“Οι Λαντζέρηδες” Η αόρατη υπευθυνότητα

Ομάδα Νάμα
Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη
Πρεμιέρα: 19 Οκτωβρίου

“- Κι αν, τελικά, υπάρχει Θεός;
– Έχει να λογοδοτήσει για πολλά.”

Η καυστική κωμωδία Οι Λαντζέρηδες (The Dishwashers, 2005) του πολυβραβευμένου Καναδού συγγραφέα Morris Panych ανεβαίνει απ’ τις 19 Οκτωβρίου για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Σύγχρονο Θέατρο, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη, με την καλλιτεχνική υπογραφή της Ομάδας Νάμα.

Μια μαύρη κωμωδία για τη ζωή και την ανάγκη να υπάρξουμε μέσα σ’ ένα ταξικό σύστημα που συχνά εγκλωβίζει τα όνειρα, τις επιθυμίες και τις δυνατότητές μας. Μια διεισδυτική και τρυφερή ιστορία, συνάμα σκληρή και λυπητερή- όπως και η ζωή- για το παράλογο της κοινωνικής δομής, τον μύθο της αταξικής κοινωνίας, τον σιωπηλό “πόλεμο των τάξεων”, το καθήκον και τα θέλω. Μια ιδιοφυής, σαρκαστική μεταφορά για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κοινωνία μας.

Τρεις άνδρες βρίσκονται στο υπόγειο ενός πανάκριβου εστιατορίου. Αθέατοι στον πάνω κόσμο που τους στέλνει τ’ άπλυτά του. Μπροστά τους, εντυπωσιακά ψηλές στοίβες πιάτων. Ο Ντρέσλερ, ο μεγαλύτερος, είναι ο τυραννικός σχεδόν προϊστάμενος λαντζέρης, για τον οποίο το πλύσιμο των πιάτων είναι τέχνη, καθήκον, αξιοπρέπεια. Ο Μος, ο καταπονημένος συνάδελφός του μοιάζει να ήταν εκεί πάντα και ο νεαρός Έμετ είναι ο “νέος” που μαθαίνει τη δουλειά. Ο Έμετ ήταν κάποτε πλούσιος, πελάτης του εστιατορίου, που τώρα έχει χάσει τα πάντα και βρίσκει στη δουλειά αυτή μια προσωρινή λύση. Προερχόμενοι από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις και παγιδευμένοι σαν ήρωες του Μπέκετ σε μια ατέρμονη επαναληπτικότητα, σχεδόν σ’ ένα κενό χρόνου, οι ήρωες του Panych συζητούν για το νόημα της δουλειάς τους, για το νόημα της ίδιας της ζωής. Υπάρχει, ωστόσο, νόημα;

Ο Morris Panych είναι συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης και χαρακτηρίζεται ως “άνθρωπος όλων των εποχών” στο θέατρο του Καναδά. Παίζει στο θέατρο, τον κινηματογράφο και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές. Σκηνοθετεί συστηματικά και τα θεατρικά του έργα έχουν μεταφραστεί και παρουσιαστεί σε πολλές χώρες. Έχει κερδίσει δύο φορές το Governor General’s Award, το πιο σημαντικό βραβείο δραματουργίας της χώρας του, και 14 φορές το Jessie Richardson Theatre Award για ερμηνείες ή σκηνοθεσίες του. Έχει, επίσης, τιμηθεί με τα βραβεία Sidney Riske Writing Awards και Dora Mavor Moore Awards.

“Οι Λαντζέρηδες” έκαναν πρεμιέρα στο Arts Club Theatre, στο Βανκούβερ του Καναδά, το 2005 και παρουσιάστηκαν Off-Broadway το 2009.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη
Σκηνικά, Κοστούμια, Διεύθυνση Παραγωγής.: Γιώργος Χατζηνικολάου
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Μουσική & Επιμέλεια ήχου: Στέλιος Γιαννουλάκης
Φωτογραφίες: Μαρία Αναματερού, Γιώργος Χατζηνικολάου
Βοηθός σκηνοθέτιδος: Άννα Κούρα
Οργάνωση Παραγωγής: Μαρία Αναματερού
Trailer: Σταύρος Συμεωνίδης
Παραγωγή: Ομάδα Νάμα Λυκόφως ΙΚΕ

Διανομή

Ντρέσλερ: Τάσος Κωστής
Έμετ: Γιάννης Σαρακατσάνης
Μος: Κώστας Λάσκος
Μπάροουζ: Αλέξανδρος Μανωλίδης

Διάρκεια παραστάσεων: Σάββατο 19 Οκτωβρίου έως Κυριακή 19 Ιανουαρίου

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.ticketplus.gr/event/88/oi-latzerides

Μέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 21:15, Πέμπτη 21:00, Σάββατο 18:15, Κυριακή 18:00

Τιμές εισιτηρίων: Καθημερινές: (Α΄ Ζώνη) Κανονικό 15€, Φοιτητικό & Ανέργων, Άνω των 65: 13€ | (Β’ Ζώνη) Κανονικό 13€, Φοιτητικό & Ανέργων, Άνω των 65: 10€ | Σάββατο/Κυριακή/αργίες: (Α΄ Ζώνη) Κανονικό 17€, Φοιτητικό & Ανέργων, Άνω των 65: 14€ | (Β’ Ζώνη) Κανονικό 15€, Φοιτητικό & Ανέργων, Άνω των 65: 12€

Διάρκεια: 100’

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ
Διεύθυνση: Ευμολπιδών 45, Αθήνα 118 54
Τηλέφωνο: 210 3464380
E- mail: [email protected]
Facebook: Σύγχρονο Θέατρο_official

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Μετρό
Το Σύγχρονο θέατρο βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων από το σταθμό «Κεραμεικός».

Αρχική

Λεωφορεία
Γραμμές 026, 027, 813, 836, 856, 865, Α16
Στάση “Σίδερα” (επί της Ιεράς Οδού)
http://www.oasa.gr

Χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων
Στην οδό Τριπτολέμου βρίσκονται δύο κλειστά parking σε απόσταση 50 μέτρων απ’ το Σύγχρονο Θέατρο και στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου ένα κλειστό πάρκινγκ σε απόσταση 80 μέτρων.

Διευκολύνσεις για ΑμεΑ
Παρακαλούμε, να μας ενημερώνετε σχετικά κατά την κράτηση ή την αγορά των εισιτηρίων σας.