Ο Γιώργος Παπαευσταθίου, μάς αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας των καλλυντικών του «Μποτέ της Ευταλίας»
Το «Μποτέ της Ευταλίας» ήταν ένας οίκος καλλυντικών που δημιούργησε η θεία της Μάρας (μητέρα της Κατίνας από το γνωστό βιβλίο «Οι Μάγισσες της Σμύρνης») η Ευταλία, στη Σμύρνη το 1889.
Περιέγραψέ μας τον άνθρωπο Μάρα Μεϊμαρίδη και ποια είναι η σχέση σου μαζί της; Όλοι μας έχουμε πολλές πτυχές του χαρακτήρα μας. Θέλω να πω ότι δεν έχουμε μόνο ένα χαρακτηριστικό. Και οι άλλοι έχουν τη γνώμη για εμάς, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα μας, που εμείς έχουμε αφήσει να φανούν. Σύμφωνα με αυτά τα χαρακτηριστικά της Μάρας, που έχει αφήσει να δω τα 15 χρόνια που είμαι δίπλα της, η απάντηση είναι καθαρά υποκειμενική. Θεωρώ λοιπόν, ότι είναι ένας συνδυασμός δυναμικότητας, ευφυίας, απίστευτης μόρφωσης, αλλά και ταυτόχρονα είναι ένα μεγάλο παιδί που λειτουργεί παρορμητικά σύμφωνα με αυτό που λέει η ψυχή της. Την έχω συνοδεύσει με σπασμένο πόδι στις πρόβες και στα lives του just the two of us, ενώ κάποια άλλη είχε κάθε δικαίωμα να σταματήσει, να μελετά και να διαβάζει μέχρι το ξημέρωμα ιστορικές πηγές για το επόμενο βιβλίο της, αλλά και ταυτόχρονα ενώ λέει κάτι που προκαλεί και σχολιάζεται, ακόμα και αρνητικά πολλές φορές από τα τηλεοπτικά πάνελς, το παιδί που προανέφερα που κρύβει μέσα της, γελάει σαν να έκανε μια συνειδητή «σκανταλιά», που ξέρει ότι όσοι το δουν επιφανειακά θα το σχολιάσουν αρνητικά, ενώ όσοι το ψάξουν, θα δουν ότι έχει δίκιο. Για όλα αυτά, τη σέβομαι, τη θαυμάζω, την αγαπώ και ναι, πολλές φορές νιώθω την ανάγκη να λειτουργήσω και λίγο προστατευτικά, ενώ κατά βάθος δεν το έχει ανάγκη.
Όπως λέει και η ίδια, είμαστε οικογένεια πια.
Γιώργο, τι είναι το «Μποτέ της Ευταλίας» και ποια ιστορία “κρύβεται” πίσω το brand name; Το «Μποτέ της Ευταλίας» ήταν ένας οίκος καλλυντικών που δημιούργησε η θεία της Μάρας (μητέρα της Κατίνας από το γνωστό βιβλίο «Οι Μάγισσες της Σμύρνης») η Ευταλία, στη Σμύρνη το 1889. Μία γυναίκα που ξεκίνησε πάμφωχη από τη Καππαδοκία, χήρα, με τη τότε μικρή της κόρη τη Κατίνα, κατάφερε να γίνει αυτόνομη οικονομικά, και να ανέβει κοινωνικά στη Σμύρνη. Πόσο μπροστά για την εποχή της.
Τις συνταγές του τότε Μποτέ, αναβίωσε η Μάρα, ανοίγοντας το «Μποτέ της Ευταλίας» το 2010 στην Αθήνα. Θέλω να πω με αυτό ότι δεν είναι απλά ένα brand name που θυμίζει μια άλλη εποχή, όπως κάνουν αρκετοί που…μιμούνται τη Μάρα. Είναι μια αληθινή ιστορία (άσχετα αν κάποιοι πιστεύουν ότι είναι μυθοπλασία), που υπήρξε στο παρελθόν και μεταφέρθηκε στο παρόν σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες της επιδερμίδας της σύγχρονης γυναίκας ή και άντρα.
