Είδα τους δύο Πάπες…

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Πέρασα πάρα πολύ ωραία. Διασκέδασα, γέλασα, χάρηκα δύο θαυμάσιους ηθοποιούς σε δυνατούς διαλόγους και γυρίσματα στην Καπέλα Σιξτίνα, που φυσικά και ήταν σκηνικό. Σιγά μην τους έδινε άδεια το Βατικανό να χρησιμοποιήσουν τον αληθινό χώρο.

Το φιλμ ξεκινάει με τον πάπα στο τηλέφωνο να προσπαθεί να κλείσει ένα αεροπορικό εισιτήριο, η τηλεφωνήτρια να θεωρεί ότι της κάνει φάρσα και να του κλείνει το τηλέφωνο στα μούτρα! Τέλειο!!! Η ταινία λοιπόν είναι η ιστορία του Αργεντίνου Καρδινάλιου Jorge Mario Bergoglio, που πάει στον Γερμανό πάπα Βενέδικτο 16ο, να του ζητήσει να βγει σε σύνταξη και βρίσκεται τελικά να κάθεται στον παπικό θρόνο.

Δύο πάπες εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους που διαφωνούν σε όλα. Ο Βενέδικτος, σε προχωρημένη ηλικία, αντιπαθής (ο κόσμος τον θεωρεί Nazi), προσπαθεί να κουκουλώνει τα σκάνδαλα, να μην τιμωρεί τους παιδεραστές ιερείς και να ζει μια ζωή γεμάτη χλιδή, απομακρυσμένη από τον κόσμο και τα προβλήματα του. Ο καρδινάλιος Jorge Mario Bergoglio, που στο τέλος γίνεται ο πάπας Φραγκίσκος, είναι στο άλλο άκρο. Σεμνός, ταπεινός, αυτάρκης, με πολύ χιούμορ, κοντά στον κόσμο, βλέπει ποδόσφαιρο, ξέρει τους Abba και τους Beatles, τρώει πίτσα με χαρτοπετσέτα, τάσσεται υπερ των gay, θέλει να διώξει όλους τους παιδεραστές από την εκκλησία και ασκεί έντονη κριτική στις τράπεζες, λέγοντας ότι εξαθλίωσαν την χώρα του (την Αργεντινή), και πως είναι έτοιμες να κατασπαράξουν τα πάντα.

Σε δύο σημεία ξεράθηκα στα γέλια. Όταν ο…

H συνέχεια εδώ https://bit.ly/34DsULG