Γλυκερία Κάλφα: “εμπνευσή μου είναι ό,τι έχει να κάνει με την ίδια τη ζωή, η οποία είναι φλύαρη σε ερεθίσματα”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε; 
Η ενασχόλησή μου με τη ζωγραφική  συνυπάρχει με την ίδια μου τη ζωή.
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, στα χέρια μου υπήρχε πάντα ένα μολύβι, μια ξυλομπογιά, ένας  μαρκαδόρος και αργότερα ένα πινέλο.
Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;
Πιστεύω ότι  η καλλιτεχνική διάθεση  υπάρχει εκ φύσεως. Είναι αυτή η εσωτερική ώθηση να αποτυπώσεις σκέψεις και συναισθήματα.
Το ταλέντο είναι ένα θείο δώρο  αλλά ουσιαστικά αποτελεί μόνο την αφορμή και το έναυσμα. Χρειάζεται  πνευματική καλλιέργεια, συνεχή αναζήτηση και τεχνικές γνώσεις για να του δώσεις ώθηση και να το εξελίξεις. Μπορεί όμως  και κάποιος με προσπάθεια και δουλειά μέσω μαθημάτων να υπηρετήσει σωστά μια τέχνη.
Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;
Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει μια λέξη μόνο που να εκφράσει την καλλιτεχνική μου ιδιότητα Ενστερνίζομαι όμως μια  παροιμία που λέει ότι  “ Η φωτιά στην καρδιά φέρνει καπνό στο μυαλό.
Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; 
Ζωγραφίζω πάντα ορμώμενη από κάποιο ερέθισμα. Έμπνευσή μου είναι  ότι έχει να κάνει με τη ίδια  τη ζωή η οποία είναι φλύαρη σε ερεθίσματα. Αυτό μπορεί να είναι ένα συναίσθημα, μια εικόνα, ένα τοπίο, μια κατάσταση. Ότι συναισθήματα μπορούν να μου προκαλέσει η κάθε στιγμή, αυτά είναι σημάδια έμπνευσης». Η έμπνευση υπάρχει πριν τη δημιουργία ενός έργου αλλά και  κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του , η οποία μπορεί να διαφοροποιήσει και το τελικό αποτέλεσμα. Άλλωστε και ετυμολογικά «ζωγραφική» σημαίνει “γράφω για τη ζωή.”

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;
Είμαι αυστηρή με τη δουλειά μου έχω υπομονή και με διακατέχει η θέληση να αγγίζω την τελειότητα.
Τα  έργα μου με στοιχεία ρεαλισμού ο οποίος λειτουργεί άλλοτε αλληγορικά και άλλοτε παραστατικά, τα διακατέχουν έντονα χρώματα. Δουλεύονται σταδιακά  πότε γαλήνια και πότε με έντονη κίνηση μέχρι να πάρουν τις χρωματικές διαβαθμίσεις που θέλω και να τονίσω την τελική υφή τους. Δεν σταματάω παρά μόνο όταν νιώσω ότι ολοκληρώθηκε η εικόνα που έχω στην ψυχή μου. Τα θέματα είναι ποικίλα ανάλογα με το τι θέλω να εκφράσω.
Η ζωγραφική είναι απαραίτητη για μένα όπως η αναπνοή.  Αποτελεί πάντα ένα μέσο έκφρασης, δημιουργίας, συναισθηματικής αποφόρτισης και προσωπικής ισορροπίας. Ζωγραφίζω τα πράγματα όπως τα αισθάνομαι και όχι απλά όπως τα βλέπω . Με τον τρόπο αυτό οδηγούμαι σε ένα φανταστικό ταξίδι  με χρώματα, μηνύματα, αισθήματα ξυπνώντας τις αισθήσεις και το μυαλό.  Ζωγραφίζοντας έμαθα να παρατηρώ τον κόσμο καλύτερα.
Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; 
Να υπάρχει εξέλιξη. Κάθε μου βήμα να είναι καλύτερο από το προηγούμενο  και το επόμενο διάστημα να αποδειχτεί ιδιαίτερα δημιουργικό. Στα άμεσα σχέδια μου είναι και η επόμενη προσωπική μου έκθεση.

Ας γνωρίσουμε τη ζωγράφο.

Η Γλυκερία Κάλφα γεννήθηκε στη Στουτγάρδη Γερμανίας και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας
Είναι πτυχιούχος Πληροφορικής και Οργάνωσης Λογιστηρίου και εργάστηκε μέχρι πρόσφατα σε ανώνυμη εταιρεία ηλεκτρονικών κατασκευών στον ιδιωτικό τομέα.

Το ενδιαφέρον και η αγάπη της για την ζωγραφική εκδηλώνεται από τα παιδικά της χρόνια
γι αυτό και παράλληλα η ζωή της ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την Τέχνη.
Φοίτησε από το 1989 έως το 1992 στο τμήμα εικαστικών της ΧΑΝΘ Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.
Συνεχίζει έως το 1994 στο Εργαστήρι Καλών Τεχνών του ζωγράφου Χρήστου Τυρεκίδη.
Στη δουλειά της ασχολήθηκε με διάφορα στυλ ζωγραφικής από τα κλασσικά μέχρι τα μοντέρνα και πειραματίστηκε με διάφορες τεχνικές με μολύβι, κάρβουνο, ακουαρέλα, ακρυλικά όμως η μεγάλη της αγάπη είναι η ελαιογραφία.
Επίσης το 2011 διδάχτηκε την τέχνη της βυζαντινής αγιογραφίας μαθητεύοντας δίπλα στην αγιογράφο Ρένα Χριστοδούλου.
Έχει ασχοληθεί με την εικαστική δημιουργική απασχόληση παιδιών αλλά και ατόμων με ειδικές ανάγκες στο χώρο των εικαστικών τεχνών.
Έχει επιμεληθεί εικαστικά θεατρικές παραστάσεις παιδιών Νηπιαγωγείου και δημοτικού.
Επίσης έχει συμμετάσχει με δωρεές έργων της για την αρωγή υπέρ των αδύναμων κοινωνικών ομάδων

Είναι μέλος του «Σ.Ζ.Θ.Β.Ε» Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Β. Ελλάδος και του (Τ.Ε.Π.Ε)Τομέας Εικαστικών Παρεμβάσεων και Εφαρμογών Νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

Στο ενεργητικό της έχει μία ατομική έκθεση και συμμετοχή σε τριάντα ομαδικές εκθέσεις στη Ελλάδα, Τουρκία, Γαλλία και ΗΠΑ ( Πινακοθήκη Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών – Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Γαλλικό Ινστιτούτο – Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς Θεσσαλονίκης Γ.Νοσοκομείο Παπαγεωργίου – N.Milwaukee Chicago Η.Π.Α. – Bakirkoy ispirtohane Κωνσταντινούπολη – New York Design Center- της ‘suppARTing students’ υπό την αιγίδα της ‘Πολιτείας Πολιτισμού’ Θεσσαλονίκης στη Ν Υόρκη – Galerie du Colompier PARIS Παρίσι – 1η ART THESSALONIKI–INTERNATIONALCONTEMPORARY ART FAIR ).

Ζει και εργάζεται μόνιμα στο δικό της χώρο στη Θεσσαλονίκη. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.