«Ο Αστικός Μύθος του Γ.Ψ.» του Αλκίνοου Δωρή

Θέατρο Επί Κολωνώ

από την Ομάδα Loxodox

Από 17 Ιανουαρίου 2020
κάθε Παρασκευή στις 21:30 & Σάββατο στις 19:00

Είναι αλήθεια ο Γ.Ψ. μια πραγματική απειλή ή απλώς σ’ αυτή την πόλη θριαμβεύει το ψέμα;

Video Trailer: https://youtu.be/Wolg04HGCc0

Προπώληση VIVA: https://bit.ly/2Q8zSnU

Το Θέατρο Επί Κολωνώ και η ομάδα Loxodox παρουσιάζουν το έργο του Αλκίνοου Δωρή «Ο Αστικός μύθος του Γ.Ψ.», ένα έργο που γράφτηκε στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής του Εθνικού Θεάτρου αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.
«Ο Αστικός μύθος του Γ.Ψ.» ανοίγει αυλαία την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020 και θα παίζεται κάθε Παρασκευή στις 21:30 και κάθε Σάββατο στις 19:00.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγγραφέας του έργου Αλκίνοος Δωρής υπογράφει και τη σκηνοθεσία της παράστασης, ενώ ο σχεδιασμός της αφίσας φέρει την υπογραφή του σπουδαίου ζωγράφου Μάκη Θεοφυλακτόπουλου.

Στο εσωτερικό τριών ορόφων μιας μαγεμένης πολυκατοικίας παίζεται το «δράμα» του Γ.Ψ. Ένας μύθος γύρω από τη μετακόμιση του προσώπου με τα δυο αρχικά γράμματα, παίρνει διαστάσεις επικίνδυνης φαντασίωσης. Ο Μίκλος, ο αρχιτέκτων του Μύθου, αναλαμβάνει να πείσει τη γυναίκα του, τη γειτόνισσά του και τον επιστήθιο φίλο του για το τερατώδες αυτού του προσώπου, για το αποτρόπαιο της μετακόμισής του. Είναι αλήθεια ο Γ.Ψ. μια πραγματική απειλή ή απλώς σ’ αυτή την πόλη θριαμβεύει το ψέμα;

Το έργο:

Ο ξαφνικός ερχομός ενός άγνωστου άνδρα με τα αρχικά Γ.Ψ., αναστατώνει τους ενοίκους μια τριώροφης πολυκατοικίας. Πολύ σύντομα, ένας αστικός μύθος δημιουργείται γύρω από το απροσδιόριστο πρόσωπό του, στην κατασκευή του οποίου επιδίδεται και πρωτοστατεί ο Μίκλος.
Μέσα σε μια δυστοπική και σουρεαλιστική ατμόσφαιρα, ο Μίκλος επινοεί απίστευτους κινδύνους που συνοδεύουν την εγκατάσταση του νέου γείτονα στο κτίριο και προσπαθεί να πείσει τη γυναίκα του, τον επιστήθιο φίλο του και τη γειτόνισσά του για τις καταστροφικές συνέπειες της μετακόμισης του Γ.Ψ.
Τί συνιστά στην πραγματικότητα αληθινή απειλή; Ο ίδιος ο άνθρωπος, ή ο μύθος που υφαίνεται από τους άλλους γύρω από το άτομό του;
«Ο Αστικός Μύθος του Γ.Ψ.» εξετάζει τις ακραίες περιοχές της σύγχρονης ανθρώπινης ύπαρξης. Οι καθ’ όλα ανήσυχοι χαρακτήρες χρειάζονται τον καθαρό αέρα και το φως του ήλιου, μα περιφέρονται στους ορόφους της πολυκατοικίας, σαν σκιές, επιλέγουν το σκοτάδι ως φυσικό τους περιβάλλον.

Σκηνοθετικό σημείωμα

«Προσπαθήσαμε να τρέξουμε μαζί με τις σκιές των δραματικών προσώπων, δίπλα-δίπλα, ως άνθρωποι αντιμετωπίσαμε ίδια προβλήματα με αυτά των ρόλων που κληθήκαμε να παίξουμε. Πάντα επενδύαμε στην εξερεύνηση των προσώπων, δεν θεωρήσαμε ποτέ τίποτα αυτονόητο επί σκηνής, δεν κλείσαμε ποτέ τους εαυτούς μέσα στο καβούκι οριστικών αποφάσεων. Ο «Αστικός Μύθος του Γ.Ψ.» έγινε ο μύθος των ανθρώπων που εργάστηκαν γι’ αυτό το έργο. Ζήσαμε μέσα στη μυθολογία των προσώπων, υπάρξαμε ψεύτες, καταδότες, μάγοι, πυγμάχοι, γείτονες, μοχθηροί απέναντι στο “άλλο”. Και πραγματικά το ευχαριστηθήκαμε». [Αλκίνοος Δωρής]
Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Μαργαρίτας Βουγιούκα.

Ποιοι είναι οι Loxodox

Οι Loxodox ιδρύθηκαν το 2019. Συναντήθηκαν τον χειμώνα του 2016 στο Θέατρο Σφενδόνη και απαρτίζονται από ηθοποιούς, δραματουργούς, τεχνικούς, ηλεκτρολόγους, βοηθούς σκηνοθέτες και πάνω απ΄ όλα από ανθρώπους που αγαπούν το θέατρο και ζουν μέσα σ΄ αυτό. Δεν παίρνουν αποφάσεις για τα πράγματα πριν αυτά συμβούν, καθώς ο ορίζοντάς τους, όπως δηλώνουν, θα ήταν στενός και οι ιδέες θα φυλάκιζαν τους εαυτούς τους.
Όταν παίζουν γίνονται οι ίδιοι το αντικείμενο της παρατήρησής τους, καθώς το θέατρο εδραιώνεται πρώτα απ΄όλα στον εαυτό μας, έπειτα πλουτίζει το περιβάλλον της ζωής, μάλλον της αληθινής. «Ο Αστικός Μύθος του Γ.Ψ.» είναι η πρώτη παράσταση των Loxodox.

Η ταυτότητα της παράστασης
«Ο αστικός μύθος του Γ.Ψ.»
από την Ομάδα Loxodox
Είδος: Κοινωνικό/μαύρη κωμωδία
Σκηνοθεσία – κείμενο: Αλκίνοος Δωρής
Σκηνικά-Κοστούμια: Loxodox
Φωτισμοί: Θωμάς Οικονομάκος
Ηχητικός Σχεδιασμός: Cranked Relic
Σιδηροκατασκευές: Μοhamed Sayed
Σχεδιασμός Αφίσας: Μάκης Θεοφυλακτόπουλος
Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Μίκλος Γκαραγκάι, Μαρίζα Θεοφυλακτοπούλου, Ιωάννα Αποστολοπούλου, Κρίτων Δωρής

Video Trailer: https://youtu.be/Wolg04HGCc0
Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Παρασκευή στις 21:30, Σάββατο στις 19:00
Πρεμιέρα: Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020
Παραστάσεις έως 11 Απριλίου 2020

Εισιτήρια: 12 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (μειωμένο), 7 ευρώ (ατέλεια)
Προπώληση: Στο ταμείο του θεάτρου και στη VIVA: https://bit.ly/2Q8zSnU

Θέατρο Επί Κολωνώ, Σκηνή Blackbox
Ναυπλίου 12, Αθήνα ΤΚ 10444. Τηλέφωνο: 2105138067