Ελευθέριος Κλουβάτος «Ο αναβιωτής της αναγεννησιακής ζωγραφικής»

Ο Ελευθέριος Κλουβάτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978, όπου διαμένει μέχρι και σήμερα.
Είναι πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Στα νεανικά του χρόνια, αντιλαμβάνεται ότι η ζωγραφική είναι η δραστηριότητα που τον ενδιαφέρει να ασχοληθεί αποκλειστικά.
Το ιδιαίτερο πάθος που εκδήλωσε στην εφηβεία του για τη ζωγραφική τέχνη, ενδυνάμωνε διαρκώς.

Ταξιδεύει ανά τον κόσμο, επισκέπτεται τα μεγαλύτερα μουσεία καθώς και σημαντικές ιστορικές και εικαστικές εκθέσεις. Μελετά το έργο των κλασσικών ζωγράφων της Αναγέννησης, τις τεχνικές τους, πειραματίζεται σε διάφορες τεχνοτροπίες και διδάσκεται τα καλλιτεχνικά ρεύματα στην πορεία της ιστορίας της τέχνης. Εφαρμόζει αυτά τα διδάγματα με συνέπεια και σεβασμό σε έργα ιστορικού περιεχομένου.

Εμπνεόμενος κυρίως από την ελληνική μυθολογία και ιστορία, δημιουργεί μεγαλειώδεις συνθέσεις, υπερμεγέθεις και πολυπληθείς, αφιερώνοντας πολλά χρόνια για την ολοκλήρωση της εκάστοτε δημιουργίας του.

Φιλοτεχνεί ποικιλία θεματικών ενοτήτων, εντυπωσιακής σύνθεσης και ευρηματικότητας. Πρωτότυπος θεματικά για τη σύγχρονη εποχή και κλασσικός τεχνικά, εκπλήσσει το θεατή με την επιδεξιότητα και την αρτιότητα της απόδοσης των έργων του, που μεγιστοποιούν το ταλέντο του, αφού είναι αυτοδίδακτος!

Η σειρά «Ναυμαχίες» είναι έργα συγκλονιστικής καταγραφής, με ιστορικές ναυμαχίες και ναυτικές συγκρούσεις. Με απόλυτα ρεαλιστική ερμηνεία και εκπληκτική εμμονή στη λεπτομέρεια, έχουν αποτελέσει τεκμήριο που εντάχθηκε σε άρθρα ιστορικών, αναλυτών και δημοσιογραφικών κειμένων σε καταξιωμένα έντυπα, ιστοσελίδες, τηλεοπτικές εκπομπές καθώς και σε αναφορές στην Παγκόσμια Ναυτική Ιστορία.

Αναζητά την αλήθεια του γεγονότος με εκφραστική δύναμη, μέσα σε ένα σύνθετο σκηνικό χώρο και φόρμες ενός άριστα καλογραμμένου σχεδίου. Εντυπωσιάζει με τους ανταριασμένους ουρανούς, τολμά εμπλουτισμένους κι ευφάνταστους χρωματικούς συνδυασμούς, εκκωφαντικές αντιθέσεις και πηγές φωτός έντονου δυναμισμού. Προτιμά την προοπτική του βάθους αναδεικνύοντας περίτεχνα τη σύνθεση του είδους «πίνακας μέσα στον πίνακα».

Μνημειώδεις δημιουργίες που προβάλλουν αισθητικά πεδία έντονης συναισθηματικής φόρτισης και ενισχύουν τα αισθήματα δέους.
Ιστορικά γεγονότα που αποτελούν αποταμίευση πολιτισμικού παρελθόντος και μνήμης αναδεικνύουν διαχρονικά την Ομηρική φράση (Ιλιάδα Ι΄13)
«Ώλετο μεν μοι νόστος, ατάρ κλέος άφθιτον έστα»
«Δεν υπάρχει για εμένα επιστροφή,
μα αιώνια θα είναι η δόξα!».

Αννίτα Πατσουράκη Ιστορικός Τέχνης