαγγέλματα και ιδιότητες που προσφέρουν διέξοδο, που συμβάλλουν στη καλή σωματική και ψυχική υγεία, που καλλιεργούν το πνεύμα, ανεβάζουν το ηθικό και ανυψώνουν τους ανθρώπους!

Ποια είναι η αίσθηση σου για τα κατάλοιπα αυτής της πανδημίας; Οι άνθρωποι δεν είμαστε μονοδιάστατοι, είμαστε μια οντότητα που αποτελείται από σώμα, πνεύμα και ψυχή. Ό,τι κλονίζει το ένα, επηρεάζει άμεσα και τα άλλα! Με λύπη διαπιστώνω ότι δυστυχώς δεν υπάρχει καμία μέριμνα από τους αρμόδιους για την ψυχική υγεία των πολιτών, των ανθρώπων που στερούνται το δικαίωμα στην εργασία, των παιδιών που στερούνται το σχολείο, το παιχνίδι, τη ξεγνοιασιά! Σαφώς η ατομική ευθύνη είναι σημαντική όπως και ο περιορισμός διασποράς του κάθε ιού, αλλά όχι σε βαθμό που να θυσιάζει όλα τα υπόλοιπα!

Εμανουέλα Βασιλείου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό, σε μια οικογένεια που την παροτρύνει να ασχοληθεί με τη μουσική. Έτσι στα 8 της χρόνια ξεκινά μαθήματα πιάνου και στα 13 της αρχίζει παράλληλα και μαθήματα τραγουδιού. Τελειώνοντας το σχολείο πηγαίνει στην Αγγλία όπου σπουδάζει Λογιστική και Χρηματοοικονομικά στο University of Leeds. Η αγάπη της για την μουσική την κερδίζει και έτσι συνεχίζει με μεταπτυχιακές σπουδές στη Μουσική Ψυχολογία στο University of Leeds, όπου και ασχολείται με το ψυχοσωματικό κομμάτι στη ζωή των τραγουδιστών και την έρευνα. Στα τέλη του 2015, επιστρέφει στην Αθήνα και εκεί έρχεται για πρώτη φορά επαγγελματικά σε επαφή με το ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι. Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα φωνητικής τοποθέτησης και ερμηνείας στο Vocal Studio της Αρετής Τοπουζίδη. Στόχος της να αποκτήσει περισσότερες γνώσεις και εμπειρία στις διάφορες τεχνικές που απαιτεί το ελληνικό παραδοσιακό και ρεμπέτικο τραγούδι και η εφαρμογή αυτών στο πιο σύγχρονο έντεχνο-λαϊκό ρεπερτόριο.
Αυτή την περίοδο ασχολείται με την επανεκτέλεση ή και διασκευή αγαπημένων τραγουδιών σε συνεργασία με αξιόλογους φίλους μουσικούς.

YouTube: Emanouela Vassiliou/Eμανουέλα Βασιλείου

Ιστότοπος: https://www.youtube.com/channel/UCuU6Toemz683tkZRyn7v2_g

Fb page: https://www.facebook.com/EmanouelaVassiliousinger/?modal=admin_todo_tour