Γιώργος Χατζηαγόρου: “Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό…”

“Έχουμε μπει σε ένα ψηφιακό κόσμο εδώ και καιρό… και εμείς οι καλλιτέχνες και οι χώροι που φιλοξενούν τα έργα είτε είναι γκαλερί είτε είναι μουσεία”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Το 21’ ήταν μία μοναδική χρονιά. Μία χρονιά που δεν της έλειπε τίποτα, από βαθιές συγκινήσεις, πολλές ανατροπές, αλλαγές στη ζωή μου αλλά και επαγγελματικές καθιερώσεις. Το 2020 ήταν η χρονιά που με “γονάτισε” καλλιτεχνικά. Οπότε έπρεπε να παρθούν πολύ σοβαρές αποφάσεις και ευτυχώς όλα με αίσιο τέλος. Να μου επιτραπεί αλλά ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές της ζωής μου!

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Με ειλικρίνεια δεν νομίζω ότι είμαι ο κατάλληλος να απαντήσω. Ατομικά προσπαθώ να κάνω πάντα το σωστότερο που νομίζω και είναι δυνατό.

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Έχουμε μπει σε ένα ψηφιακό κόσμο εδώ και καιρό, ήρθε και η πανδημία να το καθιερώσει σχεδόν σε όλους τους τομείς. Με τη σειρά μας προσπαθήσαμε να αλλάξουμε και εμείς οι καλλιτέχνες και οι χώροι που φιλοξενούν τα έργα είτε είναι γκαλερί είτε είναι μουσεία. Δεν συγκρίνονται με την πραγματική επίσκεψη, με τον παλμό και την ένταση που προσφέρει το πραγματικό αλλά ήταν και αυτό μία αρχή. Άρχισαν να γίνονται πράγματα, στην αρχή δειλά, δειλά, αλλά όσο περνάει ο καιρός όλο και ανεβαίνουν σημαντικά δρόμενα, διαφορετικές απόψεις, δουλειές που είχαν μείνει στο συρτάρι καιρό, ωρίμασαν και είναι πολύ πιο προετοιμασμένες να τις δουν τα σωστά μάτια. Νομίζω ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό.  Θέλω να βλέπω μισογεμάτο το ποτήρι.   

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Αγάπη! Μας έχει λείψει. Για όλα λύση είναι η αγάπη. Χωριστήκαμε πάλι σε ομάδες, οι μεν και οι δε, εκείνοι και εμείς, οι άλλοι. Δεν έχουμε διαφορές. Ας μην παίρνουμε μέρος στο παιχνίδι αυτό. Να κλείσουμε τα αυτιά μας και τα μάτια μας και να δούμε πραγματικά τους ανθρώπους γύρω μας.

Κοινωνία, Απομόνωση, Κανονικότητα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Κάθε μέρα, χωρίς να γίνομαι γραφικός, τρομάζω με όλα αυτά που ακούω. Αν σας πω ότι αποφεύγω να ακούω λεπτομέρειες θα με πιστεύατε; Δεν το αντέχω. Όπως έλεγα και πριν επειδή χωριστήκαμε, ίσως όλο αυτό έχει ευνοήσει αυτές τις μονάδες να πράττουν σε αδύνατους δείχνοντας την υπεροχή τους. Νιώθω κάποιες φορές ότι σαν ανθρώπινο γένος δεν καταφέραμε τίποτα τόσα χρόνια που κατοικούμε πάνω σε αυτή την γη.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Οι καταστάσεις με ανάγκασαν να σκεφτώ άλλες καλλιτεχνικές διεξόδους παράλληλα με τα έργα που κάνω και έτσι μου δόθηκε ευκαιρία να εικονογραφήσω ένα βιβλίο με παιδική ποίηση. Να είμαστε καλά θα ήθελα να κλείσει η χρονιά με μία ατομική έκθεση που ετοιμάζω και να συνεχίσει την επιτυχία στην περιοδεία της η biennale Θήβας που παίρνω μέρος. Πραγματικά ευτυχία για όλο τον κόσμο.

“Παράλληλα με τα έργα που κάνω, μου δόθηκε ευκαιρία να εικονογραφήσω ένα βιβλίο με παιδική ποίηση… θα ήθελα να κλείσει η χρονιά με μία ατομική έκθεση που ετοιμάζω και να συνεχίσει την επιτυχία στην περιοδεία της η biennale Θήβας που συμμετέχω…”