Δρ. Ε. Χρήστος Βεζιργιάννης: Κάθε κρίση “γεννάει” ευκαιρίες αρκεί να την παρατηρήσεις από άλλη οπτική γωνία και να προλάβεις τις εξελίξεις

Ο Δρ. Ε. Χρήστος Βεζιργιάννης https://www.facebook.com/Chris.Vezirgiannis, ιδρυτής της Nefton Group Global, απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr

“Ξεκίνησα ως επαγγελματίας και κατέληξα επιχειρηματίας. Δεν θεωρώ ορθώς να έχεις μια επιχείρηση στη διαχείρισή σου χωρίς να έχεις περάσει πρώτα από όλες τις επαγγελματικές βαθμίδες. Να γνωρίζεις αυτό που προσφέρεις. Μου αρέσει να λερώνω τα χέρια μου.”

http://www.nefton-group.com
http://www.skyline-simulations.com

Μιλήστε μας για την επιχείρησή σας και την “ταυτότητά” σας ως επαγγελματίας. Ανήσυχο πνεύμα από μικρός. Από νεαρή ηλικία με γοήτευαν και είχα κλίση στις επιστήμες, να πειραματίζομαι με νέα πράγματα, να δημιουργώ. Η επαγγελματική μου δραστηριότητα ξεκίνησε σε ηλικία 17 ετών, με πρώτη επιχειρηματική δραστηριότητα οι επισκευές υπολογιστών. Μην φανταστείτε τίποτα το ιδιαίτερο. Λίγο πολύ κάποιος με γνώση επάνω στους Η/Υ θα ήταν ικανός να το κάνει. Χαρτάκια σε κολώνες της ΔΕΗ με το τηλέφωνο επάνω. Εκείνη τη δεκαετία που δεν ήταν τόσο διαδεδομένο, οι επισκευές υπολογιστών στο χώρο του πελάτη έβγαλα πραγματικά λεφτά όπου μετακόμισα στην Κύπρο μετά το στρατιωτικό μου για περίπου 7 χρόνια. Οι πρώτες μου σπουδές ήταν επάνω στην Aεροπλοΐα ως μηχανικός αεροσκαφών με πρακτική στις Κυπριακές Αερογραμμές. Παράλληλα με την εργασία μου, δεν έχανα το χρόνο να κυνηγάω τη γνώση. Με μια σειρά από πτυχία, πιστοποιήσεις και ειδικεύσεις επάνω στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, βιομηχανικό σχεδιασμό, βιoιατρικές επιστήμες, στην διεύρυνση ατυχημάτων όπου και εργάστηκα στην Cunningham Lindsey Αγγλίας στο παράρτημα Κύπρου. Στη συνέχεια μετακόμισα στην Ουαλία για συνέχιση σπουδών στο τμήμα αεροδιαστημικής και μηχανολογίας στο πανεπιστήμιο Ουαλίας. Κατά την επιστροφή μου στην Ελλάδα πριν 4 χρόνια ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου στο Executive Business Administration και οικονομικά μαζί με πιστοποιήσεις στο sixsigma Green Belt. Είμαι εγγεγραμμένος σε διάφορους επιστημονικούς φορείς ως επιστημονικός ερευνητής στο Euroscience κ.α. Ιδρυτής δύο εταιριών στην Αγγλία και παράρτημα στην Ελλάδα, την Skyline Simulations, και την Nefton Group. Ως επαγγελματική ταυτότητα θα έδινα τον τίτλο του διεπιστημονικού ερευνητή.
Η Nefton Group Global είναι μια εταιρία που ιδρύθηκε με αγάπη για τις επιστήμες, την έρευνα και την καινοτομία με κεντρικό γνώμονα τον άνθρωπο. Με 24 ερευνητικά έργα και προϊόντα σε σειρά έρευνας και ανάπτυξης. Οι τομείς μας είναι επάνω στην ενέργεια, στα ρομποτικά και βιομηχανικά συστήματα, στη γεωργία, στις μεταφορές, στη βιοιατρική και στην έξυπνη τεχνολογία προς ιδιωτική και βιομηχανική χρήση. Είμαστε μια εταιρία που θέλουμε να είμαστε δίπλα στον άνθρωπο δημιουργώντας προϊόντα και υπηρεσίες που θα είναι προσιτές και διαθέσιμες σε κάθε άνθρωπο, μαζί με φιλανθρωπική οντότητα.
Τελευταία έχουμε αναπτυχθεί και στον τομέα των χρηματοοικονομικών επενδυτικών υπηρεσιών ως σύμβουλοι επενδύσεων σε χρηματιστηριακά προγράμματα και μη και διαχείριση κεφαλαίων με μεγάλη επιτυχία και κερδοφορία, με ευχαριστημένους επενδυτές σε παγκόσμια κλίμακα.

Οικονομική κρίση και Lockdown. Έχουν επηρεάσει την επαγγελματική σας δραστηριότητα; Οι οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει κάθε Έλληνας σήμερα, μας έχει επηρεάσει όλους μας. Μαζί με τα lockdowns που ήρθανε λόγω της πανδημίας είναι πλέον η νέα πραγματικότητα με οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες. Επιχειρήσεις έχουν κλείσει και η δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας κρίνεται απαγορευτική σήμερα. Σαφώς και έχουμε επηρεαστεί και εμείς από την εν λόγω κατάσταση όπως και κάθε άλλη επιχείρηση που η επιχειρηματική της κατεύθυνση είναι ο άνθρωπος. Όμως κάθε νέα αρχή επέρχεται έπειτα από μια δύσκολη κατάσταση. Αν ανατρέξουμε στην ιστορία θα δούμε ότι μετά από κάθε πόλεμο έρχεται η αναγέννηση. Κάθε πρόβλημα αναγεννά και νέες ευκαιρίες. Αρκεί να έχουμε τις κεραίες μας τεντωμένες, να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση και να δούμε τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία. Η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα έχει περάσει ή θα περάσει στην ιστορία. Το ζητούμενο είναι αν θα είμαστε εμείς όλοι μέρος αυτής της ιστορίας ως άτομα που δεν λύγησαν αλλα που αναγεννήθηκαν με νέες ιδέες, ανανεωμένους στόχους και αισιοδοξία για το μέλλον. Γιατί η ζωή θα συνεχιστεί με ή χωρίς εμάς.

