Βικτώρια Γεράκη: “θέλω να δημιουργώ όσο περισσότερο μπορώ”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Πάντα με ενθουσίαζε και πάντα θαύμαζα τη ζωγραφική και τους καλλιτέχνες. Από μικρή είχα τη διάθεση να ζωγραφίσω αλλά ουσιαστικά μεγαλώνοντας έπιασα πινέλο και από τότε κατάλαβα ότι μπήκα στον ωραιότερο κόσμο, στον κόσμο της τέχνης.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Νομίζω ότι είναι χάρισμα που εκδηλώνεται σε κάποιους ανθρώπους σε διαφορετική χρονική στιγμή. Σε άλλους από νωρίς και σε άλλους αργότερα. Η συνέχεια εξαρτάται από το πόσο κάποιος θα το αγαπήσει, θα το υπηρετήσει και θα προσπαθήσει να εξελιχθεί. Θέλει δουλειά και έχει κούραση. Αν δεν το αγαπήσεις δεν υπάρχει περίπτωση να εξελιχθείς. Έχουμε δει απόφοιτους Καλών Τεχνών να χάνονται και αυτοδίδακτους να διαπρέπουν.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Θα με δυσκόλευε να πω μία. Αν μου επιτρέπετε να πω περισσότερες από μία είναι:
Γαλήνη, ηρεμία, ευγένεια, παιδεία, κουλτούρα, στυλ, δημιουργία, ψυχή, ταλέντο, ευαισθησία, δεξιότητα, συναίσθημα, έκφραση, ιδέα, όραμα, αισθητική, πάθος και άλλα πολλά!

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Aν δεν νιώθω έμπνευση ούτε καν πάω στον χώρο μου για να προσπαθήσω πλέον. Οι προσπάθειές μου να δημιουργήσω χωρίς έμπνευση στο παρελθόν έπεσαν στο κενό.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Καταρχήν νιώθω υπέροχα που βρίσκομαι σε αυτόν τον χώρο.
Ευγνωμονώ τον Θεό που με κέρδισε η τέχνη και με έχασε η πολιτική, μιλώ για την προηγούμενη ιδιότητά μου ως Δημοτική Σύμβουλος.

Ως καλλιτέχνης με ενδιαφέρει η εξέλιξή μου, με ενδιαφέρει αυτό που θα παρουσιάσω να το εγκρίνω και να μπορώ να το στηρίξω. Φυσικά το σημαντικό είναι να το εγκρίνει και το κοινό, αυτή είναι ουσιαστικά και η επιτυχία ενός καλλιτέχνη. Η αποδοχή και η αναγνώριση. Αλλά θεωρώ πως η ζωγραφική και γενικώς η τέχνη είναι υποκειμενική υπόθεση. Δεν αρέσει πάντα σε όλους. Ο καθένας έχει τα δικά του κριτήρια και γούστα για να εγκρίνει κάτι που βλέπει. Αυτό πρέπει και να το δεχθούμε και να το αποδεχτούμε. Έτσι θα είμαστε πιο ισορροπημένοι ως καλλιτέχνες.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Να δημιουργώ όσο περισσότερο μπορώ, δύσκολο βέβαια για τους χρόνους της καθημερινότητάς μου, αλλά προσπαθώ. Να πάρω μέρος σε κάποιες ομαδικές εκθέσεις και να ετοιμαστώ για την δεύτερη ατομική μου.
Δυστυχώς που δεν μου επιτρέπει ο χρόνος μου να συμμετάσχω στην υπέροχη ιδέα της έκθεσης της Επίμονης Τέχνης με επιμελήτρια την Χρύσα Μπαρζόκα που θα πραγματοποιηθεί στις Σπέτσες. Εύχομαι στην επόμενη αντίστοιχη να δηλώσω παρούσα. Φαντάζομαι πως η εμπειρία θα ναι μοναδική. Συγχαρητήρια για την προσπάθεια και εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους.

Ας γνωρίσουμε τη ζωγράφο.

Η Βικτώρια Γεράκη γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε Λογιστικά και Μηχανογράφηση ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με την μόδα και τη διακόσμηση.
Ασχολήθηκε με την πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ξεκίνησε να ζωγραφίζει αρχικά αυτοδίδακτα και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις σπουδές της σε εργαστήρι καλών τεχνών και σε τμήματα ζωγραφικής.
Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, πραγματοποίησε την πρώτη της ατομική έκθεση και πλέον ετοιμάζεται για την δεύτερη.
Τα έργα της είναι φιλοτεχνημένα με ακρυλικά στα οποία διακρίνουμε μοντέρνα και αφαιρετικά στοιχεία με έντονα χρώματα.
Πολλά από τα έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Είναι μέλος του Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης & Βορείου Ελλάδος και της ομάδας εικαστικών «Επίμονη Τέχνη».
Η ζωγραφική πλέον είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της!!!