Δημήτρης Σκουρτέλης: “Ένα όνειρό μου είναι μια συγκεντρωτική έκθεση από αρχαιολογικά δείγματα σχετικά με τους ακρίτες, πλαισιωμένη από έργα μου”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Ζωγραφίζω αδιάκοπα από μικρό παιδί. Ευτυχώς οι σπουδές μου ήταν πάνω σε αυτό το αντικείμενο, και στην συνέχεια είχα και έχω την ευτυχία να εργάζομαι στον ίδιο τομέα. Το …μειονέκτημα είναι πως δεν ξέρω να κάνω άλλη δουλειά…

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Πιστεύω πως όλοι οι άνθρωποι έχουν εκ γενετής μια τάση προς τις τέχνες. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα επιλογής. Συχνά η ζωή και οι ευθύνες της δεν επιτρέπουν την καλλιτεχνική ολοκλήρωση του ατόμου. Κύρια, λοιπόν, πρέπει κάποιος να αποφασίσει και να θυσιάσει πολλά για να γίνει καλλιτέχνης. Επίσης, πέρα από την έμφυτη τάση, χρειάζονται γνώσεις , δουλειά και μακρόχρονη πρακτική εξάσκηση. Η τέχνη μόνο σαν αφετηρία έχει το ταλέντο.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Μελέτη.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Και πως έρχεται αυτή η έμπνευση; Μόνο μέσα από βαθιά γνώση και μελέτη του θέματος που ενδιαφέρει τον καλλιτέχνη. Αλλιώς τα αποτελέσματα θα είναι ρηχά και επιφανειακά, συχνά μάλιστα και γελοία.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Επαναστατικά παραδοσιακό. Στόχος μου να αποδείξω (και να εκμεταλλευθώ το γεγονός) πως η Βυζαντινή παράδοση, που επίσημα θεωρείται “νεκρή” έχει ολόκληρους τομείς που δεν έχουν καν ανοίξει στον σύγχρονο άνθρωπο, και παρέχει άφθονες ευκαιρίες για “πρωτοτυπία” και “ελεύθερη έκφραση”.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Έχω ανοίξει πολλά καλλιτεχνικά μέτωπα. Ακρίτες, Δρόμωνες, ασπίδες, κόμικ για τους Ακρίτες…
Ένα όνειρό μου είναι μια συγκεντρωτική έκθεση από αρχαιολογικά δείγματα σχετικά με τους ακρίτες, πλαισιωμένη από έργα μου.

[email protected]

Ιστότοποι:“Σκέψεις και ζωγραφική -Τα ακριτικά έπη- Ανάλυση και εικονογράφηση των ακριτικών επών από τον Δημήτρη Σκουρτέλη.”

https://dimitris-a-skourtelis.blogspot.com/

“Βυζαντινές εικόνες και τοιχογραφίες. Δημήτρης Σκουρτέλης”

https://byzantineskourtelis.blogspot.com

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ.

Ο Δημήτρης Σκουρτέλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Σπούδασε ζωγραφική στην Γαλλία, στο 8ο Πανεπιστήμιο Παρισίων, απ όπου αποφοίτησε με άριστα το 1982, ειδικευμένος στην ιστορία της Βυζαντινής τέχνης. Στην συνέχεια ασχολήθηκε με την αγιογραφία, αρχικά εντασσόμενος στο εργαστήριο του αείμνηστου Κ. Γεωργακόπουλου, αλλά και αναλαμβάνοντας παράλληλα ατομικά έργα. Σήμερα συνεργάζεται και με τον γνωστό αγιογράφο Ε. Τζιρτζιλάκη. Έχει εκτελέσει, μόνος ή συνεργαζόμενος, πολλές τοιχογραφίες σε ναούς της Αθήνας και της επαρχίας, καθώς και πλήθος φορητών εικόνων. Μεγάλη συλλογή εικόνων του βρίσκεται στον Ι. Ν. Εισοδείων Θεοτόκου Ν. Ψυχικού. Έργα του έχουν δημοσιευθεί , και τυπωθεί σε κάρτες. Πολλά βρίσκονται στην Γαλλία και Γερμανία.

Επειδή η βυζαντινή τέχνη δεν καλύπτει μόνο το θέμα της θρησκείας, αλλά κάθε πλευρά του Ελληνικού πολιτισμού, ασχολήθηκε πλατύτερα με το θέμα, εικονογραφώντας, πχ, λαϊκά παραμύθια της συλλογής Γ. Γεωργαμλή, [Η Σταχτομάρω] και κύρια το Έπος του Διγενή Ακρίτα και γενικότερα τα Ακριτικά τραγούδια.
Με αυτό το θέμα, πραγματοποίησε αρκετές ατομικές εκθέσεις, από το 2006 μέχρι σήμερα. Έχει επίσης ασχοληθεί με την αναπαράσταση των βυζαντινών πολεμικών πλοίων, τους Δρόμωνες, με τους οποίους έκανε και ατομική έκθεση. Έχει διακοσμήσει αντίγραφα μεσαιωνικών ασπίδων, ενώ πάντα συνεχίζει το έργο της αγιογραφίας, που θεωρεί ως τομέα ανοικτό στην έρευνα. Υπήρξε μέλος πολιτιστικών ομίλων με ενεργή συμμετοχή στις δραστηριότητές τους. Είναι μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου. Έχει βραβευθεί με το πρώτο βραβείο στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό του “Παρνασσού” το 2012.
Κάποτε θεωρήθηκε παράνομο να ζωγραφίζει μέσα στο σπίτι του. Αυτό ήταν… πολεοδομική παράβαση.

Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.

ΝΑΟΙ ΟΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ή ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ.
(ατομικά ή συνεργαζόμενος με άλλους)

Ιεροί ναοί:

Κοίμησις Θεοτόκου Ηλιουπόλεως++
Άγιος Κωνσταντίνος Ηλιουπόλεως+
Εισόδεια Θεοτόκου Ν. Ψυχικού+
Μεταμόρφωσις Κιάτου+
Άγιος Κωνσταντίνος Διμηνιού
Άγιος Βασίλειος Αυλωναρίου Ευβοίας+
Άγιος Ανδρέας Γαλατσίου+
Κοίμησις Θεοτόκου Γαλατσίου+
Κοίμησις Θεοτόκου Λένορμαν
Άγιοι Ανάργυροι Πλάκας Κερατέας
Κοίμησις Θεοτόκου Ταύρου+
Κατάθεσις εσθήτος Θεοτόκου Αμαρουσίου+
Άγιος Νικόλαος Γέρακα
Κωνσταντίνος κ Ελένη, ΚΕΜΧ Ναυπλίου
κλπ

Ιδιωτικά παρεκκλήσια οικογενειών:

Κώνστα, Χολαργός
Χριστοδουλίδη, Γλυφάδα +
Τσολακίδη, Αγ. Απόστολοι
Τσούνη, Παπάγου
Σκρίνη, Αντίπαρος

Σημ. +=τρούλλος