Δραστηριοποιείστε και στο εξωτερικό; Η πρώτη μου επιχειρηματική δραστηριότητα ξεκίνησε στην Αγγλία. Δραστηριοποιούμαστε και στο εξωτερικό όπως και στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό οι εξελίξεις τρέχουν ραγδαία και πιστεύω ότι κάθε εταιρία θα πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτό το μοντέλο τώρα που με τη χρήση της τεχνολογίας μπορούμε να ήμαστε παντού.

Χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο ως μέσο επιχειρηματικής προβολής; Ζούμε στην εποχή της αυξανόμενης τεχνολογικής ανάπτυξης. Αν δούμε τα στατιστικά σήμερα θα καταλάβουμε ότι τα ψηφιακό μάρκετινγκ είναι το μέλλον της διαφήμισης. Με μερικά κλικ μπορείς να να προβληθείς σε εκατομμύρια κόσμο ταυτόχρονα σε όλο τον πλανήτη. Πρέπει να ακολουθούμε την τάση της εποχής με τα Social Media να βρίσκονται στην κορυφή. Θες να αυξήσεις τις πωλήσεις σου; Απλά προσαρμόσου στα νέα δεδομένα. Τέλος, με την κατάσταση της πανδημίας, όπως προ είπα, έχει γεννήσει νέες ευκαιρίες. To e-shop, η τηλεργασία κ.α, βρίσκονται στο επίκεντρο που κάθε επιχειρηματίας πρέπει να χρησιμοποιήσει με σκοπό να καταστεί βιώσιμη η επιχείρησή του.

Σας ανησυχεί το αύριο ως προς τη βιωσιμότητα της επιχείρησής σας; Αν σας πω ότι δεν με ανησυχεί το αύριο θα έλεγα ψέματα. Υπάρχει η ανησυχία της αβεβαιότητας. Είναι βασικό ψυχολογικό συναίσθημα, ο φόβος του άγνωστου. Προσπαθούμε όμως να προβλέψουμε κάποιες πιθανές εξελίξεις για να είμαστε προετοιμασμένοι όπως και να κρατάμε μια γενική συντηρητική στρατηγική όσο αφορά τα έξοδα μας αλλα και τα έσοδα ώστε να μπορούμε να αυξάνουμε το αποθεματικό μας κεφάλαιο.

Είστε Επαγγελματίας ή Επιχειρηματίας; Μπορώ να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου και τα δύο. Ξεκίνησα ως επαγγελματίας και κατέληξα επιχειρηματίας. Δεν θεωρώ ορθώς να έχεις μια επιχείρηση στην διαχείρισή σου χωρίς να έχεις περάσει από όλες επαγγελματικές βαθμίδες πρώτα. Να γνωρίζεις αυτό που προσφέρεις. Όλα τα ερευνητικά μας έργα προέρχονται από εμένα και τις περισσότερες φορές εργάζομαι πάνω σε αυτά. Μου αρέσει να λερώνω τα χέρια μου.

Υποστηρίζετε επενδυτικά το επιχειρείν στην Ελλάδα; Η Ελλάδα από ότι έχω διακρίνει το τελευταίο διάστημα έχει ανέλθει στη λίστα με τις κατάλληλες χώρες προς επένδυση. Επίσης έχει ξεκινήσει μια σειρά ανάπτυξης που μέχρι τώρα δεν υπήρχε. Σε αυτή την ανάπτυξη είμαστε μέρος εμείς όλοι, και ο κάθε επιχειρηματίας μπορεί να τοποθετηθεί σε αυτή.

Κάθε κρίση είναι μια επαγγελματική ευκαιρία; Όπως προαναφέρθηκα, κάθε κρίση γεννάει ευκαιρίες αρκεί να την παρατηρήσεις από άλλη οπτική γωνία και να προλάβεις τις εξελίξεις.

Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο που τώρα ξεκινάει το “επιχειρείν”; Πριν ξεκινήσει κάποιος την επιχειρηματική του δραστηριότητα θα πρέπει να λάβει υπόψιν του κάποιους παράγοντες με ωριμότητα, γνώση και τόλμη. Να βλέπει όλο το πλάνο μπροστά του και όχι ένα μέρος αυτού. Τέλος, ανοίγουμε μια επιχείρηση με σκοπό να δημιουργήσουμε, όχι μόνο να βγάλουμε λεφτά. Τα λεφτά είναι το λεγόμενο side effect. Να αγαπήσει αυτό που κάνει.


Σας ευχαριστούμε πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε να μεταφέρω τις σκέψεις μου και τις απόψεις μου, όπως και την παρουσίαση της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας.
Καλά Χριστούγεννα και εύχομαι το 2021 να είναι πιο δημιουργικό!
Με Υγεία, Ασφάλεια και Αισιοδοξία για το μέλλον!

Δρ. Ε. Χρήστος Βεζιργιάννης Nefton Group Global https://www.facebook.com/Chris.Vezirgiannis