Δημήτρης Λαζάρου: “Οι δια ζώσης εκθέσεις και κάθε βιβλίο ΤΕΧΝΗΣ που καταγράφει την εικαστική δύναμη της χώρας μας είναι η απάντηση σε κάθε προσπάθεια να υποβαθμιστεί η ΤΕΧΝΗ σε καιρό πανδημίας”

Ο Δημήτρης Λαζάρου είναι εκπαιδευτικός που από το 2013 οργανώνει επιτυχημένες ομαδικές εικαστικές εκθέσεις, συνεργάζεται με αξιόλογους σύγχρονους εικαστικούς, διατηρεί την πολιτιστική ιστοσελίδα www.art-profiles.net , ενώ ως ραδιοφωνικός παραγωγός παρουσιάζει την πολιτιστική εκπομπή του ομογενειακού ραδιοφώνου HEPHAESTUS RADIO της Αυστρίας με τίτλο «Η ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ». Επόμενο βήμα του είναι η συνεργασία του με την εκδοτική εταιρεία FLISVOS PUBLICS, προκειμένου να παρουσιαστεί εντός της Άνοιξης του 2022 ένα βιβλίο ΤΕΧΝΗΣ με τίτλο, «Η Τέχνη, ο Εαυτός μου» στο οποίο θα παρουσιάζονται σύγχρονοι εικαστικοί δημιουργοί και αντιπροσωπευτικά έργα τους. Εν μέσω ιών, μεταλλάξεων, σκληρών και πρωτόγνωρων συνθηκών για τον πολιτισμό, απάντησε στις ερωτήσεις μας σχετικά με όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Τέχνη και για όσες δράσεις του προγραμματίζει να παρουσιαστούν εντός του 2022.

Μπήκαμε σε μια νέα χρονιά, που ελπίζουμε να είναι πολύ πιο θετική από την προηγούμενη. Πως τελείωσε η προηγούμενη χρονιά και πως προβλέπετε να είναι η νέα χρονιά, ιδιαίτερα στον τομέα των εικαστικών τεχνών; Αρχικά να ευχηθώ σε εσάς και τους αναγνώστες της ιστοσελίδας σας να είναι το 2022 μια, όσο το δυνατόν, ΘΕΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ με ΥΓΕΙΑ που είναι το ζητούμενο, ειδικά λόγω συνθηκών και να έχουν πολλή πολλή θετική διάθεση και θετικότερα γεγονότα και εξελίξεις σε όλους τους τομείς. Η προηγούμενη χρονιά τελείωσε με διοργάνωση ομαδικών εικαστικών εκθέσεων στο ιστορικό χώρο του Ελληνογαλλικού συνδέσμου στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι και μιας έκθεσης που χρονικά παρατάθηκε, λόγω επισκεψιμότητας στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, στην καρδιά της Κηφισιάς. Σίγουρα οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερες μια και όλη αυτή η σύγχυση που υπάρχει σχετικά με τον ιό και τις μεταλλάξεις του, καθώς και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν δε βοήθησαν να έχουν την επισκεψιμότητα που είχαν οι εικαστικές εκθέσεις παλιότερα. Το ευοίωνο είναι ότι υπήρξε εμπορικό ενδιαφέρον και αυτό σίγουρα ήταν παρήγορο. Για τη νέα χρονιά προβλέπω να είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην αρχή της, μια και ο κόσμος γενικότερα πλέον είναι «κουρασμένος» από την όλη συνθήκη που έχει δημιουργηθεί, αλλά σίγουρα θα εξομαλυνθεί όσο θα περνάει ο καιρός, ιδιαίτερα προς την Άνοιξη.

Ήδη έχετε ενημερώσει στα social media την πρόθεσή σας εκτός από εκθέσεις να παρουσιάσετε και ένα βιβλίο Τέχνης; Τι ακριβώς θέλετε να παρουσιάσετε; Θέλω να τονίσω αρχικά πως οι δια ζώσης εκθέσεις και κάθε βιβλίο ΤΕΧΝΗΣ που καταγράφει την εικαστική δύναμη της χώρας μας είναι η απάντηση σε κάθε προσπάθεια να υποβαθμιστεί η ΤΕΧΝΗ σε καιρό πανδημίας. Ακολουθώντας αυτή τη λογική και σε συνεργασία με ένα άτομο που με έχει στηρίξει, τον κ. Μιχάλη Τζαμαλή, ο οποίος έχει τον εκδοτικό οίκο FLISVOS PUBLICS και όντας ο ίδιος εικαστικός, θα παρουσιάσουμε, εφόσον μας το επιτρέψουν οι συνθήκες, την Άνοιξη του 2022, το πολυτελές βιβλίο – λεύκωμα Τέχνης με τίτλο «Η Τέχνη, ο Εαυτός μου». Σε αυτό περισσότεροι από 50 σύγχρονοι, αξιόλογοι εικαστικοί θα παρουσιάσουν αντιπροσωπευτικό δείγμα δουλειάς τους. Θέλουμε το συγκεκριμένο βιβλίο να είναι σωστά δομημένο και να αποτελέσει μια πρώτη σοβαρή προσπάθεια καταγραφής της σύγχρονης εικαστικής σκηνής. Το βιβλίο θα διατίθεται σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας και δε θα είναι μια έκδοση που τελικά θα περιοριστεί σε μια εσωτερική της διανομή στους εικαστικούς που θα συμμετέχουν. Ελπίζω να έχω τη χαρά να σας δώσω περισσότερες λεπτομέρειες πολύ σύντομα. Αυτό που μπορώ να αποκαλύψω είναι ότι οι συμμετοχές από πλευράς των εικαστικών δημιουργών συνεχώς αυξάνονται και σίγουρα μας έχει χαροποιήσει ότι θα συμπεριληφθούν σε αυτό το βιβλίο πολύ αξιόλογα ονόματα που έχουν ήδη δείξει ιδιαίτερα σημαντική πορεία στις εικαστικές τέχνες.

