Βασούλα Χριστοδούλου: “Νοιώθω την έμπνευση κάθε στιγμή, πριν δημιουργήσω και κατά τη διάρκεια της δημιουργίας”

“Θέλω να στείλω ένα μήνυμα αισιοδοξίας, υπομονής και αγάπης. Η ανθρωπότητα διανύει μια δύσκολη εποχή… Αυτή τη στιγμή έχουμε όλοι ένα κοινό εχθρό. Ο καλύτερος τρόπος για να τον καταπολεμήσουμε είναι η αγάπη και η ένωση.”

Από πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με την τέχνη; Από μικρό παιδί άρχισα να δημιουργώ δικές μου θεατρικές σκηνές και να τις παρουσιάζω στις φίλες μου και τα εξαδέλφια μου. Αργότερα στο Δημοτικό σχολείο οι δάσκαλοί μου ξεχώρισαν το ταλέντο, το πάθος και τον ενθουσιασμό μου για την υποκριτική, αλλά οι παραστάσεις μου παρέμειναν στον σχολικό κύκλο. Σε αργότερο στάδιο της ζωής μου έκανα μια μεγάλη στροφή με προορισμό τα όνειρα μου. Φτιάχνοντας μια καινούργια συνταγή με συστατικά το πάθος, τόλμη και όρεξη ξεκίνησα ένα ταξίδι γεμάτο από στόχους. Τότε έκανα και την εγραφή μου στην σχολή Brian Timoney Acting School όπου διδάσκεται η μέθοδος Στανισλάφσκι. Τότε άρχισα να ασχολούμαι επαγγελματικά με την υποκριτική.

Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε; Παρόλο του ότι θαυμάζω αρκετούς ηθοποιούς, η ηθοποιός που θα έλεγα ότι θαυμάζω ως ηθοποιό αλλά και ως άνθρωπο είναι η διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιός της σύγχρονης εποχής Μέριλ Στριπ που οντως της έχει δοθεί ο τίτλος «Βασίλισσα του Χόλιγουντ». Η Μέριλ υποδύεται τον κάθε ρόλο αξιοθαύμαστα, πραγματικά μεταμορφώνεται στο πρόσωπο που υποδύεται. Η αλήθεια για να θαυμάσω πλήρως ένα ηθοποιό /καλιτέχνη, πρέπει να θαυμάσω και την προσωπικότητα του, πρέπει να δω την ομορφιά της ψυχής του. Η Μέριλ είναι κλασική προσγειωμένη, προσιτή με ζεστό και αληθινό χαμόγελο. Είναι ένας άνθρωπος που δούλεψε επίμονα και ακούραστα και κατάφερε να φθάσει ψηλά κρατώντας την αξιοπρέπειά της.

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς; Καριέρα και επιτυχία είναι όταν κάνεις κάτι και ο απέναντί σου βλέπει στα μάτια σου μία βαθιά σπίθα που σε κάνει να λάμπεις. Οταν τα μάτια σου λάμπουν με ένα μαγευτικό τρόπο όταν κάνεις κάτι ή μιλάς για κάτι που έχεις ένα τεράστιο πάθος για αυτό που κάνεις και οχι μόνο αγαπάς αυτό που κάνεις αλλά βρίσκεις και την έννοια για αυτό που κάνεις.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Θα έλεγα ότι είναι ένας συνδυασμός. Μπορεί να γεννηθεί με το ταλέντο ή την ικανότητα σε ενα συγκεκριμένο καλιτεχνικό τομέα όμως, αν δεν πάρει τις απαιτούμενες γνώσεις και καθοδήγηση τότε δεν θα μπορέσει να προοδεύσει. Στην υποκριτική οταν έχεις το ταλέντο αλλά δεν μελετήσεις το σενάριο ακόμη και τον συγγραφέα δεν θα μπορέσεις να ενσαρκώσεις τους ρόλους που υποδύεσαι, όσο διαβάζεις ένα σενάριο τόσο περισσότερο καταλαβαίνεις τον ρόλο. Η λεπτομέρεια μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Η επιστήμη έχει επίσης αποδείξει ότι οι ικανότητες μας προέρχονται από μια διαδικασία ανάπτυξης, και συμπεριλαμβάνει και όσα λαμβάνουμε από τα γονίδια μας.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Λέξη; δύσκολο να με εκφράσει μία λέξη ως καλιτέχνη… Θα προσπαθήσω με μερικές λέξεις… Ενα ταξίδι σε μια άλλη ζωή, μια ευκαιρία να ζήσεις καταστάσεις που δεν θα τις ζήσεις στην ιδιωτική σου ζωή ομως βάζεις κομμάτι του αληθινού σου εαυτού για να εκφράσεις τα αισθήματα που απαιτεί ο συγκεκριμένος ρόλος. Θεραπεία!

