Ελένη Παυλοπούλου: “Η τέχνη μου είναι η ζωντανή κατάθεσή μου και η απτή απόδειξη της χειραφέτησής μου ως γυναίκας και ως ανθρώπου με βαθειά δημοκρατικά και ανθρωπιστικά ιδεώδη”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Ζωγράφιζα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Από μωρό. Θυμάμαι πως μια ξύλινη πόρτα ήταν γεμάτη από ανθρωπάκια τύπου γεωμετρικής περιόδου. Μετά στο σχολείο,όλα τα τετράδια στα περιθώρια ήταν γεμάτα ζωγραφιές και όταν έβρισκα ευκαιρία ζωγράφιζα κρυφά γυναίκες όπως τις φανταζόμουνα.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Και γεννιέται και γίνεται. Το μεγαλύτερο μέρος ανήκει στη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση. Δεν αρκεί το ταλέντο χωρίς ενδελεχή άσκηση και αναζήτηση.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Ελευθερία.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Η έμπνευση έχει άπειρες συνιστώσες. Είναι τα προσωπικά βιώματα συν οι κοινωνικές παράμετροι. Έμπνευση είναι και να κάνεις έργο που στηλιτεύει τα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας. Η αυτοσυγκέντρωση και η αυστηρή αυτοκριτική είναι ένα μέρος της “έμπνευσης” αλλά πρόκειται πιο πολύ για μια πνευματική αφύπνιση και προβληματισμό για το τί είναι αληθινό ή τί είναι αυτό που κολακεύει το συναίσθημα χωρίς όμως να προάγει το καράβι της τέχνης.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Ο Καλλιτέχνης οφείλει να είναι Ανθρωπιστής και θέλω να πιστεύω πως υπηρετώ αυτόν τον σκοπό. Η Τέχνη για μένα είναι μια προσφορά στον άνθρωπο. Μου χαρίστηκε ένα δώρο και οφείλω να το ξεπληρώνω δημιουργώντας και προσφέροντας.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Εργάζομαι σε ένα μεγάλο φιλόδοξο πρότζεκτ που θα ταξιδέψει στην Ευρώπη και όχι μόνον. Οφείλω να καταθέσω την εμπειρία μου και την άποψή μου ως Ελληνίδα καλλιτέχνις, από τα χρόνια της κρίσης εδώ και που αφορά όλη την Ανθρωπότητα.

Βιογραφικό.

Η Ελένη Παυλοπούλου σπούδασε ζωγραφική με καθηγητή τον Δημ. Μυταρά, όπως και χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με υποτροφία του ΙΚΥ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) κατά το διάστημα 1992-1997. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές με Υποτροφία του ΙΚΥ στη Ζωγραφική, στην ΑΣΚΤ με καθηγητή τον Τάσο Χριστάκη.

Έχει πραγματοποιήσει 16 ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, στο Παρίσι, στην Κωνσταντινούπολη και στις Βρυξέλλες [το 2014 υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.], στην Λευκωσία της Κύπρου, ενώ έχει λάβει μέρος σε διεθνείς Art Fairs σε Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική και Ασία: Art Athina, Art London, Art Istanbul, Art Busan στη Ν.Κορέα. Το 2017 έλαβε μέρος στην Μπιενάλε του Πεκίνου προσκεκλημένη του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θες/νίκης, στην έκθεση ‘’Το Σώμα Η Ψυχή Ο Τόπος’’ σε επιμέλεια της Διευθύντριας του ΚΜΣΤ Μαρίας Τσαντσάνογλου και της Διευθύντριας του ΚΣΤΘ Συραγούς Τσιάρα, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Κίνας. Επίσης έχει παρουσιάσει το έργο της στη Νέα Υόρκη στην έκθεση : ‘’Γυναίκα, Μητέρα, Κόρη, Σύζυγος, Φίλη…’’υπό την επιμέλεια της διεθνούς επιμελήτριας και Kαθηγήτριας Ιστορίας της Τέχνης, Θάλειας Βραχοπούλου στην President’s Gallery,στο Jay College, ΝΥ.
Έχουν επιμεληθεί ατομικές της εκθέσεις η Συραγώ Τσιάρα, η Θάλεια Βραχοπούλου,o Ισπανός ελληνιστής συγγραφέας Πέδρο Ολάγια, ο Μάνος Στεφανίδης, η Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, μεταξύ άλλων. Έργα της φιλοξενούνται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, μεταξύ των οποίων η Καλλιτεχνική Συλλογή της Εθνικής Τράπεζας στην Αθήνα και στο Λονδίνο, η Τράπεζα του Ομίλου Πειραιώς, η Συλλογή Κοπελούζου, το Μουσείο Φρυσίρα, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και πολλές άλλες συλλογές στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αμερική.