Γιώργος Τριανταφύλλου: “Είμαι ένας φανατικός σινεφίλ που αγαπώ πολύ να παίζω στο θέατρο”

“…Η ζωή εμπνέει την τέχνη άρα η ζωή είναι τέχνη. Ο καλλιτέχνης είναι αυτός που θα μετουσιώσει τη ζωή σε έργο τέχνης”

Σε ποιά ηλικία ανακαλύψατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός; Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Το αγαπημένο μου παιχνίδι ήταν να παίζω με τα άλλα παιδιά ρόλους από σήριαλ της τηλεόρασης. Φυσικά έκανα ο ίδιος τη διανομή και πριμοδοτούσα πάντα τον εαυτό μου! Μετά στις σχολικές παραστάσεις, σε κείμενα που έγραφα, έστηνα δικές μου παραστάσεις και τις παρουσίαζα όπου μου δινόταν η ευκαιρία, στα εξωσχολικά θεατρικά εργαστήρια και ερασιτεχνικές ομάδες. Ωστόσο η απόφαση του να σπουδάσω θέατρο και να μπω στο χώρο επαγγελματικά ήρθε αρκετά αργότερα και αφού πρώτα αναζήτησα τα θέλω μου μέσα από άλλες σπουδές και επαγγελματικές δραστηριότητες, συνειδητοποίησα ότι το θέατρο είναι ένα παιχνίδι στο οποίο θέλω να εμβαθύνω.

Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε; Την Maryl Streep γιατί είναι υποκριτική διάνοια. Μελέτη, τεχνική, έλεγχος, ροή, ευαισθησία. Τα έχει όλα και τα κάνει όλα. Και συμφέρει!

Θέατρο ή κινηματογράφος τι προτιμάτε; Είμαι ένας φανατικός σινεφίλ που αγαπώ πολύ να παίζω στο θέατρο. Φυσικά ισχύει και το αντίστροφο γιατί ο κινηματογράφος είναι ένα τεράστιο στοίχημα και ένα μεγάλο θέλω!

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς; Στόχοι. Με δουλειά, υπομονή, επιμονή, ισχυρό θέλω, εγρήγορση, ξεκάθαρη αίσθηση εαυτού, αγάπη και εσωτερική ηρεμία.
Ότι έχει οριστεί να έρθει θα το φέρει ο καιρός και όλα τα παραπάνω.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Όλοι είναι εν δυνάμει καλλιτέχνες και ξέρω ότι αυτό ακούγεται κάπως κοινότυπο! Όμως το πιστεύω. Η ζωή εμπνέει την τέχνη άρα η ζωή είναι τέχνη. Ο καλλιτέχνης είναι αυτός που θα μετουσιώσει τη ζωή σε έργο τέχνης. Αυτός που θα εμπνεύσει τον καλλιτέχνη, καλλιτέχνης δεν είναι κι αυτός; Τώρα με την καραντίνα βλέπω όλη μέρα ντοκυμαντέρ για το διάστημα και τη δημιουργία του κόσμου. Συγκινήθηκα και δάκρυσα με ένα βίντεο που περιγράφει την πορεία του σύμπαντος προς τον θάνατο. Ο Steven Hawgink επί παραδείγματι υπήρξε ένας καλλιτέχνης ασύλληπτου μεγέθους με αυτά τα αποθέματα φαντασίας που διέθετε. Σε συνδυασμό με τις γνώσεις, την επιστημονική κατάρτιση, την έρευνα και το έργο που άφησε πίσω του, οδήγησε και συνεχίζει να οδηγεί και μετά θάνατον στην κατάκτηση της γνώσης, την παρατήρηση των κβαντικών φαινομένων, των συναρπαστικών κόσμων, τις ανακαλύψεις και τις θεωρίες για τη γέννηση και το θάνατο των πάντων. Απόλυτα ποιητικό! 

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Θα απαντήσω με την λέξη που θεωρώ πως με εκφράζει ως άνθρωπο και αυτή είναι η ευγένεια. 

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; Στις πρόβες συμβαίνει αυτόματα. Το καταλαβαίνω εκ των υστέρων όταν έχει δημιουργηθεί μία όμορφη συνθήκη και αυτή με τη σειρά της γίνεται ανάμνηση και εφόδιο. Την έμπνευση την φέρνει το “μαζί”, το πλαίσιο, οι εικόνες που δημιουργεί το κείμενο, το τώρα.
Όταν είμαι μόνος μου σε διαδικασία προσωπικής μελέτης και συντονίζονται με κάτι που μου έρχεται ως έμπνευση και το συνειδητοποιώ, αρχίζω να βγάζω επιφωνήματα ενθουσιασμού ή ηχάκια και αν έχω μολύβι και χαρτί πιάνω αμέσως δουλειά να σκιτσάρω και να γράψω. Αν όχι το επαναλαμβάνω πολλές φορές μιλητά ούτως ώστε να το “χτίσω” και να μου μείνει ως κτήμα. Αυτή η διαδικασία αν είμαι απομονωμένος όπως τώρα σε έναν εσωτερικό ασφαλή χώρο φαντάζει φυσιολογική. Αν όμως βρίσκομαι έξω στο δρόμο ή σε κάποιο λεωφορείο τότε έχει πλάκα για αυτόν που παρακολουθεί έναν αναψοκοκκινισμένο ημίτρελο να ενθουσιάζεται και να γελάει μόνος του χωρίς κάποιο φαινομενικά εξωτερικό ερέθισμα!

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Αυτό επιφυλάσσομαι να το απαντήσω χρόνια μετά πιο αντικειμενικά και ξεκάθαρα όταν θα έχω διανύσει ένα σεβαστό διάστημα μέσα σε αυτή την διαδικασία της καλλιτεχνικής ζύμωσης και θα έχω αποκτήσει μεγαλύτερη γνώση και εμπειρία. 

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Η καραντίνα έβαλε προσωρινό φρένο στα επαγγελματικά σχέδια που θα έπαιρναν σάρκα και οστά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Από όσο μπορώ να γνωρίζω θα μετατοπιστούν για το Φθινόπωρο.
Δεδομένης της γενικότερης κατάστασης που ευχόμαστε να ομαλοποιηθεί για όλους μας και να επιστρέψουμε πίσω σε ότι είχαμε προγραμματίσει με τις καλύτερες συνθήκες.
Η παράσταση “Ιονέσκο Blues” σε σκηνοθεσία Σοφίας Φιλιππίδου, η “Μικρή Γοργόνα” σε σκηνοθεσία Αλμπέρτο Εσκενάζυ και το νεοελληνικό έργο “Τέρας” με την ομάδα ΟΔΟΣ σε σκηνοθεσία Γιώργου Καλογερόπουλου.

Βιογραφικό Ο Γιώργος Τριανταφύλλου μεγάλωσε στον Πειραιά.
Σπούδασε στην Δραματική Σχολή ΑΡΧΗ.
Έχει παίξει σε θεατρικές παραστάσεις, έχει λάβει μέρος σε εικαστικές performance και συμμετοχές σε τηλεοπτικές σειρές και ταινίες μικρού μήκους.
Ενδεικτικά: “Ο Πλούτος” σκηνοθεσία Αλμπέρτο Εσκενάζυ, “Η Νεράιδα του Φεγγαριού” σκηνοθεσία Γιάννης Καλατζόπουλος, “Τρωάδες – Anima Captus” σκηνοθεσία Rafica Chawise.

Οι φωτογραφίες είναι της Έλενας Τηνιακού και του Θάνου Κερμίτση.