Εγκαίνια νέου εικαστικού χώρου VS Athens art gallery με την έκθεση “Perfect Machine” της ζωγράφου και γλύπτριας Βάνιας Στέφου

Εγκαινιάστηκε το Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2022, ο νέος εικαστικός χώρος στον Λυκαβηττό, VS – Athens art gallery, στην οδό Αρματολών & Κλεφτών 12, με τη διακεκριμένη στο εξωτερικό, εικαστική σειρά έργων της ζωγράφου και γλύπτριας Βάνιας Στέφου που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά τη Νέα Υόρκη με τίτλο «Perfect Machine».

Με δεκάχρονη παρουσία στο εξωτερικό και κυρίως στην Αμερική,  η ταλαντούχα καλλιτέχνις Βάνια Στέφου, έχει έρθει σε επαφή με τις τάσεις και τις αναζητήσεις της Τέχνης, τα σύγχρονα εικαστικά ρεύματα, τα οποία έχει αφομοιώσει και έχει μετασχηματίσει μέσα στη δουλειά της.

Με τη σειρά έργων της «Perfect Machine» κάνει μια ευθεία αναφορά στον άνθρωπο, που αποτελεί το κέντρο της έμπνευσης της και της καλλιτεχνικής της δημιουργίας. Η ζωγραφική της είναι απόλυτα ανθρωποκεντρική, ακόμα και όταν η ανθρώπινη μορφή φαίνεται να απουσιάζει.   Πρόκειται για μια σύγχρονη δουλειά, στην οποία η Βάνια Στέφου έχει βάλει την προσωπική της σφραγίδα.

«Το αγαπημένο μου θέμα σε όλες τις σειρές μου, δεν είναι άλλο από τον άνθρωπο και τις αόρατες θεϊκές του εκδηλώσεις. Ο άνθρωπος και η ανώτερη φύση του είναι η συνεχής αναζήτησή μου. Η δουλειά μου είναι μια διαρκής παρουσίαση της σχέσης μας με το σύμπαν, η οποία πηγάζει από ασταμάτητη έρευνα για τη βαθύτερη κατανόηση της ύπαρξης μας, ως μια Θεϊκή τέλεια μηχανή», σημειώνει η ίδια η Βάνια Στέφου.

«Η δυναμική της ανθρώπινης ύπαρξης και η φυσική πολυπλοκότητα του ανθρώπινου σώματος και των συστημάτων του, λειτουργεί ως η κύρια πηγή έμπνευσης της Βάνιας Στέφου», γράφει στο κριτικό της σημείωμα, η ομάδα των επιμελητών της Agora Gallery στη Ν. Υόρκη και συνεχίζει:

«Ο τρόπος με τον οποίο συνδεόμαστε εσωτερικά και το τι αποφέρει αυτή η καλωδίωση στον κόσμο μας, είναι μέρος του καλλιτεχνικού τοπίου που εξερευνά με την τέχνη της. Το έργο της περιλαμβάνει τη μελέτη των ζωντανών αλληλεπιδράσεων μεταξύ των διάφορων τύπων χρωμάτων και υφών, καθώς και τη χρήση διαφορετικών τρόπων βαφής. Κατά καιρούς η σύνθεση των έργων της είναι εσκεμμένα συμμετρική, χρησιμοποιώντας την επανάληψη των μορφών σε όλη την επιφάνεια του καμβά της, ως μέσο για την ανάδειξη των παραλλαγών στον τόνο και τη σκίαση. Χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού και στοιχείων της πραγματικής ζωής, εμπνευσμένα από τη ζωή των ωκεανών, τη γη και το διάστημα για να αγκαλιάσει μια ολιστική άποψη των άπειρων δυνατοτήτων του σύμπαντος, του οποίου όλοι είμαστε μέρος.»

Η Βάνια Στέφου άρχισε να γίνεται αισθητή η παρουσία της στον καλλιτεχνικό χώρο το 2009, όταν επιλέχθηκε και προσκλήθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς θεσμούς Τέχνης, στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια. Τότε εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, όπου συμμετείχε σε εκθέσεις και σε σημαντικές εικαστικές διοργανώσεις, συνεκθέτοντας με διακεκριμένους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και στην Ελλάδα, με σημαντικότερες συνεργασίες, τις galleries στο Μανχάταν της Ν. Υόρκης, Agora Gallery και Dorian Grey Gallery και το Southern Nevada Museum Of Fine Art (SNMFA) του Las Vegas, USA.

Έργα της υπάρχουν στις μόνιμες συλλογές στο Μουσείο Nevadas (SNMFA), Las Vegas, U.S.Α., στον Άγιο Γεώργιο στο Ντάρτμουθ της Μασαχουσέτης, U.S.Α., στο Μουσείο Μυτιλήνης της Λέσβου, στο Μουσείο “Διέξοδος” στο Μεσολόγγι, στο Κέντρο εικαστικών Τεχνών του Δήμου Φιλοθέης “Γεώργιος Καρύδης” και σε πολλές σημαντικές ιδιωτικές συλλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Ο εκθεσιακός χώρος VS Athens art gallery δημιουργήθηκε για να αποτελέσει σημείο συνάντησης για εικαστική συνομιλία με προσκεκλημένους καλλιτέχνες από όλες τις μορφές της Τέχνης, αλλά και για ανταλλαγή απόψεων μέσω του λόγου και της διάδρασης μαζί του της καλλιτέχνιδας Βάνιας Στέφου και του έργου της με το φιλότεχνο κοινό.

Διάρκεια έκθεσης: 1 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2022.

Εικαστικός χώρος VS Athens art gallery

Αρματολών & Κλεφτών 12, Λυκαβηττός 11471 Αθήνα.

Τηλ 211 4076879, κιν 697 197 0055, e-mail: [email protected]. Web site: www.vs-gallery.com, www.vaniastefou.com

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 19:00 – 22:00, Σάββατο 11:00 –14:00 Κυριακή & Δευτέρα κλειστά και για τις υπόλοιπες ώρες κατόπιν ραντεβού.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: Αυγοτάραχο Στέφος.