Δύο βιρτουόζες Ιταλίδες σε δωρεάν κονσέρτο για πιάνο στο Πανόραμα

Ένα ξεχωριστό κονσέρτο για πιάνο με δωρεάν είσοδο για το κοινό διοργανώνει ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη και η ΚΕΠΑΠ σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία beartive.

Οι δύο ταλαντούχες και καταξιωμένες διεθνώς μουσικοί Gemma Dibattista και Marilena Liso που προέρχονται από τη γειτονική Ιταλία ενώνουν τις ερμηνείες τους στο εξαιρετικό πιανιστικό ντουέτο DIBATTISTA – LISO pianoduo, τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00 στην αίθουσα «Σταύρος Κουγιουμτζής» στο Δημαρχείο Πανοράματος (Αποστόλου Σαμανίδη 21).

Οι Dibattista-LisoPianoDuo (GemmaDibattista – MarilenaLiso) έχουν τραβήξει την προσοχή των ακροατών και των κριτικών για την υποδειγματική ποιότητα της αρμονίας τους. Αποφοίτησαν με διάκρισεις στο πιάνο στο Ωδείο “Niccolò Piccinni” (Μπάρι) και μετά από ερμηνείες σε σόλο έργα, σχημάτισαν ένα σταθερό δίδυμο πιάνο το 1987. Επιπλέον διδάσκουν στο Niccolò Piccinni “Bari Conserva-toiretoire of Music και πραγματοποιούν έντονες ερευνητικές δραστηριότητες του ρεπερτορίου για το πιάνο του πιάνο, από τις αδημοσίευτες μεταγραφές μουσικής του J.S. Bach στις συνθέσεις, καθώς επίσης και συνθέσεις για δύο πιάνα και κρουστά (percussiveconterpoints) και πιάνο με τέσσερα χέρια -φωνή (σύγχρονος τρόπος να νιώθεις ταγκό).
Οι καλλιτέχνιδες θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα συνθετών 21ου αι. για τέσσερα χέρια. Έχοντας πολλές διακρίσεις σε διαγωνισμούς καθώς και εμφανίσεις σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών στην Ευρώπη, παρουσιάζουν τη δουλειά τους με μεγάλη επιτυχία.
Ως ντουέτο παρουσιάζονται στην Ιταλία και στο εξωτερικό σε πολλές αναγνωρισμένες αίθουσες συναυλιών λαμβάνοντας θετική υποδοχή από ακροατές και κριτικούς, οι οποίοι έχουν επισημάνει «βαθιά αυτοπεποίθηση και ενδιαφέρουσα ευελιξία ερμηνείας» και «αξιοσημείωτη ικανότητα επικοινωνίας των συναισθημάτων μέσω της προσεκτικής και φιλολογικής μουσικής έρευνας σε συνδυασμό με τον αυθορμητισμό και τον αυτοσχεδιασμό ».

Πρόγραμμα Συναυλίας

Έργα 20ουαι. για πιάνο ( τέσσερα χέρια)
Twentieth century music in four hands piano compositions
F. Busoni: Finnlandische volksweisen op 27
O.Respighi: Pini di Roma( Τα πεύκα της Ρώμης)
( i pini di villa Borghese-i pini presso una catacomba-i pini del Gianicolo- i pini della via Appia)
(the pines of Villa Borghese-the pines at a catacomb – the pines of Gianicolo- the pines of the Appian Way)
A.Casella : Pagine di guerra films musicali op 25 (Pages of war music films op.25)
T. Procaccini: Marionette op 55 ( allegro vivace- tempo di valzer- presto)
M. Marvulli: Souvenirs ( medley su colonne sonore di Nino rota) Souvenirs (medley on soundtracks by Nino rota)
DIBATTISTA – LISO – ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ:
– ’87 Διεθνής Διαγωνισμός Stresa (1ο βραβείο)
– ’87 “Α. Longo “- Torre Orsaia (” Primo Premio Assoluto “- 1ο βραβείο)
– ’87 Διεθνής Διαγωνισμός Bardolino (1 ° .premio assoluto.)
– ’89 Εθνικός διαγωνισμός LameziaTerme “AMA” (1ο βραβείο)
Έχουν συναυλίες πολλές ευρωπαϊκές πόλεις όπως Μόσχα, Σμύρνη, Σεβίλλη, Μάλαγα, Βίγκο, Καβάλα κλπ, ενώ το 2013 έχουν ηχογραφήσει το CD με τίτλο “χορός και ιμπρεσιονισμός σε συνθέσεις για πιάνο με τέσσερα χέρια” από την SiltaRecords.