Γεώργιος Παναγόπουλος: ο πρωτοποριακός δυναμικός Δήμαρχος Σαλαμίνας

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Καρατζάς

Αισιόδοξος και Ανανεωμένος άνεμος πνέει στο Ιστορικό νησί της Σαλαμίνας μετά τις δημοτικές εκλογές του 2019 στις οποίες οι κάτοικοι του νησιού επέλεξαν για Δήμαρχό τους τον ανεξάρτητο Γεώργιο Παναγόπουλο, του οποίου η φήμη έχει ξεπεράσει τα τείχη του Ιστορικού αυτού νησιού!

“Ονειρεύομαι μια Σαλαμίνα σύγχρονη, με υποδομές, με ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της, μια Σαλαμίνα εξωστρεφή με το βλέμμα στον τουρισμό, μια Σαλαμίνα που θα προβάλει την ιστορική και πολιτιστική της κληρονομιά καθώς και την ανεκτίμητη φυσική της ομορφιά”

ΑΣ ΤΟΝ ΓΝΩΡΊΣΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ΄ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ: Ο Γιώργος Παναγόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σαλαμίνα. Εκεί έκανε και τις πρώτες του σπουδές Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο. Μετά συνέχισε στο τμήμα Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και κατόπιν συνέχισε τις σπουδές του στο Cardiff University στο Ηνωμένο Βασίλειο και απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Εμπορικό Δίκαιο (LLM). Από το 2003 είναι μάχιμος δικηγόρος. Στις αρχές του 2018 ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 στη Σαλαμίνα, με τον συνδυασμό του “ΤΟ Ν.Η.Σ.Ι. ΜΑΣ” (Νέες Ημέρες Σύγχρονες Ιδέες). Στις Δημοτικές εκλογές της 2ας Ιουνίου 2019 εκλέχθηκε Δήμαρχος Σαλαμίνας με ποσοστό 67,46%.

Κε. Δήμαρχε μιλήστε μας αναλυτικά για τα παιδικά σάς χρόνια; Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Σαλαμίνα και ζω εδώ με εξαίρεση τα πέντε χρόνια που σπούδασα νομικά στην Κομοτηνή και στη Μεγάλη Βρετανία. Είχα την ευτυχία να έχω ήρεμα και ευτυχισμένα παιδικά χρόνια με την οικογένεια μου και να έχω καλούς φίλους με τους οποίους διατηρώ την φιλία μου μέχρι τώρα. Αρκετό διάβασμα στο σχολείο αλλά και πάντα χρόνος για βόλτες με τις παρέες και για αθλητισμό (έπαιζα χρόνια βόλεϊ στις ομάδες του νησιού). Νιώθω τυχερός για τα παιδικά χρόνια που έζησα, για την οικογένεια μου, τους φίλους που έκανα και για τον τόπο που μεγάλωσα.

“Νιώθω τυχερός για τα παιδικά χρόνια που έζησα, για την οικογένεια μου, τους φίλους που έκανα και για τον τόπο που μεγάλωσα”

Πως και ασχοληθήκατε με την πολιτική και τα κοινά του Ιστορικού Νησιού της Σαλαμίνος; Η Σαλαμίνα είναι ο τόπος που γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω. Είναι ο τόπος που μεγαλώνουν τα παιδιά μου. Ένιωσα, λοιπόν, την υποχρέωση να προσπαθήσω με όσες δυνάμεις διαθέτω να προσφέρω στον τόπο μου. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να μένει αμέτοχος, όταν βλέπει ότι ο τόπος του δεν βαδίζει στη σωστή κατεύθυνση, ότι μένει πίσω. Μαζί με μια ομάδα ανθρώπων που μας ένωσε η αγάπη μας για το νησί μας και το όραμα μας για αυτό, πήραμε την απόφαση να ασχοληθούμε με τα κοινά της Σαλαμίνας. Οι συμπολίτες μας αγκάλιασαν αυτή τη προσπάθεια, κερδίσαμε τις εκλογές και πλέον δουλεύουμε για να μπορέσουμε να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μας.

“Η Σαλαμίνα είναι ο τόπος που γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω. Είναι ο τόπος που μεγαλώνουν τα παιδιά μου

Θα μας πείτε για το όραμα που έχετε για το νησί σας και πως το ονειρεύεστε; Ονειρεύομαι μια Σαλαμίνα σύγχρονη, με υποδομές, με ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της, μια Σαλαμίνα εξωστρεφή με το βλέμμα στον τουρισμό, μια Σαλαμίνα που θα προβάλει την ιστορική και πολιτιστική της κληρονομιά καθώς και την ανεκτίμητη φυσική της ομορφιά. Μια σύγχρονη πόλη που θέλεις να ζεις και που θέλεις να επισκεφθείς. Αυτό είναι το όραμα μας και πάνω σε αυτό δουλεύουμε σκληρά με τους συνεργάτες μου.

