«Βασιλιάς Βαγγέλης ΙΙ o Λεβεντόκαρδος» Μια κωμωδία ποιότητας στο Θέατρο Παραμυθίας

Κριτική από τον δημοσιογράφο Θάνο Ξάνθο

Η σπαρταριστή και εύθυμη κωμωδία του Ηλία Γραμματικογιάννη «Βασιλιάς Βαγγέλης ΙΙ o Λεβεντόκαρδος» ήρθε να προσφέρει ποιοτικό γέλιο στο φιλοθεάμον κοινό.

Το έργο γράφτηκε στα πλαίσια της Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία (Οκτώβριος 2021 – Μάιος 2022) με εισηγητές τους Θανάση Τριαρίδη και Μάνο Κουνουγάκη και τώρα «ανοίγει» τα φτερά του για να το απολαύσουν και οι θεατές!

Το έργο: Ο Βασιλιάς Βαγγέλης ΙΙ o Λεβεντόκαρδος της πόλης κράτους των Σεπολίων, έχει εμπιστευτεί την παρακολούθηση των σημαντικών υποθέσεών του, στον Σωτήρη που αν και είναι κοινωνικά απροσάρμοστος έχει απίστευτη ικανότητα φωτογραφικής μνήμης και IQ 172. Ο Βασιλιάς Βαγγέλης προχωρεί σε πολεμικές προετοιμασίες εναντίον του Πειραιά και χρησιμοποιεί τον Σωτήρη για να κερδίσει τον πόλεμο. Τον Σωτήρη προσεγγίζει η ξαδέρφη του βασιλιά, Πριγκίπισσα Μαρίκα και προσπαθεί να καταλάβει γιατί ο βασιλιάς έχει εξαρτηθεί πάνω του. Προσπαθεί να τον βοηθήσει να νιώσει λίγο συναίσθημα και αγάπη για τη ζωή. Σκοπός της, να εκμαιεύσει πληροφορίες από τον Σωτήρη για τον πόλεμο. Ο πόλεμος ξεσπά. Το βασίλειο βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο.

Η κωμωδία είναι ένα δύσκολο σπορ και έχει πολλά ρίσκα. Το συγκεκριμένο έργο, μέσα από τον δομημένο και γεμάτο ποιότητα λόγο του, φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα με το κοινό. Ο συγγραφέας Ηλίας Γραμματικογιάννης προσεγγίζει την κωμωδία με σεβασμό και ήθος, με μελέτη και ενδελεχή έλεγχο. Χωρίς υπερβολές και επιτηδευμένες λέξεις ή φράσεις, προξενεί γέλιο, αλλά μέσα από τα νοήματα του έργου, ξεπηδά η σκέψη, ο προβληματισμός, η αφύπνιση συνειδήσεων για την κοινωνία και τους ανθρώπους. Μία καλή κωμωδία άλλωστε, αν δεν έχει και κάποιο υπόβαθρο ή μια ταυτότητα, μπορεί να πέσει στην παγίδα του ευτελισμού και της γελοιότητας. Κάτι που στην συγκεκριμένη παράσταση δεν συνέβη.

Η παράσταση έχει ταυτότητα, μπόλικο χιούμορ και προβληματισμό. Σκηνοθετικά, ο Γιώργος Τριανταφύλλου φέρθηκε έξυπνα και τοποθέτησε τους ήρωες επί σκηνής, με τέτοιον τρόπο ώστε όλοι τους να έχουν χώρο, χρόνο και φωνή. Το έργο έχει ροή ενώ δεν λείπουν και οι διακυμάνσεις ή η ποικιλία στα συναισθήματα που νιώθει το κοινό. Εκεί που μπορεί να γελάσεις, την επόμενη στιγμή, μπορεί να προβληματιστείς με κάτι. Και μετά ξανά γέλιο! Έτσι, το έργο δεν καθίσταται μονότονο.

Όσον αφορά τις ερμηνείες των ηθοποιών, βλέπουμε επί σκηνής νέα παιδιά, με ζέση, αστείρευτο ταλέντο και γεμάτα φιλοδοξίες. Η Αριάδνη Αναστασοπούλου (Πριγκίπισσα Μαρίκα, η Καπατσωτάτη), ο Μιχάλης Κατσούδας (Σωτηράκης, ο Ανακατώστρας), ο Λευτέρης Πασπαράκης (Στέλιος, ο Γενναίος), και ο Βαγγέλης Σαλβάνος (Βασιλιάς Βαγγέλης ΙΙ, ο Λεβεντόκαρδος) δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό επί σκηνής και φαίνεται η χημεία και το δέσιμό τους, στα χαμόγελα και στο χειροκρότημα του κοινού.

Αξίζει να παρακολουθήσετε αυτή την παράσταση, να δείτε ένα πολύ καλό δείγμα νέου ελληνικού θεάτρου και να εκτιμήσετε την κωμωδία σαν είδος. Κωμωδία άλλωστε, δεν σημαίνει μόνο σκέτο γέλιο, αλλά γέλιο, μαζί με προβληματισμό, σκέψη, κρίση.

Φωτογραφίες: Νάγια Σακκά

Πληροφορίες παράστασης:

Κάθε Σάββατο στις 20.30

Θέατρο Παραμυθίας (Παραμυθίας 27 και Πλαταιών, Κεραμεικός)

Εισιτήρια: από 10 ευρώ

Πληροφορίες: 2112144593, 6932322080, 6945450034

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/basilias-baggelis-ii-o-lebentokardos/