Τα τελευταία χρόνια οι εκθέσεις που οργανώνετε συνήθως γίνονται είτε στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο είτε στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή. Θεωρείτε ότι δεν υπάρχουν κι άλλοι χώροι που θα μπορούσατε να παρουσιάσετε εκθέσεις; Ως επί το πλείστον οι εκθέσεις που οργανώνω παρουσιάζονται σε αυτούς τους δύο χώρους. Είναι κυρίως αποτέλεσμα μιας εποικοδομητικής αμφίδρομης συνεργασίας που διέπεται από εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Επιπλέον και οι δύο χώροι παρέχουν θετική ενέργεια και πολλά πλεονεκτήματα.

Ο ιστορικός χώρος του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου έχει φιλοξενήσει πληθώρα σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων στο παρελθόν και βρίσκεται σε νευραλγικό σημείο της Αθήνας και της εικαστικής τέχνης, στην πλατεία Κολωνακίου. Έτσι εξασφαλίζεται η εύκολη προσβασιμότητα στις εικαστικές εκθέσεις που παρουσιάζονται εκεί, προσελκύοντας φιλότεχνο κοινό από όλη την Αττική.

Από την άλλη πλευρά, το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή βρίσκεται στο πιο νευραλγικό σημείο των Βορείων προαστίων, σε έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους (Κασσαβέτη 18) της Κηφισιάς και στεγάζεται σε ένα εμβληματικό κτίριο, ένα χαρακτηριστικό κτίριο του αρχιτέκτονα Μ. Όρρου, κατασκευή του 1970. Και οι δύο χώροι προσφέρουν σε όποιους θέλουν να επισκεφτούν μια εικαστική έκθεση την ευκαιρία να συνδυάσουν την επίσκεψή τους με μια πολύ όμορφη βόλτα στο κέντρο της Αθήνας ή στο κέντρο των βορείων προαστίων. Επειδή όμως ανέφερα ότι η συνεργασία είναι εποικοδομητική πρέπει να αναφέρω τις υπεύθυνες κυρίες των δύο χώρων, γιατί έχουμε μια άψογη συνεργασία τόσον καιρό και με έχουν στηρίξει στις εκθέσεις που έχω οργανώσει. Στον Ελληνογαλλικό σύνδεσμο είναι η κα Αδριανή Κουλουμπή και στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή η κα Λίνα Παπαϊωάννου.

Να φανταστούμε λοιπόν ότι έρχονται και το 2022 εκθέσεις σε αυτούς τους δύο χώρους; Εννοείται πως ναι αλλά, επειδή προγραμματίζω από νωρίς, σίγουρα θα υπάρξουν και καλοκαιρινές εκθέσεις σε Ελληνικά νησιά. Θεωρώ πως Άνδρος και Κέα (Τζια) θα έχουν προτεραιότητα μια και με ενδιαφέρει να προωθώ χώρους που οι ιδιοκτήτες τους «νοιάζονται» την Τέχνη και δημιουργούν όμορφους χώρους, ώστε να προωθούνται σύγχρονοι αξιόλογοι εικαστικοί και τα έργα τους με τον καλύτερο τρόπο. Αυτό που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι αναγνώστες σας και φυσικά οι εικαστικοί που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε ομαδικές εκθέσεις και να συνεργαστούν μαζί μου, είναι να επισκέπτονται το παρακάτω link στο δικό μου πολιτιστικό παιδί, την ιστοσελίδα www.art-profiles.net και κάνοντας κλικ στις αφίσες – open calls των μελλοντικών εκθέσεων που οργανώνω, να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με αυτές. Το link είναι https://www.art-profiles.net/451489743 και φυσικά μπορούν πάντα να επικοινωνούν μαζί μου στο mail [email protected]

Τελειώνοντας και με την ευχή να έχουμε ακόμη περισσότερα πολιτιστικά νέα από την πλευρά σας, τι ελπίζετε και τι περιμένετε από το 2022; Πριν πω τι περιμένω ή τι ελπίζω έστω να φέρει το 2022, πρέπει να σας ευχαριστήσω την πολύτιμη επικοινωνιακή στήριξη των εκθέσεων και των δράσεων μου που μου έχετε προσφέρει μέσα από την ιστοσελίδα σας και να σας διαβεβαιώσω ότι το έργο σας είναι πολύτιμο. Θεωρώ ότι το διαδίκτυο είναι μια παγκόσμια δύναμη και πρέπει να χρησιμοποιούμε τη θετική του πλευρά για να στηρίζουμε την Τέχνη. Εσείς και το polismagazino.gr έχετε κερδίσει ήδη το στοίχημα αυτό. Όσον αφορά τη νέα χρονιά, επειδή περιέχει τον αριθμό 2 τρεις φορές, ας ευχηθώ και ας ελπίζω να μας δώσει διπλά και τριπλά θετικά γεγονότα και εξελίξεις και σε όλους τους ανθρώπους και σε όλους τους τομείς της Τέχνης και του Πολιτισμού που βλήθηκαν λόγω πανδημίας από την πρώτη κιόλας στιγμή. Σας ευχαριστώ πολύ!!!