Θα θέλατε μετά την θητεία σας ως Δήμαρχος, που εύχομαι να είναι μακράς διάρκειας, να ασχοληθείτε στο μέλλον πιο ενεργά στην κεντρική πολιτική σκηνή; Δεν με απασχολεί αυτό το ενδεχόμενο. Είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στα καθήκοντά μου ως Δήμαρχος, θέλω να πετύχω στο έργο μου αυτό, σκοπεύω, ασφαλώς, να είμαι εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος στις δημοτικές εκλογές του 2023 και να δούμε μαζί με τους συνεργάτες μου το έργο μας, οι αγώνες μας να αποδίδουν καρπούς. Εξελέγην με την δέσμευση να αλλάξω το νησί μου και δεν πρόκειται να με απασχολήσει τίποτα άλλο μέχρι να καταφέρω να υλοποιήσω την δέσμευση μου αυτή.

Τι είναι αυτό που σας ικανοποιεί στη δουλειά του Δημάρχου, διότι όπως ξέρω εσείς ξεκινήσατε την εργασιακή σας καριέρα με το Λειτούργημα του Δικηγόρου; Το επάγγελμά μου το αγαπώ πολύ και σίγουρα κάποια στιγμή θα επιστρέψω σε αυτό. Είναι αυτό που ήθελα να γίνω από παιδί. Μου λείπει η δικηγορία, τα δικαστήρια, η επιστήμη μου. Όμως είμαι πλήρως αφοσιωμένος στα καθήκοντά μου ως Δήμαρχος. Μπορεί να αντιμετωπίζεις καθημερινά δυσκολίες, προβλήματα και ατέλειωτο άγχος ως Δήμαρχος, όμως τίποτα δεν συγκρίνεται με το αίσθημα της χαράς της δημιουργίας που σου δίνει η θέση αυτή. Το να βλέπεις από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο ότι κάτι φτιάχνεις, κάτι δημιουργείς για τον τόπο που αγαπάς. Είναι ανεκτίμητο αυτό και σου δίνει δύναμη να συνεχίζεις και κίνητρο για να πετύχεις.

Τον λίγο εναπομείναντα χρόνο από τα νέα καθήκοντα σας πως τον περνάτε; Έχετε κάποια Χόμπι και γενικά τι σας αρέσει να κάνετε; Πείτε μας με λίγα λόγια για τον Γιώργο έξω από τα καθήκοντά του ως Δήμαρχος Σαλαμίνας; Η αλήθεια είναι ότι σαν δήμαρχος ο χρόνος που έχεις ελεύθερος είναι πολύ περιορισμένος. Προσπαθώ να τον αφιερώνω στην οικογένειά μου. Να παίζω με τα παιδιά μου, να μιλάμε όσο πιο πολύ γίνεται, να βλέπω τους φίλους μου, να ξεκλέβουμε χρόνο για ένα ποτό, να παρακολουθώ τον Ολυμπιακό που είναι η μεγάλη μου αγάπη και όσο προλαβαίνω να διαβάζω. Πάντα αγαπούσα το διάβασμα, την λογοτεχνία και η αλήθεια είναι ότι αυτό λόγω έλλειψης χρόνου πια μου λείπει πολύ.

Τώρα που πλησιάζει στις 8 Μαρτίου η γιορτή της Γυναίκας και με αφορμή τα πολλά περιστατικά Βίας που καθημερινά ακούμε κατά των γυναικών, θα ήθελα να τοποθετηθείτε σε αυτό το θέμα. Είναι ασύλληπτο στην εποχή μας να συμβαίνουν τέτοια και τόσο συχνά μάλιστα περιστατικά. Δεν υπάρχει δικαιολογία, δεν υπάρχουν ελαφρυντικά, δεν υπάρχει συγχώρεση για όποιον πληγώνει μια γυναίκα, μια μάνα, μια σύντροφο, μια κόρη. Σημαίνει ότι κάτι δεν έχουμε κάνει σωστά σαν κοινωνία. Άρα πρέπει κάπως να δράσουμε. Εμείς σαν Δήμος με την στήριξη της Περιφέρειας Αττικής και του Περιφερειάρχη κ. Πατούλη ιδρύσαμε το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναίκας, όπου προσφέρουμε νομική και ψυχολογική υποστήριξη σε γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση. Σε ένα χρόνο λειτουργίας το Κέντρο μας έχει φτάσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε πάνω από 200 γυναίκες όχι μόνο από την Σαλαμίνα αλλά και απ’ όλη την Αττική.