Τα καλλυντικά σας απευθύνονται μόνο στο γυναικείο φύλο; Όχι βέβαια. Εξάλλου η λέξη «ομορφιά» μπορεί να είναι γένους θηλυκού, αλλά η λέξη «καλλωπισμός» είναι γένους αρσενικού. Άρα το να περιποιείσαι τον εαυτό σου, δεν έχει φύλο. Και τότε στη Σμύρνη, στα μπαρμπέρικα της εποχής, υπήρχαν έλαια για τα μουστάκια και γένια των πελατών τους. Δεν είναι σημερινή ανακάλυψη. Οι ίδιες ανάγκες υπάρχουν στην επιδερμίδα και στον άντρα και στη γυναίκα. Χαμογελώ όταν βλέπω σε κάποιο κατάστημα σε κρέμα τη φράση «For men», λες και η επιδερμίδα θα πει «α, είμαι δέρμα σε άντρα, άρα δεν έχω τις ίδιες ανάγκες» ή «Άντρας είμαι, ας ρυτιδιάσω». Η φροντίδα του εαυτού σου είναι δείγμα σεβασμού και αγάπης στον εαυτό σου.
Οι Σμυρνιές κοίταζαν πρώτα την περιποίηση τους και μετά την λάτρα του σπιτιού και το σύζυγο
Φροντίζω, νοιάζομαι, αγαπώ. Είναι λέξεις συνυφασμένες με το «Μποτέ της Ευταλίας»; Σαφώς και είναι. Εδώ θα σου πω ακριβώς τι αναφέρει η ίδια η Μάρα αρχικά για τις γυναίκες, αλλά πια ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τους άντρες: «Οι Σμυρνιές κοίταζαν πρώτα την περιποίηση τους και μετά την λάτρα του σπιτιού και τον σύζυγο. «Ποτέ να μην σε δει ο άντρας σου απεριποίητη» έλεγε η Ευταλία στη κόρη της τη Κατίνα Καραμάνου. Σίγουρα μια γυναίκα θα σκεφτεί τώρα «μα γυρίζω πτώμα το βράδυ, θα κάθομαι να βάζω κρέμες;» Ναι. Δεν παίρνει πάνω από πέντε λεπτά, είναι ένα δώρο που κάθε γυναίκα οφείλει να κάνει στον εαυτό της και να σας πω και κάτι; Είναι ένα είδος χαλάρωσης, αυθυποβολής.
Η ομορφιά έρχεται εκ των έσω. Όταν βλέπεις μέρα με τη μέρα το πρόσωπό σου να αλλάζει, να γίνεται πιο φωτεινό, με άλλον αέρα βγαίνεις έξω και αντιμετωπίζεις όλες τις προκλήσεις. Επαγγελματικές και Ερωτικές
Γιατί να επιλέξουμε τα καλλυντικά από το «Μποτέ της Ευταλίας»; Για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον γιατί είναι φθηνά σε σχέση με άλλα «επώνυμα» προϊόντα και δεύτερον γιατί είναι άμεσα αποτελεσματικά. Δεν τάζουν «σε 6 εβδομάδες» όπως λένε άλλα προϊόντα, αλλά βλέπεις διαφορά από τη πρώτη και όλα χρήση. Αφού πολλές φορές έρχονται κάποιες κυρίες να πάρουν ξανά τη κρέμα που είχαν αγοράσει και μου λένε: «Κύριε Γιώργο πείτε μας την αλήθεια. Σίγουρα κάποιο μαγικό έχει βάλει η κυρία Μάρα στα καϊμάκια (κρέμες) και είναι τόσο αποτελεσματικά» (γέλια). Και εδώ θέλω να πω το εξής. Η Μάρα Μεϊμαρίδη, έβγαλε το βιβλίο «Οι Μάγισσες της Σμύρνης» το 2002. Αμέσως έγινε παγκοσμίως best seller και έγινε γνωστή. Το 2005 βραβεύτηκε ως «Συγγραφέας της Χρονιάς». Εκπομπές, συνεντεύξεις, εξώφυλλα, σήριαλ, εκπομπές, τα πάντα γύρω από τη Μάρα Μεϊμαρίδη. Αν ανατρέξεις στο youtube θα το διαπιστώσεις. Το 2010 που άνοιξε το μποτέ, δεν είχε ανάγκη να γίνει γνωστή μέσα από τα καϊμάκια της Ευταλίας. Ήταν ήδη. Για αυτό και τότε που ψάχναμε ποιο εργοστάσιο θα αναλάβει τις συνταγές της Ευταλίας, μου είχε πει «θέλω να είναι οι καλύτερες κρέμες και οι φθηνότερες για να μπορούν να τις αγοράσουν όλοι». Και το πέτυχε!
