Δημάκη Άννα: “Σε περίοδο καραντίνας με αρωγό την τέχνη ο χρόνος μπορεί να γίνει πολύ δημιουργικός”

Η Εικαστικός Δημάκη Άννα “ανακρίνεται” από τη δημοσιογραφική ομάδα του polismagazino.gr για τον Κορονοϊό, την Καραντίνα και την Κανονικότητα. www.dimakiart.com

Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Ποια κατά τη γνώμη σας θα είναι η επόμενη ημέρα του «απεγκλωβισμού»; Οι Έλληνες  δείξαμε την ωριμότερη συμπεριφορά όλων σε σχέση με τα μέτρα κατά του covid 19.
Η επόμενη μέρα όμως σίγουρα θα είναι διαφορετική. Δυσκολεύει όμως οποιαδήποτε ασφαλή πρόβλεψη γιατί θα έχουμε βαριές επιπτώσεις σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Ο σταδιακός απεγκλωβισμός ενέχει στοιχεία κινδύνου και αναζωπύρωσης της επιδημίας και η τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων υγιεινής θα πρέπει να συνεχίσει να χαρακτηρίζει την καθημερινότητά για την ασφάλειά μας.
Θα υπάρχουν μεγάλες ανατροπές στη ζωή μας,στις μετακινήσεις μας, στις σχέσεις μας με τους άλλους και φυσικά στην εργασία μας.
Το κλείσιμο των επιχειρήσεων  ήταν μια ταφόπλακα στην οικονομική δραστηριότητα της κοινωνίας,
η οικονομία έχει πληγεί και θα πρέπει να δωθούν μέτρα ελάφρυνσης για τραπεζικές και φορολογικές υποχρεώνσεις. Το κράτος
θα πρέπει να ακολουθήσει μια οικονομική πολιτική πιο κοινωνική για να περιορίσει τις νέες ανισότητες και να τηρήσει μια δικλείδα ασφαλείας για τους οικονομικά ευάλωτους.

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου; Ο Πολιτισμός και η οικονομία έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα λόγω της κρίσης του κορονοϊού και είναι κάτι πρωτόγνωρο για τον τομέα αυτό
με την αναβολή πολιτιστικών δρώμενων. Θα πρέπει να υπάρχει η προσαρμογή στην ψηφιακή εποχή και παγκοσμιοποίηση.
Σε περίοδο καραντίνας με αρωγό την τέχνη ο χρόνος μπορεί να γίνει πολύ δημιουργικός. Το μυαλό ενός καλλιτέχνη δεν μπορείς να το κλείσεις στα όρια ενός σπιτιού.
Ακόμη και αν λείπουν υλικά ο καλλιτέχνης μπορεί να δημιουργήσει ένα έργο τέχνης και να συμμετέχει ταυτόχρονα σε μια ψηφιακή έκθεση. Διάφορες θεατρικές ομάδες μπορούν να προσφέρουν στο κοινό παραστάσεις on line μέσω διαδικτύου.
Είναι όμως μειονέκτημα για τον καλλιτέχνη να μην έχει την προσωπική επαφή με τον θεατή και να μην εισπράττει τις αντιδράσεις του.
Ο Πολιτισμός είναι η ταυτότητα της κοινωνίας μας και οι καλλιτέχνες θα πρέπει να στηριχτούν οικονομικά γιατί πρέπει να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Ο Τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα αυξηθεί ή πληγεί; Ο ιός ήρθε σε μια στιγμή που μετά τόσα χρόνια λιτότητας άρχισε να κερδίζει την εμπιστοσύνη και την αξιοπρέπειά της.
Δε θα πρέπει να μετατρέψουμε την παγκόσμια κρίση σε προσωπική. Η Χώρα μας κέρδισε την εμπιστοσύνη με όλα αυτά που κατάφερε στην αντιμετώπιση της υγιεινομικής κρίσης και είναι ασφαλής ταξιδιωτικός προορισμός. Η ασφαλής είσοδος και έξοδος των επισκεπτών είναι αυτό που θα προσελκύσει
και θα τονώσει τον Τουρισμό σε μια δύσκολη εποχή και θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Σίγουρα δε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα αλλά μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα μοντέλα και να κάνουμε τη μετάβασή μας σε μια νέα εποχή. Άλλωστε μετά από κάθε κρίση, βλέποντας τα πράγματα συνολικά, δημιουργούνται νέες ευκαιρίες.

Η «καραντίνα» είναι η «αρχή» ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας; Πάντοτε γίνονταν μόχλευση παρασκηνιακά στην οικονομία όπως και η κοινωνία και κατευθύνεται ιδεολογικά, θρησκευτικά και οικονομικά.
Θα πρέπει να ελέγχουμε όλες τις πληροφορίες από τις οποίες βομβαρδιζόμαστε καθημερινά. Οι γνώσεις που έχουμε θα δώσουν την δική μας αλήθεια και άποψη.

Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Εγώ συνεχίζω να δουλεύω κανονικά και την περίοδο του εγκλεισμού. Την επόμενη μέρα της κανονικότητας θέλω να παραδώσω τις παραγγελίες μου και να δω τις αντιδράσεις των πελάτων μου. Η επαφή αυτή μου έλλειψε και για μένα είναι κινητήριος δύναμη για να προχωρώ και να δημιουργώ.

Δημάκη Άννα
Εικαστικός

www.dimakiart.com