Γράφει ο Αχιλλέας Σενγιέργκη. Απόφοιτος του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών στο ΠΑΜΑΚ και Σπουδαστής ΙΕΚ, Διοίκησης Τουρισμού
Ένα μεγάλο μέρος του κοινού άρχισε να αποφεύγει την τηλεόραση, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μέχρι και σήμερα. Αυτό συμβαίνει διότι, προτιμά να ενημερώνεται μέσω των κοινωνικών δικτύων, παρά από τις ειδήσεις, συν ότι, περιηγείται καθημερινά στο ίντερνετ. Είναι προφανές πως, η δομή και το περιεχόμενο έχει μεταβληθεί προς το χειρότερο, με βάση την ποιότητα των εκπομπών.
Μιλώντας αρχικά για τη δεκαετία των ’00, τα δημοφιλέστερα κανάλια της χώρας κατάφεραν να βγάλουν πολλές σειρές και διάφορες εκπομπές, με αποτέλεσμα τα ποσοστά της τηλεθέασης να φτάσουν στο έπακρο. Η οικονομία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή των περιεχομένων, προβάλλοντας ένα καθιερωμένο πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες. Ένα από τα σημαντικότερα κανάλια που υφίστατο εκείνη την περίοδο ήταν το Alter, το οποίο έδινε έμφαση στη ψυχαγωγία. Από τα κινούμενα σχέδια, έως τις κωμικές σειρές και εκπομπές στη prime time ζώνη, όπως «Οι Πύλες του Ανεξήγητου», του αείμνηστου παρουσιαστή, Κώστα Χαρδαβέλλα. Ο τηλεοπτικός σταθμός αυτός, ύστερα από χρεοκοπία έκλεισε στις αρχές του 2012, χωρίς να έχει βρεθεί νέος ιδιοκτήτης για την αγορά του. Παρόμοια κατάληξη βίωσε προσωρινά και το Mega Channel το 2018, όπου μετά από 1,5 χρόνο αγοράστηκε από την Alter Ego Media, του ιδρυτή Βαγγέλη Μαρινάκη.
Κατά καιρούς, η μοντέρνα τηλεόραση προσπάθησε να παρουσιάσει νέες σειρές, κυρίως κωμικές, χωρίς ανταπόκριση, επειδή το χιούμορ θεωρούταν «φτωχό» για τα δεδομένα του κόσμου, σε σχέση με τις παλιές, όπου εξακολουθούν να έχουν τεράστια απήχηση. Παραδείγματος χάριν, το «Κωνσταντίνου και Ελένης» συνεχίζει να παίζει στον ΑΝΤ1, λόγω υψηλής τηλεθέασης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να μπει στα Ρεκόρ Γκίνες ως «η non stop επαναληπτικό σίριαλ», τον Απρίλιο του ’23, σχεδόν ανελλιπώς με ελάχιστες διακοπές προβολής. Μερικές παλιές σειρές έχουν μεταφερθεί στο Μακεδονία TV, εξαγορασμένο κανάλι από τον ΑΝΤ1, από το 2000. Αντίστοιχο παράδειγμα κάνει και το Mega, όπου τα τελευταία χρόνια βάζει στο πρόγραμμά, τις επιτυχημένες σειρές του. Κάποιες από αυτές αποτελούνται από: «Στο Παρά 5», «Σαββατογεννημένες», «Ευτυχισμένοι Μαζί», «L.A.P.D.», «Η Οικογένεια Βλάπτει» και «50-50».
Σήμερα, τα μεγάλα κανάλια παρουσιάζουν αρκετές δραματικές σειρές, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι, υπερτερούν σε σχέση με τις κωμικές σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το γεγονός αυτό προκύπτει ότι, η πολιτική ορθότητα προωθεί τη λογοκρισία, με έμμεσο τρόπο, διότι η κωμωδία ενδεχομένως να προσβάλλει κάποια κοινωνική ομάδα, χωρίς να είναι καθ’ αυτός ο σκοπός της ειδικά μάλιστα, όπως συμβαίνει κυρίως στη σάτιρα.
Τα ριάλιτι, ανέκαθεν είχαν σκοπό να δημιουργήσουν ίντριγκες, με στόχο την αύξηση τηλεθέασης, αν και η επιτυχία των επίκαιρων εκπομπών, διήρκησε για λίγο, κόβοντας πρόωρα. Στην ουσία, οι συμμετέχοντες είναι ‘’ηθοποιοί’’, οι οποίοι γνωρίζουν άριστα πως, είναι μία μέθοδος για να αποκτήσουν αναγνωρισιμότητα, από την τηλεόραση μέχρι και τα social media, έτσι ώστε να γίνουν παρουσιαστές πρωινών εκπομπών, κατά πλειοψηφία. Μια κατηγορία αυτού του είδους της εκπομπής, που έχει κάνει πάταγο, είναι αυτή που βοηθάει τους ανθρώπους να βρουν την ‘’αληθινή αγάπη’’. Η παραγωγή επιλέγει εμφανίσιμα άτομα, ανοιχτού κύκλου με αυξημένο αλγόριθμο στις γνωστές διαδικτυακές πλατφόρμες.
Το μειονέκτημα είναι ότι, ο εκφοβισμός περνάει λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία, παραβιάζοντας την ισότητα και την προσωπικότητα ενός ή πολλών ατόμων, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα τον σεξισμό και τα στερεότυπα. Χαρακτηριστικό ριάλιτι αγάπης ήταν το «The Bachelor», ένας ανταγωνισμός μεταξύ κάμποσων γυναικών, προκειμένου να διεκδικήσουν τον πρωταγωνιστή και να πάρουν το χρηματικό έπαθλο. Στην πραγματικότητα, οι συμμετέχουσες προσποιήθηκαν πως δεν γνώριζαν κάποια βασικά πράγματα, υποβαθμίζοντας έτσι το γυναικείο φύλο και δείχνοντας παράλληλα έναν ναρκισσιστικό χαρακτήρα. Το «Survivor», μπορεί να ξεκίνησε ως ριάλιτι επιβίωσης και αγωνισμάτων, αλλά στις τελευταίες σεζόν κατέληξε να γίνει ακόμη «δεύτερο Power of Love», προκαλώντας πλήξη στους θεατές, ασχέτως που δημιουργήθηκε αργότερα το All Star.
Εν κατακλείδι, η κοινωνία έχει συνειδητοποιήσει πως, η δομή της σύγχρονης ελληνικής τηλεόρασης δεν θα είναι ποτέ ίδια μ’ αυτή του ’90-’00. Το θετικό είναι ότι, οι επαναλαμβανόμενες κορυφαίες σειρές, διατηρούνται χάρη στην προτίμηση του τηλεοπτικού κοινού. Επιπρόσθετα, αποφεύγει τις πρωινές εκπομπές, αδιαφορώντας για τις προσωπικές ζωές των «επώνυμων».