Γιαλαντζής Εμμανουήλ: “Έμπνευση για εμένα αυτή την στιγμή αποτελεί η Μυθολογία, η αρχαία Ελλάδα, η φύση”

“Θέλω να δημιουργήσω μια σχολή ψηφιδωτού για μικρούς και μεγάλους, γιατί η Ελλάδα μας έχει πολλά κρυμμένα ταλέντα.”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τα ψηφιδωτά; Από μικρός είχα την τάση να ζωγραφίζω και γενικότερα να καταπιάνομαι με δημιουργικές ασχολίες. Το 1999 έτυχε να δω από κοντά και να αγγίξω ένα ψηφιδωτό. Αμέσως ένιωσα πως κάτι δυνατό με δένει με αυτή την τέχνη. Το ενδιαφέρον μου για το πώς φτιάχτηκε ήταν πολύ μεγάλο… Καλοκαίρι στη Ζάκυνθο σε ένα ξενοδοχείο είδα ζωγραφισμένο ένα βαρκάκι. Θέλησα να το φτιάξω από πέτρα. Το πρώτο μου ψηφιδωτό ήταν στα σχέδιά μου πλέον. Μάζεψα μάρμαρα και γρανίτες, τα έκοψα σε μικρές ψηφίδες και σιγά σιγά το έργο άρχισε να παίρνει μορφή. Μαγεύτηκα… έτσι άρχισα να ψηφοθετώ.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσετε τα εργα σας; Ως αυτοδίδακτος τα έργα μου προέρχονται από ό,τι παρατηρώ γύρω μου, εικόνες από βιβλία που διαβάζω. Με συγκινεί η αρχαία Ελλάδα, τα αγάλματα, η μυθολογία, τα διάφορα τοπία και το ζωικό βασίλειο. Επομένως δεν έχω εντάξει κάπου τα έργα μου εως σήμερα.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Έμπνευση για εμένα αυτή την στιγμή αποτελεί η Μυθολογία, η αρχαία Ελλάδα, η φύση.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει τα έργα σας; Προς το παρόν δεν έχω επηρεαστεί από κάποιον καλλιτέχνη.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Έχω πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις. Η πρόκληση για μένα είναι να κάνω  μια πρώτη ατομική έκθεση σε μεγάλο χώρο με έναν ικανοποιητικό αριθμό έργων.

Πόσο αποδεκτή είναι η τέχνη στην Ελλάδα σήμερα  και τί ρόλο  καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Η τέχνη και η κάθε είδους τέχνη υπάρχει. Γι’ αυτό κατά καιρούς έχουμε ταλέντα στο είδος τους. Διακρινόμαστε στο εξωτερικό ανέκαθεν για τις τέχνες και τα γράμματα αλλά χρειάζονται περισσότερες ευκαιρίες και υποστήριξη. Ο δημόσιος  χώρος χρειάζεται την τέχνη για να μπορούν οι άνθρωποι κάτω από οποιεσδήποτε  συνθήκες να εκφραστούν.

Ποια είναι τα μελοντικά σας σχέδια; Εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα με επίκεντρο τα νησιά μας. Να γνωρίσει ο κόσμος αυτή την υπέροχη τέχνη του ψηφιδωτού. Ακόμη να δημιουργήσω μια σχολή ψηφιδωτού για μικρούς και μεγάλους, γιατί η Ελλάδα μας έχει πολλά κρυμμένα ταλέντα.

https://www.facebook.com/emm.emm.35110