Ελένη Καστρινογιάννη: “Χάρη στην τέχνη μπορούμε όλοι να γαληνέψουμε, να ονειρευτούμε, να πάρουμε δύναμη, να εμπνευστούμε”

“Θέλω να συνεχίσω να βρίσκω έμπνευση και να δημιουργώ. Να ζωγραφίζω και να χαίρομαι την επαφή με τον κόσμο που επιλέγει τα έργα μου. Να βελτιώνω την τεχνική μου και να μαθαίνω συνέχεια καινούργια πράγματα. Να μπορώ να είμαι παρούσα σε ό,τι συμβαίνει στο χώρο των εικαστικών.”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Από τότε που μπορώ να θυμηθώ λάτρευα να δημιουργώ. Η γιαγιά μου ήταν ζωγράφος οπότε είχα καλλιτεχνικές επιρροές από πολύ μικρή ηλικία. Ξεκίνησε σε μεγάλη ηλικία την ζωγραφική, την πρώτη της ατομική έκθεση την έκανε λίγο πριν τα 70. Ήταν μεγάλη έμπνευση για μένα και με έμαθε ότι ποτέ δεν είναι αργά να κυνηγήσεις το όνειρό σου. Συστηματικά άρχισα να ασχολούμαι όταν ήμουν έγκυος στον γιό μου και ζωγράφιζα έργα για το παιδικό δωμάτιο. Η ευχαρίστηση και η ελευθερία που μου έδινε η ζωγραφική ήταν τέτοια που αυτό το χόμπι σιγά σιγά έγινε τρόπος ζωής.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Δεν θεωρώ ότι τα έργα μου εντάσσονται σε κάποιο συγκεκριμένο καλλιτεχνικό κίνημα, ούτως ή άλλως πλέον δεν υφίστανται ξεκάθαρα όρια με την έννοια ότι οι περισσότεροι δημιουργοί συνδυάζουν στοιχεία από διαφορετικά ρεύματα πάνω στα οποία πειραματίζονται και τα εξελίσσουν. Σκοπός μου είναι να δημιουργώ έργα που χαίρεσαι να τα κοιτάς, εικόνες που θέλεις να βάλεις στη ζωή σου και στο σπίτι σου και που σε βοηθάνε να ξεκινάς την ημέρα σου με χαμόγελο. Καθημερινές εικόνες γίνονται το αντικείμενο της τέχνης μου, δοσμένες με έντονα χρώματα, ανάλαφρη διάθεση και μια ποπ αισθητική.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Εμπνέομαι από οτιδήποτε υπάρχει γύρω μου, ακόμα κι από τα πιο κοινότυπα αντικείμενα. Εμπνέομαι από τη φύση και τα ευεργετικά της αποτελέσματα στην ψυχή. Λατρεύω να ζωγραφίζω ζώα και φυτά προσπαθώντας να φέρω το έξω μέσα, υπενθυμίζοντάς μας να ρίξουμε ρυθμούς και να επανασυνδεθούμε με το φυσικό μας περιβάλλον. Εμπνέομαι από τις ιδέες των δικών μου ανθρώπων, των παιδιών μου. Πάντα ζήλευα τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών, που αρνούνται να μπουν στα καλούπια που τους επιβάλλουμε. Οι πρώτες τους σκέψεις είναι σχεδόν πάντα “έξω από το κουτί”. Γιατί πρέπει ο ελέφαντας να είναι γκρι και όχι φούξια; Τι πιο φυσικό από ένα μοβ λιοντάρι; Γενικά, όταν βλέπω κάτι που με κάνει να χαμογελάω προσπαθώ να το ενσωματώσω στα έργα μου.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει ο έργο σας; Η τέχνη ήταν πάντα κοντά μου και όσο μπορώ είμαι και εγώ όπου παράγεται κάτι που μου αρέσει και με εκφράζει. Παρακολουθώ τα εικαστικά δρώμενα στο εξωτερικό όταν ταξιδεύω, αλλά και στην Ελλάδα όπου και αν βρίσκομαι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη δουλειά νέων δημιουργών. Με τη συμμετοχή μου στη Cheap Art σε αυτήν την υπέροχη ιδέα που είναι τώρα πάνω από 25 χρόνια και έχει επιδράσει και επηρεάσει τον εικαστικό κόσμο στην Ελλάδα, έχω συναντήσει δια ζώσης δεκάδες καλλιτέχνες και έχω δει τα έργα και τις προτάσεις εκατοντάδες άλλων. Έχει πολύ ενδιαφέρον ειδικά όταν συμμετέχουν νέα παιδιά που μόλις έχουν αποφοιτήσει από τις Σχολές Καλών Τεχνών που φέρνουν όλον αυτόν το φρέσκο αέρα και τις διαφορετικές τους προσεγγίσεις.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Να μπορώ να κάνω συνέχεια νέες εκκινήσεις με νέες προσεγγίσεις σε φόρμες και σε υλικά. 
Μου αρέσει να επανεφεύρω τον εαυτό μου και να μπορώ να έχω την τόλμη να εξελίξω ότι κάνω, ειδικά όταν είναι κάτι δημοφιλές και αρέσει σε πολύ κόσμο. 

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; “Μόνο η τέχνη μπορεί να σώσει τον κόσμο.” Μία ατάκα που ήταν πριν από χρόνια το σύνθημα στη Biennale που είχε γίνει στην Αμβέρσα. Συμφωνώ πολύ και κυριολεκτικά και μεταφορικά. Είναι πολλές φορές που το νοιώθω ότι χάρη στην τέχνη μπορούμε όλοι να γαληνέψουμε, να ονειρευτούμε, να πάρουμε δύναμη, να εμπνευστούμε. 

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;  Να συνεχίσω να βρίσκω έμπνευση και να δημιουργώ. Να ζωγραφίζω και να χαίρομαι την επαφή με τον κόσμο που επιλέγει τα έργα μου. 
Να βελτιώνω την τεχνική μου και να μαθαίνω συνέχεια καινούργια πράγματα. Να μπορώ να είμαι παρούσα σε ό,τι συμβαίνει στο χώρο των εικαστικών.

Eleni Kastrinogianni http://www.elenikastrinogianni.com https://www.facebook.com/coocoovaya https://www.etsy.com/shop/coocoovaya