Γνωριμία με τους KARTEΛ – Album “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

Μία νέα μουσική πρόταση που κουβαλά μαζί της, την νοσταλγία της Ελληνικής ροκ του παρελθόντος και την αισθητική της μοντέρνας προοδευτικής σκηνής.

Οι Karteλ είναι ένα ολόφρεσκο τετραμελές Rock συγκρότημα από την Αθήνα. Με μία όμως διαφορά. Παίζουν με Ελληνικό στίχο.

Μας συστήθηκαν στο ξεκίνημα της καραντίνας με την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά που φέρει το όνομα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, η οποία κυκλοφόρησε μόλις τον Απρίλιο του 2020. Πρόκειται για ένα concept album το οποίο περιλαμβάνει 8 κομμάτια, παιγμένα με ένα σοφιστικέ Rock μοτίβο και όλα στην Ελληνική.

Εντυπωσιακές ενορχηστρώσεις, τεράστιες κιθάρες, αιθέρια πλήκτρα, εμπνευσμένα tutti, μελωδική φωνή. Άλλοτε με έντονες αναφορές στους συμφωνικούς power ήχους (Nightwish) και άλλοτε με εξορμήσεις σε πιο προοδευτικά μονοπάτια.

Τα hard rock στοιχεία είναι έντονα σε όλα τα κομμάτια, χωρίς όμως να λείπουν οι μπαλάντες σε ύφος ταξιδιάρικο και μελαγχολικό («Ζω Μόνο Για Σένα»). Άξιο αναφοράς είναι το κομμάτι «Πειρατές», που περιλαμβάνει πιο πομπώδη και μεγαλοπρεπή στοιχεία, λόγω της έντονης θεατρικότητάς του – σχεδόν musical, με μία πιο διευρυμένη ματιά.

Το album “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, περιλαμβάνει κομμάτια που θεματικά περιστρέφονται σε κοντινές τροχιές γύρω από έναν κοινό άξονα.

Αγγίζουν θέματα της σύγχρονης πραγματικότητας, όπως η παγκοσμιοποίηση, ο πνευματικός περιορισμός, η φίμωση της εσωτερικής εξέλιξης του ανθρώπου, αλλά καταπιάνονται παράλληλα και με όμορφες πτυχές, όπως η συντροφικότητα, ο έρωτας, η ανατρεπτική σκέψη που προσφέρει η ελευθερία, κτλ. Η επιλογή δε του cover, εκφράζει ακριβώς αυτό.  Την αλλαγή από το σκοτάδι στο φως – αυτό δηλαδή που η ελευθερία προσφέρει ως αξία.

Παρότι δεν έχουμε συνηθίσει να ακούμε Ελληνικό στίχο σε αυτό το είδος μουσικής ή μάλλον ίσως να έχουμε απλά ξεσυνηθίσει, το album “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”,  καταφέρνει να μηδενίσει την αρχική αμηχανία και να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι όλα είναι θέμα συνήθειας.

Η συναισθηματική απόφαση των Karteλ για Ελληνικό στίχο, έχει ως συνέπεια την μεγιστοποίηση της απόλαυσης από την μουσική εμπειρία, καθώς μέσω του λεξιλογικού πλούτου που ανοίγεται μπροστά τους, μπορούν να εκφράσουν τα πιο βαθιά τους συναισθήματα.

Οι τέσσερις μουσικοί, κουβαλούν με ευλάβεια τις επιρροές τους, τις περνoύν από το δικό τους κόσκινο και σερβίρουν μουσική που είναι πολύ φιλική στο αυτί. Στο άριστα δομημένο ντεμπούτο των Karteλ, περιλαμβάνονται εικόνες σε συνδυασμό με μουσική, ορχηστρικά στοιχεία και πλουραλισμός, παικτική αρτιότητα, αλλά και μία εξαιρετική παραγωγή από τον πολυτάλαντο Έκτορα Τσολάκη (@hector.d). Εάν είστε φαν της heavy, power ή symphonic rock & metal, της παλιάς Ελληνικής ροκ, του musical, αλλά και του έντεχνου, πρέπει να δώσετε μία ευκαιρία στο album που φέρει ως όνομα την πιο σημαντική αξία της εποχής μας, “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, αποδεχόμενοι την πρόκληση του Ελληνικού στίχου αφαιρώντας παρωπίδες, ενδοιασμούς και στερεότυπα.

Δείτε το πρώτο τους Official Video Clip, για το κομμάτι “Νέα Τάξη”

LINKS:

Album Streaming                           

Bandcamp                                                                              

YouTube 

Facebook 

Instagram 

Οι Karteλ είναι οι:

Μιχάλης Φεργαδιώτης (φωνητικά & ηλεκτρική κιθάρα)

Γιάννης Σταθάκης (πλήκτρα)

Μάνος Σιδέρης (μπάσο)

Βασίλης Χατζηανδρέου (τύμπανα)

Παραγωγή: Έκτορας Τσολάκης (hd.factory) – KARTEΛ
Μίξη/Master: Έκτορας Τσολάκης (hd.factory)
Artwork: Μάνθος Στεργίου (Manster Design)