Επίσης θα ήθελα να μας μιλήσετε για τις πρωτοβουλίες του δήμου Σαλαμίνας για τα αδέσποτα ζωάκια συντροφιάς; Η συμπεριφορά μας προς τα ζώα είναι δείγμα πολιτισμού. Σε ένα νησί όπως η Σαλαμίνα όπου τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς φτάνουν δυστυχώς τις 3.000 κάνουμε μεγάλο αγώνα για να προσφέρουμε στις αθώες αυτές ψυχές τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Έχουμε τοποθετήσει σε όλο το νησί ταΐστρες και ποτίστρες και τις γεμίζουμε συνεχώς με τροφή και καθαρό νερό, ώστε να μην υπάρχει πεινασμένο ή διψασμένο ζώο στο νησί. Προσφέρουμε τροφή στους φιλόζωους του νησιού, που φροντίζουν αδέσποτα ζώα, τρέχουμε συνεχώς προγράμματα εμβολιασμού και στειρώσεων, έχουμε συνάψει συμβάσεις με κτηνιάτρους της Σαλαμίνας για τα άρρωστα και τραυματισμένα ζώα. Πρόσφατα αποκτήσαμε ασθενοφόρο για τα ζώα που χρειάζονται περίθαλψη, ώστε να τα μεταφέρουμε στα κτηνιατρεία και στο ΔΙΚΕΠΑΖ με το οποίο συνεργαζόμαστε. Στον εξοπλισμό του ασθενοφόρου ήταν σημαντικότατη η συμβολή του Γεν. Γραμματέα του Πρωθυπουργού κου. Γ. Δημητριάδη, που συνέδραμε σε αυτή μας τη δράση αποφασιστικά. Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για την προστασία των ζώων, διοργανώνουμε δράσεις ενημέρωσης, πηγαίνουμε στα σχολεία να μιλήσουμε με τα παιδιά. Φτιάξαμε ως και διαβάσεις για τα ζώα στα σχολεία για να κατανοήσουν τα παιδιά ότι και τα ζώα έχουν δικαιώματα και ότι οφείλουμε όλοι να τα προσέχουμε και να τα σεβόμαστε.

“Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για την προστασία των ζώων, διοργανώνουμε δράσεις ενημέρωσης. Πηγαίνουμε στα σχολεία να μιλήσουμε με τα παιδιά”

Θα ήθελα να αναφερθείτε στο τι θα λέγατε-συμβουλεύατε στη νεολαία του πανέμορφου Νησιού σας, και πόσο κοντά σε αυτήν προσπαθείτε να βρίσκεστε; Είχαμε δεσμευτεί ότι θα δώσουμε στους νέους του νησιού βήμα και φωνή. Πράγματι, από τον πρώτο χρόνο της θητείας μας ιδρύσαμε το Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Σαλαμίνα, στο οποίο συμμετέχουν νέοι που εκλέγονται μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες που ψηφίζουν οι νέοι. Μέσα από αυτό το όργανο, τα παιδιά στη Σαλαμίνα καταθέτουν προτάσεις, παίρνουν πρωτοβουλίες, συμμετέχουν στα κοινά του τόπου τους. Επίσης, σε τακτά χρονικά διαστήματα συναντούμαι με τα 15μελή συμβούλια των σχολείων, μιλάω με τα παιδιά, ακούω τα αιτήματά τους και συνεργαζόμαστε. Μέσα δε από το next generation festival που οργανώνουμε ως Δήμος δίνουμε το βήμα στα νέα παιδιά της Σαλαμίνας να εκφραστούν καλλιτεχνικά, αφού συμμετέχουν με τη μουσική και τα τραγούδια τους. Ένας θεσμός που κάθε χρόνο μεγαλώνει, διαρκεί 3 ημέρες, συμμετέχουν δεκάδες παιδιά και η μία ημέρα είναι αφιερωμένη στα παιδιά του συλλόγου Γονέων ΑμεΑ Σαλαμίνας. Την ημέρα αυτή τα παιδιά του συλλόγου δίνουν τη δική τους καλλιτεχνική παράσταση αλλά και δίνουν ένα μάθημα ζωής σε όλους μας. Δεν θεωρώ ότι μπορώ να συμβουλεύσω τη νεολαία του τόπου μου αλλά να προτρέψω τα νέα παιδιά “κυνηγήστε τα όνειρά σας”! Πιστέψτε στα όνειρα σας, κυνηγήστε τα, παλέψτε για αυτά, συγκρουστείτε αν χρειαστεί, και μην αφήνετε κανέναν να σας τα στερήσει.

Κλείνοντας αυτή την πολύ ωραία εποικοδομητική μας συζήτηση γνωρίζοντάς σας τι θα θέλατε να προσθέσετε ως επίλογο; Θα ήθελα απευθυνόμενος στους συμπολίτες μου να τους ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά για την εμπιστοσύνη που δείχνουν σε μένα και τους συνεργάτες μου. Αυτή η εμπιστοσύνη είναι που μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Αυτήν την εμπιστοσύνη δεν θα την προδώσουμε ποτέ. Να είναι βέβαιοι ότι για το νησί μας τα καλύτερα είναι μπροστά.