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; Νοιώθω την έμπνευση κάθε στιγμή, πριν δημιουργήσω και κατα τη διάρκεια της δημιουργίας! Η ζωή είναι μια έμπνευση, τα μάτια και η ακοή μας μπορούν να συλλάβουν πολύ περισσότερα πράγματα απο ότι ζούμε συνειδητά, μένουν στο υποσεινείδητο μας μέχρι την κατάλληλη στιγμή και τότε ξεπλειδώνονται μπροστά μας και τα χρησιμοποιούμε εκεί που αρμόζει. Είναι οπως τις συνειδητές εμπειρίες τις οποίες χρησιμοποιούμε οπως θα χρησιμοποιούσαμε μια πιστωτική κάρτα. Εχουμε την πιστωτική κάρτα στην τσεπη μας και οταν την χρειαζόμαστε τότε την βγάζουμε από την τσέπη μας καί τη χρησιμοποιούμε. Στη σκηνή μπορούν να συμβούν πολλά απρόοπτα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι κάθε στιγμή να τα αντιμετωπίσουμε. Μου έτυχε να με κτυπήσουν άσχημα στην σκηνή κατα λάθος στο σημείο που μου ήρθε ζαλάδα, τότε έπρεπε να αυτοσχεδιάσω άμεσα χωρίς να επηρεάσω το έργο. Ο συνδυασμός έμπνευσης, ψυχραιμίας και πολλών εμπειριών με βοήθησε να ανταπεξέλθω.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Καλλιτέχνης με πολλή όρεξη και πάθος, δίψα για μάθηση και πρόοδο. Η συνεχής αυτοανάπτυξη, τόσο στον επαγγελματικό τομέα αλλά και προσωπικό είναι μία από τις προτεραιότητητες της ζωής μου. Η υπευθυνότητα και το να είσαι ακριβής είναι απο τα χαρακτηριστικά που απαιτείται να έχει ένας καλλιτέχνης και μπορώ να πω ότι τα φέρω μαζί μου απο μικρή ηλικία.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Πολλά μελλοντικά σχέδια αλλά είμαι από τους ανθρώπους που τα συζητώ μόνο όταν υπάρχει κάτι τετελεσμένο.

Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσετε με μια φράση την υποκριτική αλλά και γενικότερα το θέατρο ποια θα διαλέγατε; Ένας μαγικός τρόπος ζωής!

Πιστεύετε πως δίνονται ευκαιρίες στους νέους καλλιτέχνες να αναδείξουν το ταλέντο τους ή μήπως υπάρχει μια μόνιμη τάση ανακύκλωσης προσώπων και χαρακτήρων; Πιστεύω πως δίνονται ευκαιρίες στους νέους καλλιτέχνες. Ανακύκλωση ναι γίνεται κάτι το οποίο είναι κατανοητό και ίσως και πιο ασφαλές οταν γνωρίζουν καλιτέχνες που είδη έχουν συνεργαστεί και έφεραν καλό αποτέλεσμα. Υπάρχουν περιπτώσεις ομως που θέλουν κάτι το καινούργιο ομως η αναζήτηση του καινούργιου πρέπει να συνδιαστεί με τόλμη, αυτοπεποίθηση και όρεξη για καινούργια συνεργασία. Ο δε καινούργιος καλλιτέχνης πρέπει να δουλέψει σκληρά για να δώσει στον εαυτό του την πρώτη ευκαιρία. Η ευκαιρία απαιτεί θυσίες και ετοιμότητα, θα έλεγα καλύτερα ότι απαιτείται μια ψυχολογική ετοιμότητα και απο τις δύο μεριές καθώς και αναγνώριση του εσωτερικού μας αληθινού εαυτού – τι θέλει και πόσο το θέλει!

Στο θέατρο που σας βρίσκουμε; Αυτή την στιγμή πουθενά λόγω τις κατάστασης που επικρατεί. Ομως αισθάνομαι ευγνωμοσύνη γιατί ασχολούμαι επίσης με δημοσιογραφία, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Υπάρχουν κάποιες προτάσεις και σχέδια για το θέατρο αλλά δεν τα βλέπω να πραγματοποιούνται σύντομα.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες του polismagazino; Θέλω να στείλω ένα μήνυμα αισιοδοξίας, υπομονής και αγάπης. Η ανθρωπότητα διανύει μια δύσκολη εποχή. Οταν κάποια πράγματα δεν εξαρτώνται απο εμας πρέπει να προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες και να δίνουμε κουράγιο στον εαυτό μας αλλά και στους συνανθρώπους μας. Αυτή την στιγμή έχουμε ολοι ένα κοινό εχθρό, ο καλύτερος τρόπος για να τον καταπολεμήσουμε είναι η αγάπη και η ένωση.