Δημήτρης Σιδερής: “Η μουσική διέπει ολόκληρο τον πολιτισμό και την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους”

“…Αισθάνομαι για τις μέχρι τώρα συνεργασίες τυχερός για κάθε ένα μουσικό που έχω συνεργαστεί ξεχωριστά. Είναι απερίγραπτη τιμή και χαρά να βρίσκεσαι στο ίδιο αναλόγιο με ανθρώπους που σε γαλούχησαν μουσικά”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Μεγάλωσα στην Κέρκυρα, σε ένα μέρος που μουσική “ξεχειλίζει”. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είχα στα αυτιά μου τον παππού μου να παίζει παραδοσιακό βιολί, αργότερα τον πατέρα μου να μου δίνει τις πρώτες βασικές πληροφορίες για την μουσική.
Όπως όλοι έτσι κι εγώ μαγεύτικα με τον ηχητικό όγκο του “μεγάλου συνόλου”, αυτόν των φιλαρμονικών της Κέρκυρας. Κάπως έτσι γνώρισα τον κόσμο της ορχηστρικής μουσικής.

Με ποιόν Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Δεν υπάρχει μόνο ένας συγκεκριμένος μουσικός με τον οποίο θα ήθελα να βρεθώ, υπάρχουν τόσοι εξαιρετικοί μουσικοί, Αρχιμουσικοί, σολίστ, τραγουδιστές- ερμηνευτές, συνθέτες αλλά και μεγάλες ορχήστρες που θα ήθελαν να είμαι μέλος τους. Κάθε μουσικός μια ξεχωριστή προσωπικότητα που δίνει τη δική του αύρα πάνω στη σκηνή πράγμα που κάνει το αποτέλεσμα της παράστασης να απογειώνει και συνεπαίρνει τους ακροατές. Αισθάνομαι για τις μέχρι τώρα συνεργασίες τυχερός για κάθε ένα μουσικό που έχω συνεργαστεί ξεχωριστά. Είναι απερίγραπτη τιμή και χαρά να βρίσκεσαι στο ίδιο αναλόγιο με ανθρώπους που σε γαλούχησαν μουσικά.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική.Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Από μικρή ηλικία έγινα μέλος της Φιλαρμονικής Ένωσης “ Ο Kαποδίστριας”. Στα τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής μου πορείας ήμουν μέλος της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Θεάτρο “Ακροπόλ”. Έχω συμπράξει με διάφορες Συμφωνικές και Φιλαρμονικές Ορχήστρες όπως την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Όπερα Δωματίου Αθηνών την Ορχήστρα Academica κ.α. Επίσης με διάφορα σχήματα Μουσικής Δωματίου σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Ως σολίστ έχω εμφανιστεί σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ μουσικής.
Από το 2010 είναι μόνιμο μέλος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Χαλανδρίου. Μιλώντας για επιρροές ότι δεν θα μπορούσαν να είναι κάτι άλλο παρά μόνο θετικές. Πρώτοι στη “λίστα” μπαίνουν και θεωρώ ότι είναι αυτονόητο να είναι οι καθηγητές μου, ο καθένας τους με το δικό του μοναδικό τρόπο. Επίσης το να είσαι μέρος μιας παράστασης που απαρτίζεται από άτομα τα οποία εκτιμάς και θαυμάζεις πρώτα ως “άνθρωποι” και μετά ως “καλλιτέχνες” κάθε άλλο παρά αρνητική επιρροή μπορεί να είναι.

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία; Η επιτυχία είναι πάντα το ζητούμενο!
Δεν θεωρώ λοιπόν ότι κάποιος μπαίνει στην διαδικασία να “εκτεθεί στο κοινό” με σκοπό να αποτύχει, έτσι λοιπόν και στην περίπτωση μας. Σίγουρα επικρατεί το άγχος της προετοιμασίας και της εκτέλεσης, έχοντας όμως άρτια εκπαίδευση και καλή ψυχολογία το άγχος μετατρέπεται σε παραγωγικό και το αποτέλεσμα γίνεται το επιθυμητό.