Διαβάζοντας το βιβλίο «Οι Μάγισσες της Σμύρνης», θα ανακαλύψουμε τα μυστικά του «Μποτέ της Ευταλίας»; Βέβαια! Η ίδια η Μάρα στο βιβλίο «Οι Μάγισσες της Σμύρνης» αναφέρει: «Ποτέ μη βάλεις στη μούρη σου κάτι, που δεν μπορείς να το φας» έλεγε πάντα η Ευταλία με το μάγουλο τσίτα. Το εμπόριο άνθιζε, γιατί τα καϊμάκια της ήταν ζηλευτά, μπιρ-παρά, και τρεις φορές καλύτερα από του Μισιρλή.
«Με το χατζέρ έκοβε τα νεράτζια. Έβγαζε το λάδι τους από τη φλούδα πιέζοντάς τη. Οι λίγες πολύτιμες αυτές σταγόνες απλώνονταν πάνω στο τσάγαλο, που το έλιωνε με το κοπάνι. Το ανακάτευε με στραγγιχτό γιαούρτι από γάλα κατσικίσιο. Γινόταν ένα καϊμάκ ζηλευτό. Τα Μπάνια της Ντιάνας ήταν η δυνατή αγορά, όπου γινόταν το αλισβερίσι. Όλες οι κουτσούκες βολτάρανε στα νερά της πηγής και
λούζονταν για την ομορφιά τους. Από την Αγία Φωτεινή, τα Μορτάκια, τα Καρτιέ, όλες έρχονταν στα μαγικά νερά. Με το γάργαρο νερό της πηγής, φτιάχναμε με την Ευταλία το τριανταφυλλόνερο που δρόσιζε το δέρμα τους. Τι βάλσαμο ήταν εκείνο! Κοπανάγαμε το πέταλο του τριαντάφυλλου σε σκόνη μόλις είχε αποξηραθεί.
Καπανάγαμε τις παπαρούνες που μαζεύαμε από τους αγρούς. Το ανακατεύαμε με το μοσχάλευρο. Και ρόδιζαν τα μάγουλα όλης της Σμύρνης με τη πούδρα “Λα Μπελ Φαμ”, όπως την είχε ονομάσει η Λευκοθέα. Και να τα βάζα με τα αγγουρόνερα και να τα βάζα με τα βατόμουρα που λιάζονται στους ήλιους. Και δωσ’του τρέχαμε στους αγρούς για να μαζέψουμε το πρώτο χαμομήλι Μάη μήνα, που έφτιαχνε το καϊμάκι των ματιών. Και δωσ’του τρέχαμε στα μαντριά να πάρουμε την ανιολίνη από τα αρνιά και το πρώτο γάλα από τα κατσίκια…»
Η θέση ευθύνης που έχεις αναλάβει σήμερα είναι άλλος ένας “ρόλος” στη ζωή σου; (Γέλια) Όχι δεν είναι «ρόλος». Είχα και έχω τη τύχη, να είμαι λίγο… θα έλεγα «καλοκακομαθημένος» όσο αφορά τα επαγγελματικά μου. Και το θέατρο που σπούδασα και εργάστηκα 30 χρόνια, αλλά και στο «Μποτέ της Ευταλίας» τα έκανα γιατί μου αρέσουν και τα αγαπώ. Πάντα μου άρεσε να περιποιούμαι τον εαυτό μου και χαιρόμουν να βλέπω ανθρώπους περιποιημένους. Θυμάμαι μικρός σε ένα ταξίδι στην Ιταλία, μου είχε κάνει τρομερά θετική εντύπωση που είδα άντρες από 5 χρονών έως 105 που λέει ο λόγος, να είναι αυτό που λένε «στη τρίχα» και περιποιημένοι. Πόσο είχα χαρεί. Το ρητό «Διάλεξε μια δουλειά που σ’ αρέσει και δε θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου», μου ταιριάζει 100%. Όταν κάνεις αυτό που αγαπάς, δεν λογαριάζεις κούραση, σωματική ή ψυχολογική. Κοπιάζεις για το αποτέλεσμα και εισπράττεις ικανοποίηση όταν έχει ανταπόκριση.
Το κατάστημα «Το Μποτέ της Ευταλίας» θα το βρείτε στα Ιλίσια, στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου 12 (πίσω από τη στάση μετρό «Μέγαρο Μουσικής», τηλ: 2107703939.
Περισσότερες πληροφορίες ή και παραγγελίες στο site του μποτέ:
https://www.marameimaridi.gr/boot-of-etalia/