Με ποιους τρόπους συμβάλει η μουσική στην κοινωνία; Η Μουσική έχει επηρεάσει όσο καμιά άλλη τέχνη την ζωή του ανθρώπινου είδους σχεδόν από τις απαρχές του πολιτισμού, από την αρχαιότητα έως και το σύγχρονο κόσμο. Είναι η κοινή γλώσσα που χρησιμοποιείται σχεδόν από όλες τις κοινωνικές ομάδες ενός οργανωμένου κράτους, δίχως διάκριση σε κοινωνικό υπόβαθρο ως προς τη χρήση της.
Πέραν της ψυχαγωγίας που ήταν η ανάγκη του ανθρώπου για την ψυχική του ανάταση ως μέσο έκφρασης των συναισθημάτων και επικοινωνίας βλέπουμε ότι πέρνει διαφορετικές μορφές προχωρώντας στην ανάπτυξη της ανθρώπινης κοινωνίας είναι αυτή της επίδραση της στο νου και το ανθρώπινο σώμα με θεραπευτικές ιδιότητες.
Γι αυτό η μουσική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αποκλειστικά ως τέχνη, είναι μια ιδιαίτερη επιστήμη που άλλοτε λειτουργεί αυτούσια και άλλοτε συνδυαστικά.
Η μουσική διέπει ολόκληρο τον πολιτισμό και την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.

Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Σε προτεραιότητα πάντα μπαίνει η προσωπική μελέτη η οποία είναι βασική αρχή που θεμελιώνει την πορεία κάθε επιτυχημένου μουσικού. Σίγουρα η αύξηση της συναυλιακής μου δραστηριότητας σε Ελλάδα και Εξωτερικό, η εκπαιδευτική μου δραστηριότητα και η συνέχιση των σπουδών μου στη σχολή της διεύθυνσης ορχήστρας είναι κάποια από τα άμεσα μουσικά μου σχέδια.

Βιογραφικό
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κέρκυρα, όπου και έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα με τους Θωμά Γκισδάκη, Σπύρο Βαρότση και Μαρία Κογιεβίνα στο πιάνο. Είναι κάτοχος Πτυχίων Αρμονίας, Αντίστιξης με καθηγητή τον Μιχάλη Αδάμη και Φούγκας με καθηγητή τον Σπύρο Μάζη. Το 2007 παίρνει το δίπλωμα του Όμποε απο την τάξη του Γιάννη Παπαγιάννη με βαθμό Άριστα Παμψηφεί.
Το 2009 παίρνει το πτυχίο της ενοργάνωσης με καθηγητή τον Σπύρο Προσωπάρη με βαθμό άριστα παμψηφεί. Το 2020 ξεκίνησε να φοιτά στην τάξη της Διεύθυνσης Ορχήστρας με καθηγητή τον Λουκά Καρυτινού.Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια όμποε με καθηγητές τους: Σπύρο Κοντό, Γιάννη Παπαγιάννη, Paul Dombrect καθώς επίσης την Nora Cismondi, Christian Schmitt Sebastian, Giot και Lorenzo Luciani. Έχει υπάρξει μέλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Όπερας Δωματίου Αθηνών, της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, της Συμφωνικής Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής του Δήμου Κηφισιάς, της Συμφωνική Ορχήστρας Χαλκίδας,της Ορχήστρα Academica Αθηνών καθώς και σε διάφορα σχήματα μουσικής δωματίου (Εργαστήρι Μουσικής Δωματίου του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, Arpeggi Αvra Anima κ.α). Σεμινάρια διεύθυνσης Ορχήστρας με τον Φοίβο Παπαδόπουλο, Μιχάλη Οικονόμου και Ανδρέα Πυλαρινό ενώ έχει διευθύνει τις Φιλαρμονικές του Θιναλίων Δήμου Κέρκυρας τη Φιλαρμονική Δήμου Ιωαννιτών τη Φιλαρμονική Λουτρακίου και την Φιλαρμόνική Σχολή Λιξουρίου και τη Φιλαρμονική Εταιρία ΚέρκυραςΈχει συνεργαστεί με το Πλανητάριο (Ευγενίδειο Ίδρυμα), τη Μαρία Φαραντούρη, τον Μάριο Φραγκούλη, τη Deborah Myers τον Andrew Halliday κ.α.
Έχει βραβευτεί από τον Ροταριανό Όμιλο Κέρκυρας ως «Αριστούχος μαθητής της
“Φ.Ε. Ο Καποδίστριας” για το έτος 1998-99»α την και την Unesco Πειραιώς και Νήσων για την συμμετοχή του στην Ελληνική αποστολή για την «Ημέρα της Γυναίκας» στον ΟΗΕ της Νέας Υόρκης. Το 2016 μέλος της ορχήστρας του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου «Παλίντονος Αρμονία» ενώ από το 2010 είναι μόνιμο μέλος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Χαλανδρίου.